6 semne că trebuie să schimbi aparatul de aer condiționat

24 mai, 2019

Chiar dacă aparatele de aer condiționat fac parte din electrocasnicele mari, care reprezintă o investiție pe termen lung, cele mai multe unități nu sunt construite să reziste mai mult de 10 ani.

Schimbarea aparatului de aer condiționat poate fi o problemă nu numai din punct de vedere al disconfortului creat de nefuncționarea în plină arșiță sau din punct de vedere financiar, dar și pentru neplăcerile create în locuință de o demontare aparat aer condiționat, urmată de o montare aparat aer condiționat și tot deranjul astfel creat.

Probleme în funcționarea aparatului de aer condiționat

Când aparatul de aer condiționat este nou, doar în anul în care a fost montat trebuie să fim atenți la semnele care arată o funcționare defectuoasă, neajunsuri care trebuie reparate grabnic pentru a nu conduce la defecțiuni majore ce ar necesita înlocuirea sistemului.

  • Nu răcește aerul sau nu are randament la răcirea aerului;
  • Răcește aerul dar cu un debit de aer foarte slab;
  • Nu funcționează termostatul corect;
  • Zgomote puternice în timpul funcționării;
  • Mirosuri neplăcute ce apar când este pornit;
  • Reparații frecvente;
  • Umiditate în casă cu toate că sistemul de aer condiționat funcționează;
  • Scurgeri de freon sau scurgeri de apă din unitatea centrală;
  • Consum mare de curent electric, evidențiat de facturile de plată;
  • Vârstă de peste 10 ani.

Semne ce certifică necesitatea schimbării aparatului de aer condiționat

Un aparat de aer condiționat trebuie să fie eficient din punct de vedere energetic și capabil să mențină un confort optim în fiecare colț al locuinței. Unitatea ar trebui să minimizeze nivelul de umiditate și gradele care o iau rapid razna în timpul verii, pentru a putea să vă odihniți bine noaptea și să vă bucurați de activitățile din timpul zilei în zona pe care o deservește.

Chiar dacă vă conformați tuturor recomandărilor de întreținere, adevărul este că la un moment dat aparatul de aer condiționat poate ajunge într-un punct în care nu mai funcționează corespunzător.

1. Evoluția tehnologică

Este un motiv foarte serios pentru a schimba un aparat de aer condiționat după 7 – 10 ani de funcționare, pentru că îmbunătățirile tehnologice cu siguranță au adus optimizări pe segmentul consumului de energie. Un aparat de aer condiționat nou este cu siguranță superior unui model vechi de un deceniu în ceea ce privește consumul și implicit randamentul. Deși este bine cunoscut acest motiv nu este suficient de multe ori.

Vom încerca să prezentăm și alte motive care ar trebui să ne pună pe gânduri și să înțelegem că este timpul să schimbăm aparatul de aer condiționat.

2. Vechimea

Este un motiv foarte puternic. Chiar dacă durata medie de funcționare a unui sistem de aer condiționat este de 10 la 15 ani, iar cele mai bune modele de azi pot ajunge cu brio la 20 de ani, un sistem mai vechi de 10 ani trebuie înlocuit pentru complicațiile ce pot apărea în cazul unei reparații. Nu vă complicați cu reparația, pentru că absența pieselor de schimb și implicit noile defecte ce sunt aduse de folosirea unor improvizații impuse de lipsa pieselor originale înseamnă bani irosiți. Cheltuielile de încălzire / răcire reprezintă circa 44% din costurile facturii de energie electrică. Dacă plătiți peste media zonei dumneavoastră este posibil ca sistemul să nu mai fie atât de eficient.

Noile sisteme de climatizare sunt fabricate în conformitate cu actualele reglementări și sunt proiectate pentru a fi mai eficiente, mai ecologice și îmbunătățind semnificativ calitatea aerului.

3. Praful și zgomotul excesiv

Sunt prezente în casă. Praful este prezent în mod constant în casă, chiar și după ce faceți curățenie. În timpul funcționării aparatul de aer condiționat emite zgomote puternice asemenea unora zornăituri. Aceste zgomote pot proveni de la o curea ce nu funcționează corect sau rulmenți rupți la motor. Deși uneori problema poate fi soluționată temporar de un specialist, ea poate continua să apară. Prin urmare, cel mai bine este să începeți căutările pentru o nouă soluție de climatizare.

4. Ineficiența

Este cauzată de cumulul dintre factura de curent electric și multele facturi de întreținere și reparații. Ambele sunt semne care arată că sistemul actual nu mai funcționează în parametri optimi de eficiență. Acest lucru ar putea să se datoreze unor probleme cu compresorul sau cu orificii blocate și / sau deteriorate. Deși este posibil ca un profesionist să administreze aceste reparații, acestea pot fi destul de costisitoare, iar în funcție de vârsta sistemului și de amploarea problemei vă recomandăm să luați în considerare costul unei noi unități.

5. Inconfortul

Înseamnă că sistemul de aer condiționat nu combate nici umiditatea din aer, existența acesteia în exces producând inconfort, plus că nu menține nici temperatura constantă în cameră, în limite rezonabile. Dacă vi se pare că aerul este prea umed sau aparatul nu reușește să creeze acea atmosfera agreabilă și confortabilă de care aveți nevoie în zilele caniculare de vară, atunci nu mai stați pe gânduri. De la nivelul scăzut de freon până la compresoare rupte, oricare poate fi cauza. Nu are rost să risipiți în continuare timp și bani cu reparația unui sistem depășit, defectuos. Renunțați la vechea unitate, cumpărați un aparat nou de aer condiționat, bucurați-vă de toate avantajele și funcțiile avansate cu care vine acesta la pachet.

6. Zone ude și scurgeri

În jurul unității centrale pot reprezenta o problemă. Scurgerile de agent termic sau apariția unor bălți cu apă în jurul unității centrale pot duce deteriorarea rapidă a aparatului de aer condiționat și trebuie chemat grabnic un specialist pentru a rezolva problema. În caz contrar trebuie renunțat la aparatul de aer condiționat.

Este de înțeles că aparatul de aer condiționat trebuie urmărit și întreținut periodic cu toată grija de către un personal tehnic specializat. Cheltuielile de întreținere sunt mai mici decât cele de reparare sau de înlocuire completă a unui echipament distrus de o exploatare neglijentă.

Oricând ai nevoie de servicii montaj sau curățare a aparatului de aer condiționat, apelează la specialiștii ajusto.ro! Plata online, costuri fixe și fără bacșiș!

preloader