L - V, 9:00 - 17:00

Informare generala

Protectia datelor cu caracter personal
Data intrării în vigoare: 25 mai 2018

Confidențialitatea, securitatea și protecția datelor tale cu caracter personal atunci când utilizezi platforma noastră de furnizare de servicii și asistență tehnică ajusto.ro (Ajusto) sunt importante pentru noi, ENGIE Romania SA (ENGIE sau noi). Prin urmare, asigurarea confidențialității și integrității datelor tale va fi o prioritate a ENGIE și o preocupare constantă pentru noi. De aceea, ne străduim să prelucrăm datele tale cu caracter personal în conformitate cu principiile și în spiritul legislației în materie aplicabile în România, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (GDPR). Cui se adresează această informare? Am pregătit această informare pentru toate persoanele care vizitează Ajusto și ale căror date personale ajung să fie prelucrate de către noi în interacțiunea lor cu Ajusto. Indiferent dacă ai creat ori dorești să creezi un cont de Utilizator/client pe Ajusto, dacă ești un Profesionist/meșter înscris în rețeaua Ajusto ori dorești să te înscrii în această rețea sau dacă ești pur și simplu un vizitator al Ajusto, e util să parcurgi această informare. Te rugăm să parcurgi mai întâi glosarul de la finalul acestei informări. Ce contine informarea? Informarea generală privind protecția datelor cu caracter personal de către Engie pentru Ajusto îți prezintă:
(a) categoriile de date cu caracter personal pe care le prelucrăm;
(b) scopurile pentru care le prelucrăm;
(c) în lumina acestor scopuri, temeiurile prelucrărilor;
(d) terții către care am putea divulga datele;
(e) durata prelucrării acestor date (perioada de stocare);
(f) ce se poate întâmpla dacă nu ne furnizezi datele;
(g) drepturile tale în legătură cu prelucrarea datelor tale de către noi și modul în care le poți exercita;
(h) detaliile la care ne poți contacta cu privire la protecția datelor tale cu caracter personal;
(i) situațiile în care se aplică această informare și modificările sale.

1. CATEGORII DE DATE. SCOP. TEMEI

Mai jos, îți prezentăm fiecare situație în care ENGIE ar putea folosi datele tale cu caracter personal, în funcție de categoria căreia îi aparții. Indiferent de categoria din care faci parte, te rugăm să consulți și punctul 1.4 de mai jos, care cuprinde informații cu privire la scopul și temeiul pentru care putem prelucra datele tale indiferent de categoria de persoane din care faci parte. În toate cazurile, obținem datele tale cu caracter personal de la tine, acestea nefiindu-ne furnizate de alte persoane.
1.1 Ești titular sau potențial titular al unui cont de Utilizator/client pe site-ul Ajusto?
Dacă ai deja un cont de Utilizator/client pe Ajusto sau dorești să creezi un astfel de cont, atunci vom folosi datele tale cu caracter personal pentru:
(i) Crearea și menținerea unui cont de Utilizator/client pe Ajusto Vom utiliza datele tale pentru a-ți putea crea și oferi acces la un cont pe Ajusto. În acest scop, avem nevoie să ne furnizezi următoarele informații: prenume, nume, număr de telefon, adresă de email, județ și să alegi o parolă. În acest caz, vom întemeia prelucrările pe necesitatea încheierii și/sau executării contractului cu tine (Termenii și Condițiile de utilizare a Ajusto).
(ii) Contractarea unui Profesionist/meșter prin Ajusto În situația în care dorești să angajezi un Profesionist/meșter din rețeaua Ajusto, putem folosi datele tale de identificare și de contact pe care ni le-ai furnizat, alături de adresa la care dorești să se facă lucrarea, imaginile pe care le poți încărca pe Ajusto și informațiile din descrierea proiectului tău pe care ne-ai transmis-o prin Ajusto (atunci când nu este necesar să ne furnizezi unele dintre aceste informații, ți-am indicat aceasta la momentul la care ți-am cerut datele). Avem nevoie de aceste informații pentru a îți putea oferi acces la cei mai calificați Profesioniști/meșteri din rețea, în funcție de nevoile tale. De asemenea, în scopul facturării și al plății, vom avea nevoie de datele tale de contact și, dacă ești o persoană fizică care acționează în nume propriu, de informații privind contul tău bancar, serviciile prestate prin Ajusto și suma facturată, iar dacă reprezinți o persoană juridică, de informații privind compania respectivă.
În toate aceste cazuri, dacă ești o persoană fizică care acționează în nume propriu, ne vom întemeia prelucrarea datelor tale pe necesitatea încheierii și/sau executării contractului cu tine. Dacă ești reprezentantul unei persoane juridice, ne vom întemeia prelucrarea datelor tale în aceste cazuri pe interesele noastre legitime de a putea executa contractul pe care l-am încheiat cu compania din care faci parte și de a ne asigura că aceasta execută, la rândul său, acel contract. (iii) Comunicarea cu tine pentru rezolvarea solicitărilor tale Mai precis, vom utiliza datele tale pentru a răspunde eventualelor tale solicitări, cerințe, reclamații, sau oricăror altor întrebări pe care ni le vei adresa. În acest caz, temeiul prelucrărilor va fi executarea contractului cu tine (dacă ești o persoană fizică care acționează în nume propriu) / interesele noastre legitime de a executa contractul cu compania din care faci parte (dacă reprezinți o persoană juridică) sau, după caz, consimțământul tău (atunci când ne transmiți o solicitare, ești de acord să prelucrăm numele, prenumele tău, datele tale de contact și alte informații din solicitare care pot constitui date cu caracter personal pentru a îți putea transmite răspunsul nostru).
(iv) Comunicare cu tine în scop de marketing Pentru a îți trimite comunicări și oferte cu privire la produsele, serviciile și promoțiile noastre, este necesar să prelucrăm datele tale cu caracter personal. În acest caz, prelucrarea datelor tale va fi întemeiată pe consimțământul tău de a primi astfel de comunicări de la noi sau pe interesul nostru legitim de ați prezenta oferta de servicii similare. Datele cu caracter personal care se referă la tine pe care le vom prelucra includ: nume, prenume, adresă de email, număr de telefon, adresă poștală. În cazul în care ești un Utilizator/client actual, potrivit legii, avem dreptul de a îți transmite email-uri la adresa pe care am obținut-o de la tine cu ocazia vânzării unui produs sau serviciu către tine, cu scopul de îți trimite mesaje privind produse sau servicii similare pe care le comercializăm. În această situație, îți acordăm clar și expres posibilitatea de a te opune printr-un mijloc simplu și gratuit primirii de astfel de mesaje (de a te dezabona) atât atunci când obținem adresa ta de email de la tine, cât și cu ocazia fiecărui email pe care ți-l transmitem. În acest caz, prelucrarea datelor tale de către noi este permisă de prevederile articolului 12 alineatul (2) din Legea nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice. Datele cu caracter personal care se referă la tine pe care le vom prelucra includ: nume, prenume, adresă de email, servicii și produse pe care le-ai cumpărat de la noi.
1.2 Ești un Profesionist/meșter înscris sau care dorește să se înscrie în rețeaua Ajusto?
Atunci, e posibil să folosim datele tale cu caracter personal pentru următoarele scopuri: Pentru a putea desfășura relații de afaceri cu tine este necesar să prelucrăm anumite informații care te privesc pentru a putea începe și menține colaborarea cu tine. Prima etapă a colaborării noastre este crearea contului tău pe Ajusto. În acest scop, vom prelucra următoarele date care se referă la tine: prenume, nume, număr de telefon, adresă de email, parola pe care ai ales-o, tipurile de servicii oferite, informații privind compania din care faci parte. Ulterior, vei participa la procesul nostru de selecție a Profesioniștilor/meșterilor. Pentru a te putea înregistra în rețeaua noastră de Profesioniști/meșteri, va trebui să îți solicităm și să utilizăm următoarele informații/ documente referitoare la tine, care pot constitui/pot conține, de asemenea, date cu caracter personal: prenume, nume, număr de telefon, adresă de email, parola pe care ai ales-o, tipurile de servicii oferite, informații privind compania din care faci parte Odată ce te-ai înscris în rețeaua noastră de Profesioniști/meșteri, pentru efectuarea plăților către tine vom folosi informații care includ: datele tale de identificare, datele tale de contact, serviciile pe care le-ai prestat, prețul acestora, persoana căreia i-ai prestat serviciile și locul unde le-ai prestat, informații privind contul tău bancar. În toate cazurile descrise sub acest punct, ne vom baza prelucrarea datelor care se referă la tine pe încheierea / executarea contractului dintre tine și noi (dacă ești o persoană fizică ce acționează în nume propriu) sau, după caz, pe interesele noastre legitime de a putea executa contractul pe care l-am încheiat cu compania din care faci parte și de a ne asigura că aceasta execută, la rândul său, acel contract (dacă acționezi ca reprezentant al unei persoane juridice).
(ii) Comunicarea cu tine pentru rezolvarea solicitărilor tale Mai precis, vom utiliza datele tale pentru a răspunde eventualelor tale solicitări, cerințe, reclamații, sau oricăror altor întrebări pe care ni le vei adresa în decursul relației noastre. În acest caz, temeiul prelucrărilor va fi executarea contractului cu tine (dacă ești o persoană fizică care acționează în nume propriu) / interesele noastre legitime de a executa contractul cu compania din care faci parte (dacă reprezinți o persoană juridică) sau, după caz, consimțământul tău (atunci când ne transmiți o solicitare, ești de acord să prelucrăm numele, prenumele tău, datele tale de contact și alte informații din solicitare care pot constitui date cu caracter personal pentru a îți putea transmite răspunsul nostru).
1.3 Ești un vizitator al Ajusto sau ai interacționat cu vreunul dintre conturile noastre pe rețelele de socializare? Atunci, e posibil să folosim datele tale cu caracter personal pentru următoarele scopuri:
(i) Îmbunătăţirea experienţei tale pe website-ul nostru Pentru a putea ține cont de preferințele pe care le-ai exprimat în sesiuni de navigare anterioare, pentru a adapta website-ul nostru la dispozitivul pe care îl folosești, pentru a soluționa problemele pe care le-ai putea întâmpina la accesare, prelucrăm date precum: adresa IP; identificatori cookies; alţi identificatori online; identificator unic de dispozitiv (ID universal unic – UUID); data şi ora accesării website-ului; istoricul vizitelor; solicitarea web; data şi ora solicitării/ data și ora accesării website-ului; dispozitivul de pe care accesezi website-ul; tipul de browser de Internet şi limba browser-ului; informaţii despre evenimentele survenite pe dispozitivul tău (de exemplu, erorile); informaţii cu privire la setările hardware ale dispozitivului tău; informații despre locul în care te afli când accesezi website-ul nostru. Pentru mai multe informații cu privire la identificatori (cookies), click aici: COOKIES. Temeiul prelucrării va fi în cele mai multe cazuri consimțământul tău (în cazul în care nu este vorba despre servicii necesare pentru a îți oferi acces la website), inclusiv astfel cum acesta este exprimat prin utilizarea setărilor aplicației de navigare pe Internet (browser) sau a altor tehnologii similare prin intermediul cărora se poate considera că ți-ai dat consimțământul. (ii) Cunoașterea opiniilor tale pe care ni le comunici De asemenea, atunci când postezi un comentariu sub una dintre postările noastre pe rețelele de socializare, apeși butonul Like, redistribui postarea noastră și/sau ne transmiți un mesaj pe unul dintre conturile noastre, vom prelucra datele tale cu caracter personal pe care ni le-ai transmis (nume de utilizator, fotografie de profil, acțiunea pe care ai întreprins-o – like / altă reacție sau conținutul comentariului tău). În aceste cazuri, ne vom întemeia prelucrarea pe consimțământul tău.
(iii) Gestionarea sistemelor noastre de comunicații şi IT și protecția acestora Putem prelucra datele tale pentru: gestionarea sistemelor noastre de comunicații; gestionarea securităţii noastre IT; realizarea auditurilor de securitate asupra reţelelor noastre IT; protejarea datelor şi a sistemelor noastre împotriva atacurilor şi a altor acte similare în mediul virtual. În acest scop, vom prelucra date privind: adresa de IP a dispozitivului de pe care s-a efectuat accesul, tipul de dispozitiv și numele de utilizator folosit la autentificare.
1.4 Dacă ești în oricare dintre situațiile de mai sus sau în alte situații putem, de asemenea, să prelucrăm datele tale pentru următoarele scopuri:
(i) Comunicarea cu tine pentru rezolvarea solicitărilor tale Mai precis, vom utiliza datele tale pentru a răspunde eventualelor tale solicitări, cerințe, reclamații, sau oricăror altor întrebări pe care ni le vei adresa. În acest caz, temeiul prelucrărilor va fi executarea contractului cu tine (dacă există)/ interesele noastre legitime de a executa contractul cu compania din care faci parte (dacă reprezinți o persoană juridică) sau, după caz, consimțământul tău (atunci când ne transmiți o solicitare, ești de acord să prelucrăm numele, prenumele tău, datele tale de contact și alte informații din solicitare care pot constitui date cu caracter personal pentru a îți putea transmite răspunsul nostru).
(ii) Răspuns la solicitările autorităților sau prelucrarea datelor în alte cazuri în care legea ne obligă Este posibil ca uneori să fim sub o obligație legală de a comunica datele tale către anumite autorități, de a stoca datele tale pe o anumită perioadă sau de a prelucra într-un alt mod datele tale. În acest caz, temeiul prelucrării va fi îndeplinirea unei obligații legale.
(iii) Realizarea unor tranzacții, restructurări sau a altor operațiuni În contextul unor tranzacții, este posibil să divulgăm datele tale către potențiali achizitori sau consultanți ai acestora ori autorități, deși vom încerca să reducem pe cât posibil aceasta. În acest caz, prelucrarea va avea loc în temeiul intereselor noastre legitime sau al îndeplinirii unor obligații legale
(iv) Apărarea drepturilor și a intereselor noastre sau ale altor persoane Este posibil să prelucrăm datele tale pentru constatarea, exercitarea sau apărarea drepturilor sau intereselor noastre sau ale altor persoane înaintea instanțelor de judecată, a executorilor judecătorești, a notarilor publici, a altor autorități publice, a tribunalelor arbitrale, a mediatorilor sau a altor organisme publice sau private care soluționează dispute, a avocaților, consultanților noștri sau ale altor persoane fizice sau juridice, publice sau private, care sunt implicate în cadrul acelor dispute. În această situație, vom prelucra datele tale cu caracter personal, după caz, în temeiul îndeplinirii unor obligații legale care ne revin sau al intereselor noastre legitime.
1.5 Despre datele terților Dacă ne transmiți date cu caracter personal privitoare la alte persoane (de exemplu, reprezentanții tăi, rudele tale, prietenii tăi, persoane care te recomandă etc.), te rugăm să te asiguri că i-ai informat despre scopul, motivul (temeiul: executarea contractului pe care l-ai încheiat cu ei, consimțământul lor etc.) și alte informații cu privire la modul în care le prelucrezi datele și că i-ai îndrumat spre această informare cu privire la modul în care ENGIE prelucrează date cu caracter personal sau/ și că le-ai explicat prevederile acesteia. De asemenea, ne vom îndeplini obligația de a informa respectivele persoane despre modul în care le prelucrăm datele, atunci când este cazul.

2. CUI VOM DIVULGA DATELE TALE

Vom divulga datele tale către alte persoane fizice sau juridice în măsura necesară oferirii serviciilor Ajusto, după cum urmează:
(i) Dacă ești un Utilizator/client Ajusto, vom transmite informații privind, în special, identitatea ta, datele tale de contact, adresa și proiectul de care ai nevoie către Profesioniștii/meșterii relevanți din rețeaua Ajusto.
(ii) Dacă ești un Profesionist/meșter din rețeaua Ajusto, vom transmite informații privind, în special, identitatea ta, datele tale de contact, serviciile pe care le oferi, prețurile pe care le ceri către Utilizatorii/clienții relevanți de pe Ajusto.
Încercăm să limităm accesul la datele tale cu caracter personal, cu toate acestea în anumite cazuri este posibil să fie nevoie să divulgăm date care se referă la tine. Putem divulga datele tale către alte companii sau persoane fizice, cum ar fi: alte companii din Grupul ENGIE, persoane fizice sau juridice care acționează ca persoane împuternicite pentru noi sau pentru alte companii din Grupul ENGIE în diverse domenii, alte persoane, instanțe, autorități. În aceste cazuri, vom divulga datele pentru motive legitime legate de activitatea noastră, cum ar fi arhivarea și păstrarea în siguranță a documentelor noastre, constatarea, apărarea și exercitarea drepturilor sau intereselor noastre sau ale unei alte persoane, recuperarea debitelor restante pe cale amiabila.. De asemenea, după cum am precizat mai sus, în anumite cazuri este posibil să avem o obligație legală de a divulga datele date către autorități publice sau alte persoane fizice sau juridice. În toate aceste cazuri vom depune toate eforturile rezonabile pentru a ne asigura că destinatarii datelor tale le prelucrează în condiții de securitate și confidențialitate, în conformitate cu scopul pentru care le-am transmis și cu respectarea drepturilor tale.

3. ÎN CE CONDIȚII AM PUTEA TRANSFERA DATELE TALE CĂTRE STATE TERȚE SAU ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE

În acest moment nu transferăm și nu intenționăm să transferăm datele tale cu caracter personal sau o parte dintre acestea către alte companii, organizaţii sau persoane din state terţe sau către organizaţii internaţionale. Dacă va fi necesar să transferăm datele tale către vreuna dintre destinațiile de mai sus, te vom informa în avans despre decizia noastră.

4. CÂT VOM PĂSTRA DATELE TALE

Vom stoca datele tale pe întreaga perioada în care contul tău de Utilizator Ajusto este activ, precum și încă un an de la dezactivarea acestuia, cu exceptia cazurilor in care legea sau regulile de arhivare prevăd un termen mai lung. Perioadele de stocare sunt bazate pe prevederile legale (în special a celor privind protecția datelor cu caracter personal), având în vedere, de asemenea, obligațiile de stocare a unor anumite date, termenele de prescripție aplicabile, practicile recomandate în materie și scopurile activității noastre.

5. CE SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ NU NE FURNIZEZI DATELE

În cele mai multe cazuri, nu ai o obligație de a ne furniza datele tale cu caracter personal. Totuși, dacă nu ne oferi datele solicitate, nu vom putea, de exemplu, să încheiem sau să negociem un contract cu tine, să îți vindem produsele sau să îți prestăm serviciile noastre, să îți permitem acces la toate opțiunile de pe website-ul nostru, să îți răspundem la reclamanții sau solicitări ori să îți trimitem comunicări cu privire la produsele, serviciile și promoțiile noastre care te-ar putea interesa.

6. INEXISTENȚA UNUI PROCES DECIZIONAL AUTOMATIZAT

Nu luăm decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automată a datelor tale (inclusiv crearea de profiluri) care să producă efecte juridice cu privire la tine sau care să te afecteze într-un mod similar într-o măsură semnificativă.

7. DREPTURILE TALE ȘI CUM POȚI SĂ LE EXERCIȚI

Dorim să fii conștient de drepturile tale și de maniera în care le poți exercita.
Drepturile tale:
Ai următoarele drepturi:
Dreptul de acces la date Ai dreptul de a obţine accesul la datele tale pe care le prelucrăm sau le controlăm sau la copii ale acestora; ai, de asemenea, dreptul de a obţine de la noi informaţii cu privire la natura, prelucrarea şi divulgarea acestor date.
Dreptul la rectificarea datelor Ai dreptul de a obţine rectificarea inexactităţilor datelor tale pe care le prelucrăm sau le controlăm.
Dreptul la ştergerea datelor („dreptul de a fi uitat) Ai dreptul de a obţine de la noi ştergerea datelor tale pe care le prelucrăm sau le controlăm.
Dreptul la restricţionarea prelucrării datelor Ai dreptul de a restricţiona prelucrarea datelor tale pe care le prelucrăm sau le controlăm.
Dreptul de a obiecta Ai dreptul de a obiecta la prelucrarea datelor tale de către noi sau în numele nostru.
Dreptul la portabilitatea datelor Ai dreptul de a obţine transferul către un alt operator al datelor tale pe care le prelucrăm sau le controlăm.
Dreptul la retragerea consimţământului În situaţiile în care prelucrăm datele tale în temeiul consimţământului tale, ai dreptul de a îți retrage consimţământul; poți face aceasta în orice moment, cel puţin la fel de uşor cum ne-ai acordat iniţial consimţământul; retragerea consimțământului nu va afecta legalitatea prelucrării datelor tale pe care am realizat-o înainte de retragere.
Dreptul de a depune o plângere la autoritatea de supraveghere Ai dreptul de a depune o plângere la autoritatea de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal cu privire la prelucrarea datelor tale de către noi sau în numele tău.
Mai multe informaţii despre drepturile tale: DREPTURILE TALE ÎN DETALIU Poți obţine mai multe informaţii despre drepturile tale dând click aici: ANEXA NGI
Cum îți poți exercita drepturile:
Pentru a exercita unul sau mai multe dintre aceste drepturi (inclusiv dreptul de a îți retrage consimțământul, atunci când îți prelucrăm datele pe baza acestuia) sau pentru a adresa orice întrebare despre oricare dintre aceste drepturi sau orice prevedere din această informare sau despre oricare alte aspecte ale prelucrării datelor tale de către noi, te rugăm să folosești oricând dorești detaliile de contact din secțiunea DETALIILE NOASTRE DE CONTACT, de mai jos. Vom încerca să răspundem cât mai rapid şi complet tuturor întrebărilor şi preocupărilor tale şi să facilităm exercitarea drepturilor tale.

8. DATELE NOASTRE DE CONTACT

Dacă ai orice comentarii, sugestii, întrebări sau preocupări cu privire la orice informații din această informare sau cu privire la orice alte aspecte referitoare la prelucrarea datelor tale de către noi, te rugăm să nu eziți să ne contactezi oricând. Ne poți contacta prin oricare dintre canalele de comunicare de mai jos; vom încerca să răspundem în timp util solicitării tale.
Datele noastre de contact:
Denumire completă: Engie România SA (Ajusto)
Adresă corespondență: Bd. Mărăşeşti nr. 4-6, sector 4, București, România
Număr de telefon: 031 800 9000 (disponibil de Luni până Vineri, între orele 09:00 – 19:00)
Adresă de email: hello@ajusto.ro
Website: www.ajusto.ro
Datele de contact ale persoanei cu sarcini în domeniul protecției datelor cu caracter personal (aceasta este persoana pe care trebuie să o contactaţi în legătură cu orice probleme referitoare la protecţia datelor tale cu caracter personal)
Prenume și nume: Nicolae Garofil, Ofițer privind protecția datelor
Adresă corespondență: Bd. Marăşesti nr. 4-6, Sector 4, București, 040254
Adresă de email: Nicolae.Garofil@ro.engie.com

9. CÂND SE APLICĂ ACEASTĂ INFORMARE

Această informare generală se aplică în legătură cu prelucrarea datelor tale de către ENGIE, astfel cum acesta a fost definit la punctul 1 de mai sus, cu privire la interacțiunile tale cu website-ul www.ajusto.ro. Această informare nu se aplică în legătură cu servicii sau produse oferite de alte companii sau persoane fizice, inclusiv cele postate pe Ajusto sau despre care te informăm în alt mod. De asemenea, această informare nu acoperă activitatea altor companii sau persoane fizice sau persoane care fac publicitate serviciilor sau produselor noastre ori care îți prelucrează datele în alt mod prin intermediul Ajusto.

10. MODIFICĂRILE ACESTEI NOTE DE INFORMARE

Este posibil să modificăm această notă de informare. În astfel de cazuri, te vom informa în avans, prin postarea acestei politici pe website înainte de intrarea sa în vigoare Vom posta această notă de informare și pe website-ul www.ajusto.ro, în secțiunea dedicată protecției datelor cu caracter personal. De asemenea, vom păstra toate versiunile anterioare ale acestei note de informare în cadrul aceleiași secțiuni, pentru a putea fi consultate de către persoanele interesate.

11. CE SEMNIFICĂ TERMENII PE CARE I-AM FOLOSIT ÎN ACEASTĂ NOTĂ

Autoritatea de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal: o autoritate publică independentă care, potrivit legii, are atribuţii referitoare la supravegherea respectării legislaţiei protecţiei datelor cu caracter personal. În România, această autoritatea de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Categorii speciale de date cu caracter personal (date cu caracter personal sensibile/ date sensibile): datele cu caracter personal care: dezvăluie originea rasială sau etnică, opiniile politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice sau apartenența la sindicate; datele genetice; datele biometrice pentru identificarea unică a unei persoane fizice; datele privind sănătatea, viața sexuală sau orientarea sexuală a unei persoane fizice. Date cu caracter personal: orice informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă (denumită „persoană vizată”). O persoană fizică este identificabilă dacă poate fi identificată, direct sau indirect, în special prin referire la un element de identificare, de exemplu: nume, număr de identificare, date de localizare, identificator online, unul/mai multe elemente specifice, proprii identității fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale sau sociale a respectivei persoane. Astfel, de exemplu, în noțiunea de date cu caracter personal sunt incluse următoarele: numele și prenumele; adresa de domiciliu sau de reședință; adresa de email; numărul de telefon; codul numeric personal (CNP); serviciile medicale accesate (sunt date sensibile); diagnosticul stabilit (sunt date sensibile); date genetice (sunt date sensibile); date bimoetrice (sunt date sensibile); date de geolocație. Categoriile de date cu caracter personal despre tine pe care le prelucrăm sunt enumerate mai sus. Operator: persoana fizică sau juridică care decide de ce (în ce scop) şi cum (prin ce mijloace) sunt prelucrate datele cu caracter personal. Potrivit legii, răspunderea pentru respectarea legislaţiei referitoare la datele cu caracter personal revine în primul rând operatorului. În relația cu tine, noi suntem operatorul, iar tu ești persoana vizată. Persoană împuternicită: orice persoană fizică sau juridică care prelucrează date cu caracter personal în numele operatorului, alta decât angajaţii operatorului. Persoană vizată: persoana fizică la care se referă (căreia îi „aparțin”) anumite date cu caracter personal. În relația cu noi (operatorul), tu ești persoana vizată. Prelucrare a datelor cu caracter personal: orice operațiune/set de operațiuni efectuată/efectuate asupra datelor cu caracter personal sau asupra seturilor de date cu caracter personal, cu sau fără utilizarea mijloacelor automatizate; de exemplu: colectarea, înregistrarea, organizarea, structurarea, stocarea, adaptarea sau modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, divulgarea prin transmitere, diseminarea sau punerea la dispoziție în orice alt mod, alinierea sau combinarea, restricționarea, ștergerea sau distrugerea respectivelor date cu caracter personal/seturi de date cu caracter personal. Acestea sunt doar exemple. Practic, prelucrarea înseamnă orice operaţiune asupra datelor cu caracter personal, indiferent dacă prin mijloace automate sau manuale. Stat terț: un stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European.

Mulțumim,
Echipa AJUSTO

preloader