Amenajarea grădinii: de unde începem și cum o gândim

7 iulie, 2018

Amenajarea grădinii este un aspect foarte important în tot ceea ce înseamnă designul unei case, pentru că elementele de interior și cele de exterior ar trebui să se completeze. Este esențial să descoperi ce vrei să însemne grădina pentru tine însuți și implicit pentru întreaga familie. Pentru că proiectul de amenajare a grădinii ar trebui să integreze într-un mod plăcut toate aspectele care corespund nevoilor și dorințelor membrilor familiei.

Ce tip de grădină vă doriți

Ca la orice proiect, și în cazul grădinii, se pornește de la amenajarea ce satisface dorințele în funcție de aspirație, în condițiile existente, de caracteristicile locului și de timpul ce va fi alocat pentru întreținere. Vă prezentăm mai multe tipuri de grădini care să vă ajute la alegerea și înțelegerea unui plan de amenajare:

▪️ Grădina franțuzească la modă de peste 4 secole, este geometrică și strictă, cu plante deosebite atent alese, oferind un cadru clasic și elegant.

▪️ Grădina englezească are alei sinuoase și verdeață abundentă, care evocă un peisaj natural.

▪️ Grădina japoneză este minimalistă, toate elementele îmbinându-se perfect pentru a oferi o stare de armonie.

▪️ Grădina mediteraneană este caldă, deschisă, îmbinând în mod încântător elementele arhitecturale cu “explozii” de flori.

▪️ Grădina rustică pune la un loc materiale naturale cu straturi de plante în culori vii.

▪️ Grădina acvatică se dezvoltă în jurul unui lac, un iaz sau a unui bazin, cu plante specifice de apă sau mlaștină.

▪️ Grădina sălbatică este grădina în care plantele trebuie lăsate să crească în voie, dar nu neîngrijit, dezorganizat sau neglijent. Locul gazonului va fi luat de iarbă amestecată cu flori micuțe de câmp, trifoi sau caprifoi.

▪️ Grădina minimalistă este alegerea ideală pentru persoanele ocupate care nu doresc să investească prea mult timp în întreținerea plantelor, pentru cei care simt nevoia de spațiu liber, cu amenajările aerisite și ordonate. Într-o grădină minimalistă gardul viu și gazonul sunt singurele elemente care cer mai multă atenție.

Analizând mărimea curții și lumina primită de această suprafață, în ce zonă bate soarele direct, cât timp avem umbră și în ce perioadă a zilei, vom alege practic ideea în jurul căreia vom amenaja grădina visurilor noastre.

Ce trebuie să cuprindă planul viitoarei grădini?

Planul de la care pornim trebuie să decidă „structura‟ grădinii și principalele amenajări funcționale. În acest fel nu avem șansa să stricăm ceva ce tocmai am reușit să producem. În această planificare, ordinea operațiilor și ducerea lor la bun sfârșit poate fi cheia succesului.

1. Planificați aleile din grădină, ținând seama de utilitatea traseelor de circulație. Ele trebuie să deservească optim zonele de interes și nevoile de deplasare spre acestea, frecvența folosirii și cine le utilizează. Alegeți înțelept modelul de alee ce duce spre locul de joacă, în comparație cu modelul celei care duce spre grătar. Mai late sau mai strâmte, aleile trebuie să fie într-o armonie generală.

2. Planificarea zonelor ce necesită construcții și instalații este importantă pentru a evita improvizațiile de mai târziu. Dacă vă doriți o fântână sau o magazie pentru unelte, însă nu în prima fază a amenajării grădinii, trebuie să țineți cont de acest aspect în planul general stabilit la început.

3. Odată fixate aleile precum și locurile de relaxare și joacă, vom afla suprafața eventualelor peluze. Tipul de gazon va fi ales în funcție de sol și de caracteristicile specifice terenului.

4. Splendoarea unei grădini este dată în principal de rondurile de flori sau ale plantelor de grădină. În funcție de vederea generală și de lumina solară avută în grădină se va stabili locul și dimensiunile acestor ronduri. Există plante iubitoare de soare precum petuniile, crăițele, iasomia și margaretele, dar și plante care se dezvoltă adecvat la umbră: hortensia, primula sau feriga.

5. Se pot lua în discuție mici forme de relief sau zone de stâncărie în grădină, mai ales dacă terenul are denivelări și pante naturale.

6. Plantarea de arbori completează imaginea de ansamblu a grădinii, dar mai ales oferă umbră pe timp de vară.

Mobila potrivită pentru grădină

Grădina reprezintă un spațiu plăcut, dar mai ales funcțional, de aceea anumite dotări sunt, dacă nu indispensabile, cel puțin foarte utile. Vorbim aici despre:

▪️ Mobilier de grădină
▪️ Corpuri de iluminat pentru grădină

Cu siguranță o căsuță de grădină va fi extrem de iubită de copii, în timp ce familia și prietenii vor aprecia cu siguranță weekendurile petrecute în aer liber și în jurul grătarului. În funcție de spațiu și nevoi vă puteți gândi și la alte elemente de decor funcționale ce pot fi avute în vedere la amenajarea grădinii:

▪️ Chioșcul de grădină
▪️ Pergole și umbrele
▪️ Sere
▪️ Jardiniere
▪️ Piscine, saune, bazine, fântâni arteziene
▪️ Pitici de grădină

Locurile de joacă vor fi amenajate în funcție de ambientul ales, dar și de vârsta copiilor. Oricare ar fi amenajările alese, este strict recomandat ca acestea să fie făcute de o firmă ce respectă toate normele de securitate specifice, pentru că siguranța trebuie să primeze.

Întreținerea grădinii

O grădină frumoasă se menține cu muncă și atenție. E important să respectați instrucțiunile de utilizare și montaj ale produselor pe care le veți folosi, fie că e vorba de pavele, de pergole, de dotări sau de orice alte elemente.

E mai bine ca lucrurile să fie făcute corect încă de la început, pentru ca să vă puteți bucura de grădină în siguranță cât mai mult timp, fără reparații și întrețineri costisitoare.

Solul furnizează „cheia‟ pentru sănătatea plantelor din grădină, precum și vitalitatea acestora. Calitatea solului nu afectează numai sănătatea plantelor, ci și timpul pe care dumneavostră îl veți petrece în grădină.

Peluzele cu gazon nu sunt numai relaxante și confortabile, ci și esențiale în economia unei grădini, ele fiind zone ce rezistă bine la caniculă și secetă și nu necesită pretenții exagerate de întreținere și îngrijire.

Bineînțeles, de amenajarea grădinii vă puteți ocupa personal. Dacă totuși proiectul este unul special, cu dotări care necesită asistență specializată, sau dacă pur și simplu nu aveți timp pentru așa ceva, este indicat să apelați la serviciile unor arhitecți peisagiști sau ale unor specialiști în amenajarea de grădini și spații verzi.

Dacă ai nevoie de un bun specialist, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!  

preloader