10 lucruri bine de știut despre aerul condiționat

13 iulie, 2018

Imaginează-ți că ai puterea de a schimba vremea. Apeși un buton și simți cum soarele îți încălzește chipul sau, dimpotrivă, cum aerul devine răcoros ca într-o zi de iarnă autentică. Din fericire nu putem face acest lucru cu vremea de afară (gândiți-vă doar cum ar fi dacă ar exista o persoană care ar putea să decidă asupra acestui lucru) dar putem alege cum să fie temperatura din interior, grație AERULUI CONDIȚIONAT!

Deși este metoda numărul 1 de răcorire pe timp de caniculă, sunt multe lucruri care nu se cunosc despre aerul condiționat. Scurt și la obiect, iată 10 aspecte importante despre evoluția aerului condiționat și ce ar fi bine de știut despre acesta:

1. Primul sistem de ventilație mecanic a fost folosit în Orientul Mijlociu, acesta fiind format dintr-o pală prinsă în tavan și acționată manual de către servitori printr-o fâșie de pânză.

2. În Roma Antică, s-a dezvoltat un sistem ingenios de conducte care răceau pereții cu ajutorul apei reci.
3. În 1902, americanul Willis Carrier inventează primul aparat de aer condiționat, de mari dimensiuni, cu 4 funcții: controlul temperaturii, controlul umidității, controlul circulației aerului și curățarea aerului. Acesta era folosit pentru fabrici, cinematografe, restaurante, magazine, tipografii etc.

4. Din 1950, în SUA aparatele de aer condiționat se produc și se utilizează pe scară largă, astfel apar servicii de mentenanță, firme și specialiști în instalare și întreținere.

5. După apariția aparatelor pentru interior, Pontiac scoate primul model de automobil cu “climă automată”, cu control de distribuție al aerului rece pentru fiecare pasager. Din acel moment, industria de automobile ia amploare, iar în scurtă vreme aerul condiționat devine dotare standard.

6. În 1976, în Philadelphia, apare prima epidemie cu Legionella pneumophila, în urma căreia se înregistrează peste 200 de îmbolnăviri și chiar decese. Persoanele afectate fiind persoane cu imunitate scăzută (vârstnici, bolnavi cronici). Acela este momentul în care se atrage atenția asupra pericolului aerului condiționat și a importanței igienizării aparatelor.

7. Pentru că aparatul de aer condiționat este un mediu închis și cu grad mare de umiditate, acesta devine un mediu prielnic de înmulțire a microorganismelor (bacterii, ciuperci, mucegai) și implicit de răspândire a acestora.
8. Instalația de aer condiționat este o metodă foarte bună de a preveni alergiile, de a evita pătrunderea polenului în casă, cu condiția ca filtrul să fie permanent igienizat.

9. Aparatul de aer condiționat poate cauza dureri de cap (nevralgii, bronșite) dacă este folosit neadecvat: temperatură mult prea scăzută față de cea de afară.

10. Aerul condiționat favorizează îngrășarea, afirmă biostatisticianul David Alisson, deoarece oamenii nu mai lasă organismului posibilitatea reglării naturale a temperaturii corpului, ceea ce contribuia la arderea caloriilor.

10 lucruri bine de știut despre aerul condiționat

Oricând ai nevoie de servicii montaj sau curățare a aparatului de aer condiționat, apelează la specialiștii ajusto.ro! Plata online, costuri fixe și fără bacșiș!

preloader