Piatră, dale de beton sau gresie de exterior? Tipuri de pavaje potrivite pentru curte
23 iulie, 2020Toți ne dorim case confortabile, dar cu un design cât mai deosebit, motiv pentru care investim în diferite aspecte din interiorul sau exteriorul locuinței. Deși, de cele mai multe ori avem tendința de a ne focusa pe aspectele care țin de interiorul locuinței, este esențial să acordăm o atenție deosebită și aspectelor care țin de exteriorul casei. Spre exemplu, ar fi destul de greu totuși să ne imaginăm cum ar arăta aleile și curțile fără pavaje. Orice pavaj curte este foarte important, jucând atât un rol estetic cât și un rol practic. Odată cu realizarea unui contrast bun între zona verde și pavaj curte se va îmbunătăți aspectul vizual al curții și al casei.
Avantajele pavajului pentru curte
O curte pavată corect și cu simț estetic oferă nu doar un aspect finisat proprietății, dar și un mod practic de a folosi spațiul verde și în același timp face și mai ușor de curățat și întreținut terenul. Pavajul ajută și la menținerea unui trotuar curat și confortabil sau chiar la o cale de rulare fără probleme pentru mașinile care intră în curte, indiferent că este realizat cu dale curte sau gresie de exterior.
Estetica unei case este foarte mult influențată de aceste pavaje curte, ele reprezentând de fapt un mod inedit de personalizarea curții. Pavajul este rezistent la condiții meteo extreme, la variațiile mari de temperatură dintre sezoane și se alege în funcție de trafic, așa că nu va ceda cu ușurință.
Tipuri de pavaj pentru curte
Pavajul din compozit – este un tip care utilizează asfalt și beton. În mod tipic, un strat de bază din beton asigură o capacitate structurală, în timp ce un strat de suprafață asfaltat asigură o suprafață de rulare. Acest tip de trotuar poate fi utilizat în combinație cu pavaje din beton compacte cu role.
Pavajul din beton amprentat – se realizează imprimând un strat crud de beton special, ce conține fibre elastice, pentru protecție la apariția fisurilor, și aditivi pentru mărirea rezistenței la ciclurile îngheț-dezgheț, peste matrițe care imită aspectul altor materiale, precum piatra naturală, cărămida, gresia. Culoarea este obținută cu ajutorul unui colorant special sub formă de pulbere cu dublu rol, de a asigură culoarea și de a crește duritatea betonului. Astfel, nici nu mai e nevoie de rosturi.
Pavajul din cărămidă – sunt produse fabricate din lut care se toarnă în forme, apoi se usucă la cald, de obicei sub formă de dreptunghi. Spre deosebire de cărămida de perete, cărămizile de pavaj sunt zgură solidă, netedă, fără găuri sau goluri. În funcție de alegere, poți realiza o cale de acces cu aspect vintage sau una modernă, fiind disponibile suficiente culori.
Pavajul din beton simplu – este alegerea ideală având un aspect simplu și frumos, dar și pentru că este foarte versatil și poate prelua orice formă. Betonul simplu este o opțiune populară și poate fi asociat atât cu o casă modernă cât și cu una rustică. Există însă riscul fisurilor.
Pavajul din pietriș – se aplică extrem de ușor, pentru că nu presupune decât împrăștierea materialului, oferind în schimb un aspect estetic deosebit, compatibil cu o casă rustică. Totuși, acesta este pretențios și se poate deteriora ușor.
Pavajul din piatră cubică – poate rezista chiar și 10 ani, fiind foarte rezistent și ușor de întreținut, însă costurile de aplicare sunt mari pentru că presupun aplicarea fiecărei pietre, pe rând.
Pavele din marmură – marmura este un material scump, indiferent de locul unde se folosește, iar pavelele din marmură nu fac excepție. Au o estetică prețioasă, fiind potrivită pentru casele elegante.
Pavelele vibropresate – se obțin prin turnarea betonului semi-uscat, adică cu un conținut minim de apă, pentru a îndeplini cele mai bune caracteristici de manipulare și rezistență, cu ajutorul vibropresei hidraulice. Se comprimă astfel betonul, obținând un rezultat durabil și estetic. Se găsește într-o mulțime de nuanțe și lasă solul să respire.
Pavelele verzi – acestea permit vegetației să crească printre pavele, fiind instalate într-un sistem mai amplu și permeabil, ce elimină nevoia de șanțuri, scurgeri și canalizări aluvionare. Băltirea și inundarea nu mai sunt probleme, datorită absorbirii apei în pământ.
Gresie de exterior – oferă un aspect deosebit amenajarii, are o rezistență foarte bună la trafic și se comporta excelent la schimbările condițiilor de mediu.
Pardoselile din lemn masiv – sunt potrivite pentru exterior, au avantajul unei rezistențe naturale la condițiile de mediu. În plus, frumusețea clasică a lemnului natural se adaptează cu ușurință oricărei amenajări.
Pardoselile din lemn compozit – reprezintă un amestec de făina de lemn și mase plastice, sunt deosebit de rezistente la umiditate și intemperii, și au un coeficient de dilatare mic.
Cum să alegi pavajul potrivit pentru curte
Pavajul se alege în funcție de traficul pe care îl susține, fie că este pietonal, auto sau mixt. Trebuie să fii atent cine și ce anume va apăsa în mod constant pe bucățile de pavaj. Existența mașinii schimbă radical datele în alegerea pavaje curte, însă chiar și o familie numeroasă, care petrece multă vreme afară, este de luat în seamă. În plus nu numai traficul poate deteriora pavajul, ci și condițiile meteo. O zonă ploioasă, aridă sau cu fenomene extreme, pot pune probleme. Granitul, dale curte din beton și cărămidă oferă o bună rezistență mecanică
Bugetul este un alt reper pentru alegerea pavajului. Chiar dacă arată bine, marmura și piatra naturală au prețul ridicat. Varianta ieftină și la îndemâna oricui este pietrișul. Granitul este scump dar se întreține ușor. Stabilește-ți un buget, în funcție de zona pe care o ai de pavat, ia în calcul și materialele adiacente și gândește-te în ce interval te încadrezi cu bugetul.
Alegerea pavajului se face și în funcție de arhitectura casei și a grădinii. O casă modernă cu linii drepte și ferestre largi are nevoie de un pavaj minimalist și în culori neutre. Dacă îți plac ornamentele și casa reflectă acest lucru, se poate alege un pavaj mai special, mai jucăuș, însă trebuie să fii atent la culori să nu fie prea țipătoare.
Tipologia curții va da o idee despre ce tipuri de pavaj pot funcționa și ce alternative viabile acceptă:
Curtea spațioasă cu alee pietonală și cu alee pentru acces auto, poate accepta două tipuri de pavaj, în tandem, care să marcheze distinct cele două tipuri de acces. Este curtea perfectă pentru joc de volume ce combină pavajul tradițional cu jardiniere permanente. De efect este aici și pavajul drept, în linii simple și elegante. Zona pietonală se poate delimita de zona auto prin elemente de decor.
Curtea spațioasă fără acces auto, cu multă verdeață, se va potrivi cu cele mai pretențioase modele de pavaj, de la dale curte clasice cu textură rustică la modele cu pronunțat caracter urban. Bogăția vegetației dă frumusețea curții, pavajul având un efect mai puternic dacă grădina este îngrijită.
Curtea de dimensiune medie, cu aleea pietonală plasată în zona centrală, se potrivește cu dale complexe, în nuanțe variate și multiple, fiind curți ce mizează pe diversitate, unde pavajul nu trebuie să se lase mai prejos ca vegetația.
Curtea îngustă, cu alee pietonală, folosește dale de dimensiuni mici, de o singură culoare, limitând numărul accesoriilor pentru ca efectul să nu fie unul greoi.
Curtea de dimensiuni reduse, cu alee pietonală și alee pentru acces auto, este caracterizată prin funcționalitate și cere să alegi un pavaj discret, care nu trebuie să iasă în evidentă.
Curtea de dimensiuni reduse cu alee pietonală scurtă și multă vegetație da posibilitatea unei alegeri dintre multiple posibilități, modelul pavajului având un impact redus.
Curtea de dimensiuni reduse cu spațiu de parcare inclus, este o altă variantă de curte funcțională, unde se poate obține spațiul potrivit cu un singur pavaj, lăsând vegetației șansa de a schimba aspectul de ansamblu al curții.