De ce e necesar să faci revizia aparatului de aer condiționat
14 mai, 2020Familia este cel mai important lucru în viața fiecărui om responsabil, iar locuința familiei este locul amenajat pentru ca familia să fie în siguranță, protejață de aerului exterior poluat cu diferite particule de praf, polen sau chiar virusi. Într-o locuință, grija pentru sănătate trebuie să fie constantă și direcționată nu numai către a menține casa curată și bine ventilată dar și către curățarea și menținerea în perfectă stare de funcționare a echipamentelor de climatizare. Igienizarea aparatului de aer condiționat fiind foarte importantă pentru sănătatea celor care respiră aerul recirculat.
Revizia aparatului de aer condiționat este o etapă necesară ce are un caracter de normalitate în viața oricărui aparat de aer condiționat și este realizată pentru a asigura o bună funcționare a sistemului în condiții optime, pe o durată de timp cât mai îndelungată. Totodată, realizarea procedurilor care țin de revizia și mentenanța aparatului de aer condiționat denotă o viziune optimă asupra conservării proprietăților aparatului, iar o indeplinire a procedurilor la timp conduce la evitarea situațiilor neplăcute și disconfortul cauzat de o funcționare greoaie sau chiar deloc a aparatului.
De ce să faci revizia aparatului de aer condiționat
Menținerea stării de bine și sănătate. Calitatea aerului care este respirat are un impact major asupra sănătății. Prin revizia aparatului de aer condiționat se mențin calitățile de condiționare la parametrii optimi de funcționare. În timp, datorită condiționării aerului, în filtre, pe fante, ventilator, pe tuburile vaporizatorului se formează colonii întregi de microorganisme, spori de mucegai, fungi și virusi care afectează sănătatea persoanelor ce respiră în incinta respectivă. În aceste condiții, revizia aparatului de aer condiționat completă este imperios necesară, întrucât are un impact semnificativ asupra prevenirii îmbolnăvirilor datorate inhalării de microorganisme nocive sănătății.
Orice miros aflat intr-o încăpere denotă existența unor particule chimice în aer. Poate că nu are un efect toxic semnificativ, însă la inhalarea acestuia se creează un disconfort în respirație. Alte tipuri de disconfort apar și datorită existenței fumului de țigară sau aerului stătut din încăperi. Aceste tipuri de disconfort nu se rezolvă printr-o aerisire a încăperii, având în vedere faptul că și aerul din exterior este poluat în cele mai multe zone, având un miros caracteristic de eșapament, fiind, totodată, și foarte cald în timpul zilelor caniculare. În aceste condiții, senzația de aer răcoros și plăcut respirației se obține, în multe cazuri, numai printr-o condiționare optimă a aerului cu ajutorul unui aparat care funcționează corect în timp, iar o funcționare corectă se obține numai prin revizia aparatului de aer condiționat corectă și completă.
Fără un motiv aparent, starea de oboseală prelungită poate fi cauzată de temperatura prea ridicată în încăperi. Temperatura și umiditatea afectează modul în care funcționează organismul uman. Atunci când temperatura și umiditatea aerului înregistrează valori prea ridicate sau prea scăzute, organismul uman încearcă să se adapteze la aceste valori improprii, ducând la o stare generală de oboseală și stres. O stare prelungită de oboseală și stres afectează sistemul imunitar și poate duce la îmbolnăviri. Un aer condiționat care funcționează corect printr-o revizie optimă, înlătură acest stres și are un impact pozitiv asupra stării de bine a organismului.
Prelungirea duratei de viață a aparatelor de aer condiționat cu până la 5 ani. Făcând revizia aparatului de aer condiționat corectă și completă, se verifică dacă aparatul funcționează în condiții normale și se stabilesc eventualele defecțiuni. Având în vedere că defecțiunile minore produc, în timp, stricăciuni majore ce necesită reparații costisitoare, prin revizia aparatului de aer condiționat corectă, se mențin caracteristicile și calitățile aparatului la un nivel de funcționare optimă. Ca un exemplu, dacă filtrele aparatului sunt îmbâcsite cu depuneri de praf acumulate în timp, pentru a forța aerul să circule prin aceste filtre, piesele și intreg ansamblul este suprasolicitat, ducând în timp la o uzură anormală a pieselor, fapt ce cauzează defecțiuni costisitoare.
Consumul optim de energie electrică. În măsura în care piesele înregistrează o funcționare îngreunată ca urmare a depunerilor de praf pe filtre, pe tuburile vaporizatorului sau pe ventilator, nivelul scăzut de agent refrigerent și/ sau presiune incorectă, fante îndoite, în mod automat instalația va munci mai mult și în consecință va crește consumul de energie electrică întrucât aparatul are nevoie de o forță suplimentară pentru a contrabalansa efectul negativ cauzat de o funcționare de ansamblu îngreunată. Prin revizia aparatului de aer condiționat corectă și completă, se asigură un consum optim de energie electrică, întrucât piesele și întregul ansamblu este la un nivel optim de funcționare.
Efort financiar scăzut. Datorită procedurilor de revizia aparatului de aer condiționat scad cheltuielile cu reparațiile întrucât piesele funcționează în condiții optime și nu sunt suprasolicitate, în acelaș timp scad cheltuielile cu energia electrică. Foarte important scade disconfortul și cheltuielile cauzate de tratamente și îmbolnăviri ale aparatului respirator.
Cum se face un proces corect și complet de revizie și igienizarea aparatului de aer condiționat
Pentru a ști cum să alegi firma care face revizia și igienizarea aparatului de aer condiționat din multitudinea celor aflate pe piață, trebuie să știi că un proces complet se realizează atât la unitatea interioară, cît și la unitatea exterioară.
1.Procedurile de mentenanță pentru unitatea interioară
- Verificarea sistemului de prindere a unității;
- Verificarea stării generale de funcționare;
- Curățarea filtrelor și prefiltrelor de aer, tratarea și igienizarea acestora cu soluții antibacteriene;
- Curățarea tuburilor vaporizatorului, tratarea și igienizarea cu substanțe antibacteriene;
- Curățarea aripioarelor ventilatorului;
- Îndreptarea fantelor pentru a asigura o bună circulație a aerului.
2. Proceduri de revizie pentru mentenanța unității exterioare
- Verificarea sistemului de prindere a unității;
- Verificarea stării generale de funcționare;
- Verificarea presiunii agentului refrigerent și completarea acestuia în caz de necesitate;
- Verificarea tuburilor prin care circulă agentul refrigerent pentru a identifica eventuale fisuri care duc la scăderea nivelului și/sau presiunii acestuia;
- Verificarea compresorului;
- Verificarea condensatorului.
Frecvență cu care trebuie să facem revizia și igienizarea aparatului de aer condiționat
Un aparat de aer condiționat care funcționează doar în lunile de vară și este folosit doar pentru răcirea locuinței ar trebui curățat, debacterizat și igienizat o dată pe an, în primăvară, înaintea de sezon.
În cazul în care aparatul funcționează pe tot parcursul anului, pentru răcirea și încălzirea spațiului, este necesară o curățare de două ori pe an, o data la 6 luni, primăvara și toamna.
În cazul în care locuiți într-un mediu cu mult praf, într-o zonă în care se construiește mult sau într-o zonă rurală, curățarea ar trebui făcută o data la fiecare trei luni.
Aceste servicii pentru igienizarea aparatului de aer condiționat trebuie să fie făcute de specialiști autorizați și cu experiență în revizia aparatului de aer condiționat.