10 sfaturi pentru întreținerea aparatului de aer condiționat

6 iulie, 2018

Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat este foarte importantă în menținerea sănătății, deoarece depunerea prafului și a mizeriei în interiorul componentelor devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor.

În plus, un aparat de aer condiționat nu va funcționa multă vreme dacă nu este întreținut corespunzător. Perioada lui de întreținere începe practic odată ce montajul aparatului de aer condiționat a fost realizat și acesta a început să fie folosit.

Pentru a nu pierde garanția produsului și pentru a nu se produce accidente domestice, instalarea aparatului de aer condiționat la fel ca și întreținerea periodică trebuie făcute doar de către specialiști.

În calitate de posesor al aparatului de aer condiționat e important să cunoști principiile de întreținere ale acestuia, pentru a ști ce să urmărești la întreținerea sezonieră și ce trebuie făcut în caz că apare o posibilă defecțiune.

Cunoscând modul de funcționare al aparatului de aer condiționat, vei înțelege mai ușor cum trebuie întreținut acesta.

Cum funcționează aparatul de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat de tip „split” sunt aparatele cele mai populare pe piață. „Split” înseamnă „împărțit”, „divizat” și se referă la cele două unități principale ale echipamentului, unitatea interioară și cea exterioară ce sunt legate printr-un circuit frigorific ce asigură circulația freonului.

▪️ Unitatea interioară a aparatului de aer condiționat este reprezentată de echipamentele care asigură răcirea aerului, adică compartimentul de filtrare a aerului, bateria evaporatorului şi ventilatorul tangenţial. Cele care au și încălzire funcționează pe principiul „pompei de căldură”.

Unitatea internă asigură:

– aspirarea aerului din încăpere de către un ventilator tangenţial, dispozitiv care asigură mişcarea aerului, atât în unitate, cât şi în cameră;

– filtrarea aerului în sistemul de filtre al unităţii;

– răcirea aerului prin trecerea acestuia printre aripioarele unei baterii răcite cu freon (evaporatorul circuitului de răcire);

– suflarea aerului răcit, în încăpere prin sistemul de fante al unităţii.

▪️ Unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat conține în carcasa sa compresorul, valva termostatică, bateria condensatorului şi ventilatorul axial de evacuare a căldurii din condensator, asigurând procesele de:

– aspirarea aerului din mediul înconjurător, de către un ventilator centrifugal;

– răcirea în bateria condensatorului, de către aerul aspirat, a agentului frigorific încălzit, adică freonul, prin comprimarea acestuia de către compresor, în cadrul ciclului frigorific al echipamentului;

– expulzarea în atmosferă a aerului, astfel încălzit, prin intermediul ventilatorului cu care este dotată unitatea exterioară.

Sfaturi pentru întreținerea aparatului de aer condiționat

Este foarte importantă scoaterea din priză a aparatul de aer condiționat înainte de a fi executate orice tip de operațiuni de întreținere, pentru a preveni accidentele. Acesta este un pas esențial pentru siguranța proprie.

În primă fază, se începe cu pentru întreținerea unității interioare, operațiuni ce pot fi făcute și de proprietar cu maximă atenție, deoarece acestea nu necesită cunoștințe tehnice deosebite.

1. Curăță unitatea interioară cu o lavetă umedă și îmbibată cu spray pentru curățarea aparatului de aer condiționat, cu un dezinfectant pentru aer condiționat sau cu un amestec de apă, oțet și puțin bicarbonat de sodiu. Masca se scoate foarte ușor și trebuie curățată foarte bine de praf cu aspiratorul, apoi cu o soluție de curățare. Poți folosi și un odorizant pentru aer condiționat pentru un miros plăcut în încăpere. Nu atașa masca aparatului înapoi decât după ce totul s-a uscat foarte bine.

2. Îndepărtarea prafului depus pe filtrele de aer se realizează prin curățarea acestora cu apă călduță cu puțin detergent și oțet sau cu soluții speciale de curățare a aparatelor de aer condiționat. Se clătesc bine cu apă și apoi se lasă la uscat. Operațiunea poate fi făcută și de proprietar, pentru că nu necesită cunoștințe tehnice. Filtrele se scot prin rabatarea măștii frontale a unității interne și tragerea acestora în jos. Un filtru curat împiedică murdărirea rapidă a bateriei de evaporare.

3. Curățarea bateriei evaporatorului de impuritățile depuse se va face cu peria îngustă de la aspirator. Mizeria depusă reduce fluxul de aer și izolează bateria, reducând capacitatea sa de a absorbi căldura.

4. Se îndreaptă aripioarele îndoite de la bateria evaporatorului pentru un schimb mai eficient de căldură. Totodată se îndepărtează eventualele oxidări sau murdării.

Operațiunile sezoniere trebuie făcute numai de către specialiști și se vor executa conform specificațiilor tehnice, ele referindu-se în special la unitatea exterioară.

5. Verificarea stării electrice generale reprezentată de integritatea cablurilor de alimentare, eficacitatea siguranțelor de protecție, a tensiunii de alimentare, a puterii absorbite, starea racordurilor electrice și frigorifice și a contactoarelor compresorului, dar și a altor mecanisme.

6. Verificarea scurgerii condensului din unitatea interioară cu metoda sticlei de apă. Se toarnă lent, cu o sticlă, cel puţin 1 litru de apă în tăviţa de sub evaporatorul unităţii interioare, urmărindu-se ca nu cumva apa, în loc să iasă afară din încăpere prin ţeava prevăzută în acesta, să se scurgă pe perete sau podea.

7. Verificarea cantității corecte de freon și completarea la nevoie a acestuia, controlul eventualelor scăpări și sigilarea acestora, asigurarea presiunii de freon conform cu instrucțiunile din manual.

8. Verificarea presiunii de funcționare a compresorului, subrăcirea şi supraîncălzirea; ca şi eficacitatea rezistenţelor de carter. Se verifică nivelul corect al uleiului în carter.

9. Se verifică admisia și refularea aerului, aparatul putându-se înfunda, mai ales dacă nu folosești aparatul de aer condiționat o perioadă mai lungă de timp.

10. Se verifică starea generală a unității exterioare, urmărindu-se strângerea șuruburilor de fixare, starea amortizoarelor, și nu în ultimul rând starea consolelor de fixare.

Trebuie înţeles că aparatul de aer condiționat trebuie întreţinut periodic de către un personal tehnic specializat. Cheltuielile de întreţinere sunt mult mai mici decât cele de reparare sau de înlocuire completă pentru un echipament distrus de folosire necorespunzătoare.

Dacă sunteți în căutare de specialiști în montarea aparatului de aer condiționat, la Ajusto veți găsi meșteri serioși și profesioniști, cu garanția calității montajului, pe o perioadă de 12 luni!

preloader