6 greșeli de evitat în amenajarea grădinii

27 iulie, 2018

Oricine își dorește o grădină desăvârșită, în care să aibă flori sau în care să cultive legumele preferate, grădină care de cele mai multe ori poate să fie una mixtă, care să-ți ofere toate satisfacțiile. La punerea în practică a frumoaselor idei de amenajare se întâmplă mai totdeauna ca puțină superficialitate în urmărirea țelului final să ducă la apariția unor greșeli ce pun în pericol grădina și care pot deveni atât de obositoare că anulează plăcerea existenței grădinii în sine.

Încercăm să trecem în revistă cele mai frecvente greșeli în amenajarea grădinii, pe care trebuie să le evitați dacă doriți să vă bucurați cu adevărat de un rai al florilor, sau un paradis al legumelor.

1. Ignorarea importanței designului grădinii este una dintre cele mai des întâlnite greșeli în amenajarea unei grădini. Cele mai multe persoane se gândesc la aspectul funcțional al grădinii, mai ales când este vorba de cea de legume, cultivând plantele în mod „haotic”. Același lucru este valabil și în cazul florilor, fiind creat un adevărat amalgam de specii florale. Grădina trebuie să îndeplinească rolul estetic al unui adevărat tablou natural, care să vă aducă liniștea în tumultul vieții cotidiene. Folosește o imagine de ansamblu care să aibă efect în valorificarea spațiul restrâns al grădinii, în care gazonul și arborii să creeze o perspectivă impresionantă pentru o gradină de dimensiuni reduse. Toaletarea arborilor dă o bună impresie și crează sentimentul de spațiu. Separă foarte bine spațiile și așa vei avea mai multe zone distincte, iar aleile întortochiate vor fi de efect.

Începeți amenajarea grădinii prin crearea unui plan de organizare a grădinii perfecte, a cărui design să ajute la relaxare dar și la funcționalitate și întreținere comodă.

2. Pregătirea necorespunzătoare a solului înainte de plantare este o altă greșeală frecventă. Calitatea solului poate influența decisiv ritmul de creștere a plantelor din grădină. Dacă nu pregătești solul înainte, riști ca plantele să se usuce. Înainte de a planta este important ca solul sa fie bine pregătit, afânat, curățat și eventual îmbogățit cu substanțe nutritive. Fertilizantul ajută la o bună dezvoltare a plantelor. De multe ori te gândești că dacă adaugi mai mult fertilizant planta va crește mai mare și mai frumoasă. Efectul este însă invers. Dacă adaugi mai mult fertilizant decât este necesar pentru fiecare plantă în parte, acestea se vor usca.

Pentru a afla care sunt nevoile solului din grădină, se recomandă testarea anuală a calității acestuia, pentru a ști ce tratamente și îngrășăminte se potrivesc.

6 greșeli de evitat în amenajarea grădinii

3. Alegerea locurilor greșite pentru plante reprezintă o altă problemă foarte des întâlnită care ia naștere din lipsa informațiilor. Entuziasmul și dorința de a avea cât mai multe plante în grădină duce la aglomerarea și poziționarea greșită a acestora. Este foarte important să vă documentați înainte de a cultiva plantele în anumite locuri deoarece, după cum se știe, fiecare plantă este unică în felul său și are nevoile ei speciale. Există și plante care nu se suportă între ele și trebuie evitată alăturarea lor. Tot din dorința de a cultiva cât mai mult, nu doar că se aleg plante nepotrivite, dar se aleg și plante nesănătoase. Atunci când mergi într-un magazin de specialitate, adevărații cunoscători vor ști care plante au probleme, însă grădinarii începători pot fi cu ușurință înșelați.

Pentru a amenaja gradina perfectă, acordați o mare atenție felului în care poziționați și în care alăturați diversele soiuri de plante, dar și cum arată plantele, culorile și integritatea lor.

4. Nu supraaglomera grădina indiferent dacă că este pentru flori sau legume. Trebuie să ții cont ca plantele cresc și au nevoie de un spațiu de dezvoltare între ele, pentru a trăi în armonie și echilibru. Evită să fii pus în situația de a trebui să renunți la anumite plante. În plus faci și o economie la buget. Este important să știți că plantele se influențează reciproc, atât în sens negativ, cât și într-un sens pozitiv. În cazul unei grădini de flori, încercați să îmbinați culorile cât mai armonios cu putință pentru a crea un decor cu adevărat unic și interesant.

Nu alege să cumperi cele mai mari plante când dispui de o grădină doar relativ mare. Este tentant când îți amenajezi grădina să iei o specie de brad foarte înalt, să amenajezi un gard viu din tuia sau lemn câinesc și să mai pui și niște trandafiri cățărători. Toate acestea vor face, însă, cu timpul, ca gradina să se transforme într-o junglă.

Într-o grădină perfectă pentru relaxare proporția între flori sau legume, arbori și arbuști trebuie să fie în favoarea plantelor de dimensiuni nu foarte mari, care nu blochează vederea

5. Nesupravegherea dezvoltării plantelor este o altă greșeală de evitat în amenajarea grădinii. Este foarte important ca plantele să fie atent supravegheate pentru a observa dacă acestea se dezvoltă corespunzător, dacă rădăcinile sunt sănătoase, dacă sunt sau nu atacate de mici intruși sau diverse boli. Trebuie să fii atent și la plantele invazive, acele plante de care credeai că ai scăpat dar apar de la un sezon la altul. Aceste plante, cum sunt iedera, taposica, trandescantia și chiar hreanul, este mai bine să le crești în ghiveci pentru a evita riscul răspândirii necontrolate în grădină.

Plantele trebuiesc protejate și de patrupedele de companie care pot să le afecteze existența. În plus, multe flori de grădină, cum ar fi lalelele și narcisele, pot fi toxice pentru aceste animalele.

În grădină, parte din relaxare este datorată timpului și atenției acordate dezvoltării acestui tot, cu multele și micile amănunte care îl caracterizează.

6. Echilibrul udărilor este foarte fragil într-o grădină. Fie uzi plantele prea mult, înnecându-le și făcând să le mucegăiască rădăcina, fie le dai prea puțină apă și se usucă. Este la fel de important ca plantele să nu fie udate când soarele este puternic, apa se va evapora mai repede decât să ude solul iar plantele se vor arde.

Îți poți da seama de nevoia de apa a plantelor analizând consistența solului.

În grădină vă mai puteți confrunta și cu greșeli de întreținere, de genul unui mobilier incomod, lumini necorespunzătoare sau o ornamentație excesivă, dar acestea sunt mult mai simplu de soluționat.

Greșelile în amenajarea și îngrijirea plantelor sunt însă mai frecvente și cu consecințe mai grave. Evitarea acestor greșeli va avea ca rezultat o gradină frumoasă, sănătoasă, care să imbine armonios frumusețea florilor și deliciul legumelor, o grădină care să vă trateze sufletul și trupul.

Nu uita că orice problemă apare în amenajarea grădinii o poți rezolva cu specialiștii noștri, pe care îi găsești pe ajusto.ro și care sunt profesioniști desăvârșiți, cei mai buni în domeniu, care practică prețuri corecte, fără bacșiș, iar lucrările făcute sunt acoperite de garanție.

preloader