Aparat de aer condiționat portabil: avantaje și dezavantaje

Aparat de aer condiționat portabil: avantaje și dezavantaje

14 iunie, 2022

Aparatul pentru aer condiționat a devenit un electrocasnic indispensabil în orice locuință, atât pe timpul verii, când temperaturile caniculare și umiditatea ridicată fac aerul irespirabil, cât și iarna, pentru a spori confortul termic al casei.

Pentru că nevoile utilizatorilor sunt diferite, producătorii de aparate de aer condiționat au reușit să îmbunătățească gama acestor aparate. Există o gamă largă de modele care se clasifică în două categorii:

 • Aparat de aer condiționat clasic, monospliter sau multispliter. In această categorie intra toate modelele de aparate de aer condiționat, indiferent de design, care sunt alcătuite dintr-o unitate exterioară și una sau mai multe unități interioare.
 • Aparat de aer condiționat portabil sau mobil. Acest aparat a venit ca răspuns celor care doresc un aparat pe care să îl poată muta cu o oarecare ușurință în mai multe zone din casă.

aparat de aer conditionat portabil

De ce să alegi un aparat de aer condiționat portabil?

 • Multe clădiri de apartamente, case sau zone nu permit instalarea unor aparate de aer condiționat fixe, de exterior, voluminoase. Aparatele de aer condiționat portabile reprezintă o alternativă perfectă deoarece acestea nu strică aspectul exterior al locuinței.
 • În plus, după cum o sugerează și numele lor, sunt portabile și pot fi mutate cu ușurință dintr-o cameră în alta în funcție de necesități.
 • Aparatul de aer condiționat portabil este perfect dacă locuiești într-un spațiu mic. Multe persoane care locuiesc într-un studio sau într-o garsonieră le preferă deoarece se pliază pe cerințele lor.
 • Au marele avantaj că nu necesită o instalare complicată sau costisitoare, aceasta fiind rapidă.
 • Un aparat de aer condiționat portabil este folosit și pentru economisirea energiei. Dacă nu este nevoie să se răcorească întreaga casă, se va folosi un aer condiționat portabil în zona unde este nevoie.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat portabil?

Aparatul de aer condiționat portabil funcționează ușor diferit față de cel fix. Acesta este format la rândul său din două parți, un compresor, prin intermediul căruia se face schimbul de căldură, și o unitate care expulzează aerul în încăpere.

La aparatele de aer condiționat fixe, montate pe perete, aceste două părți sunt separate. Unitatea externă, cu compresorul, se montează pe un perete exterior, în timp ce unitatea internă se afla în casă. În cazul unui aparat de aer condiționat portabil, aceste doua unități sunt combinate într-una singură, iar de aici derivă atât avantajele, cât și dezavantajele acestor tipuri de aparate.

Principiul de funcționare al unui aparat de aer condiționat portabil implică ca aerul din încăpere să fie trecut printr-un filtru cu cărbune, care îl purifică, reținând bacteriile sau impuritățile. Apoi, aerul este răcit și i se reduce umiditatea, urmând să fie suflat înapoi în încăpere.

Un aparat de aer condiționat mobil este dotat cu un furtun de evacuare, care trebuie scos în exteriorul încăperii în care este folosit. Pentru acesta, vei avea nevoie de un dispozitiv pentru etanșare, astfel încât aerul cald să nu pătrundă înapoi în casă și să scadă eficienta aparatului de aer condiționat portabil.

Există și aparate fără furtun de evacuare. Acestea sunt aeroterme care nu au funcția de răcire a aerului, ci doar îi reduc umiditatea și îl recirculă. Acestea pot fi însă o soluție mai accesibilă pentru multe persoane.

aer conditionat mobil

Avantajele aparatelor de aer condiționat portabile

Aparatul de aer condiționat portabil are numeroase avantaje, dintre care cele mai importante de menționat sunt portabilitatea, prețul avantajos, dar și procedeul simplu de instalare.

 • Portabilitatea. Acest aparat are o greutate redusă și este astfel ușor de manevrat, pentru că cele mai multe dintre ele sunt dotate și cu rotițe. Au un design modern care le poate integra în orice stil de amenajare și poate fi mutat dintr-o cameră în alta fără prea mult efort. Un aparat de aer condiționat portabil poate cântări între 20 și 35 de kilograme și este recomandat să îl amplasezi cât mai aproape de o fereastră, astfel încât sa poți scoate cu ușurință furtunul de evacuare afară.
 • Montaj relativ ușor. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de aparat este că nu este nevoie de mâna unui profesionist pentru a-l instala. Asta înseamnă ca nu trebuie să mai găurești niciun perete pentru a-l monta și îl poți plimba cu ușurință dintr-o camera în alta.
 • Eficiența energetică. Aparatele de aer condiționat portabile performante sunt încadrate în clasa A de eficiență energetică și sunt mai avantajoase din punct de vedere al consumului de curent decât cele fixe.
 • Prețul semnificativ mai mic. Prețurile aparatelor de aer condiționat portabile variază în funcție de capacitatea de răcire maximă, debitul maxim de aer, agentul frigorific utilizat, dimensiuni, greutate sau funcțiile pe care le are integrate. În cazul în care nu îți iei un aparat ultraperformant, acestea sunt mereu mai ieftine decât un aparat de aer condiționat fix.

Dezavantajele aparatelor de aer condiționat portabile

Un aparat de aer condiționat portabil mai ieftin, ușor de montat și eficient pare o investiție inteligentă, însă, înainte să îți achiziționezi unul, este important să cunoști și care îi sunt dezavantajele și limitările.

Eliminarea apei. Apa care rezultă în urma procesului de răcire trebuie eliminată periodic, iar acest procedeu se face manual. Aceasta este colectată într-un rezervor pe care îl golești prin destuparea unui mic orificiu, ceea ce se poate dovedi puțin mai complicat decât pare la prima vedere. Vestea bună este că există și aparate de aer condiționat cu rezervor detașabil, astfel încât să nu pierzi mult timp sau să depui efort cu această operațiune minoră.

Etanșeitatea gurii de evacuare. Aparatul de aer condiționat portabil elimină aerul cald prin intermediul acelui furtun de evacuare. Acesta trebuie scos pe fereastră, însă dezavantajul este că, dacă aceasta este întredeschisă, pe o parte vei răci aerul, iar pe de alta aerul cald de afară va pătrunde în cameră. Asta înseamnă să faci o gaură în tocul geamului, pe care să o etanșeizezi cu ajutorul unui dispozitiv.

Randamentul mai scăzut. Un aparat de aer condiționat portabil are în jur de 7.000-9.000 BTU. Un astfel de aparat de aer condiționat cu o capacitate maxima de răcire de 9.000 BTU poate fi utilizat în spații de până la 32 mp, fiind perfect pentru a răci o mică garsoniera până la temperatura de 16°C. Cele cu capacitate mai mică pot fi utilizate pentru a răci o singură cameră, fiind ideale pentru studenți sau pentru persoanele care își petrec timpul liber într-o singură încăpere din locuință.

Lipsa silențiozității. Aparatele de aer condiționat portabile au acel compresor integrat în unitate, așa că vor fi mai zgomotoase decât cele fixe, mai ales când funcționează la capacitate maximă. Din acest motiv, este recomandat să verifici numărul de decibeli emiși de acesta și, dacă ai posibilitatea, să îl pui în funcțiune înainte să îl cumperi. Un aparat de 52-56 decibeli este suficient de performant pentru a nu emite un zgomot foarte deranjant atunci când funcționează.

 

preloader