Ce să iei în calcul dacă vrei să folosești aerul condiționat pentru încălzire în sezonul rece
18 octombrie, 2018O soluție pentru încălzirea locuinței la schimbarea anotimpurilor sau chiar pe timpul sezonului rece se poate face cu aparatul de aer condiționat instalat. Aparatul de aer condiționat poate asigura încălzirea unui spațiu, cu condiția să fie dotat cu această funcție, să fie bine dimensionat, amplasat și montat corespunzător.
Pentru o instalare perfectă a aparatului de aer condiționat, în condiții profesionale garantate și la un preț convenabil, este bine să folosiți profesioniștii noștri, a căror experiență se va reflecta cu siguranță în calitatea lucrării.
Aparatele de aer condiționat sunt făcute să funcționeze atât vara cât și iarna. Trebuie luat în considerare însă că problema încălzirii cu un astfel de aparat este mult mai complexă decît răcirea cu același aparat.
Folosirea acestora pe tot timpul anului, se poate face în condițiile în care amplasarea lor s-a făcut într-un mod corect, cu o bună instalare, iar temperatura de afară nu coboară sub – 10°C, temperatură sub care randamentul acestei instalații scade dramatic, apropiindu-se la consum de o aerotermă electrică.
Aparatele de aer condiționat de tip „split” funcționează pentru încălzire pe principiul pompei de căldură, de multe ori ele fiind denumite și „aparate cu pompă de căldură”.
Dar ce este pompa de căldură?
O pompă de căldură este o instalație care, consumând lucru mecanic, transferă căldura de la un mediu de temperatură mai rece la un altul cu temperatură mai ridicată, adică mai caldă. Cantitatea de căldură transmisă mediului cald este mai mare decât lucrul mecanic consumat.
Proprietățile fluidului de lucru, numit și „agent frigorific”, la schimbarea stării de agregare, adică la lichefiere și evaporare, stau la baza funcționării pompei de căldură. Fiind în stare gazoasă și sub presiune, fluidul de lucru este circulat prin sistem prin intermediul unui compresor. La ieșirea din compresor, gazul, acum fierbinte și sub presiune mare este răcit într-un schimbător de căldură, numit „condensator”, și condensează într-un lichid aflat la o temperatură moderată și presiune mare. Agentul frigorific trece printr-un dispozitiv de scădere a presiunii, o supapă de expansiune. În continuare lichidul refrigerant, aflat acum într-o stare cvasi-lichidă, trece prin un al doilea schimbător de căldură, numit „evaporator”, unde se evaporă prin absorbție de căldură. Fluidul revine la compresor și ciclul se repetă.
Într-un astfel de sistem este esențial ca agentul frigorific, când este comprimat, să ajungă la o temperatură mai mare decât cea a zonei ambientale, pentru a „curge” spre ea.
Frigiderele și aparatele de aer condiționat sunt aplicații obișnuite care utilizează această tehnologie.
Alegerea unui aparat de aer condiționat corespunzător
Randamentul la încălzire a unui aparat de aer condiționat este de cam patru ori mai eficient decât încălzirea în aceleași condiții cu o aerotermă electrică.
Randamentul de funcționare scade la jumătate sau mai mult când temperatura exterioară scade sub 0°C, unele modele ajungând la consumul unei aeroterme electrice la aceeași temperatură.
Dacă aparatul este prea mic, va face pauze dese pentru a dezgheța unitatea exterioară.Un aparat slab calitativ sau dimensionat necorespunzător poate duce la înghețarea unității externe și practic aparatul nu poate fi folosit.
Capacitatea aparatului de aer condiționat în BTU sau kW
Puterea aparatului de aer condiționat este dată în BTU, adică British Thermal Units / hour, cu toate că standardele internațională de putere se exprimă în W sau kW. De regulă pe etichetă este înscrisă puterea în kW, iar ca să facem conversia se împarte la numărul de BTU la 3412.
Spre exemplu 9000 BTU/h împărțit la 3412 este 2.64 kW termic. Este vorba de putere de răcire sau încălzire, și nu de consumul de energie electrică.
BTU/h | 9000 | 12000 | 14000 | 18000 | 24000 |
kW | 2.5 | 3.5 | 4.0 | 5.0 | 7.0 |
Locuință (mp) | 18 – 25 | 24 – 35 | 28 – 45 | 40 – 50 | 60 – 70 |
Birouri (mp) | 14 – 22 | 20 – 30 | 25 – 35 | 34 – 40 | 40 – 50 |
Eficiența funcție de încălzire
Factura de curent electric este proporțională cu energia electrică consumată, care la rândul său depinde de clasa energetică a echipamentului. Fiind o pompă de căldură, aparatul de aer condiționat are un coeficient de eficienţă energetică, în funcţie de clasa din care face parte.
Clasa energetică este stabilită pe baza unor parametri de eficienţă ai aparatului, care trebuie urmăriţi în fişa tehnică a produsului şi în cazul nostru este vorba de eficiența la încălzire, COP și SCOP. Eficiența la răcire a aparatelor de aer condiționat este măsurată cu coeficienții EER și SEER, coeficienți caracteristici pentru eficiența la răcirea aerului.
✔️ COP (Coefficient of Performance) este coeficientul de performanţă, care este reprezentat de raportul dintre puterea electrică absorbită şi puterea termică de încălzire generată. De exemplu, o pompă de caldură modernă va genera 4 kW de energie termică pentru 1 kW de energie electrică consumată. În acest caz COP-ul va fi 4.
✔️ SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) reprezintă, similar COP, coeficientul de performanţă în cazul încălzirii, însă este un coeficient sezonier, care ţine cont de energia electrică consumată şi energia termică pentru încălzire generată în tot sezonul de încălzire.
Cele mai bune aparate de aer condiționat sunt cele cu clasa energetică A (A, A+, A++) pentru că acestea au un consum de energie mai mic. Aparatele de clasă energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele de clasă C sau D.
Este bine să nu achiziţionaţi aparate depăşite tehnologic, de clase energetice inferioare. La raportul preţ/calitate, diferenţa de preţ între unul de clasă A şi unul de clasă C se amortizează în mai puțin de un an de funcţionare.
Cu cât valoarea SCOP este mai mare, cu atât produsul este mai eficient. Dimensionarea unui aparat de aer condiționat folosit pentru încălzire trebuie făcută pentru cel mai „groaznic” ger, pentru că la temperaturi negative foarte puține aparate de aer condiționat își păstrează randamentul.
▪️ la + 7°C valoarea COP este 4,6 adică 100%
▪️ la – 7°C valoarea COP este 3,0 adică 65%
▪️ la -15°C valoarea COP este 2,2 adică 48%
Montajul aparatului de aer condiționat
La montarea unității externe a aparatul de aer condiționat folosit la încălzire, trebuie să se țină seama de câteva reguli în plus:
▪️ Montarea ferită de viscol a unității externe, de preferință spre sud.
▪️ Spre deosebire de modul răcire, la încălzire condensul apare la unitatea din exterior și este mai dificil de colectat, gheața putând afecta confortul vecinilor.
▪️ Cu cât frigul de afară este mai mare cu atât mai des se oprește unitatea externă pentru degivrare, adică dezghețare, în această perioadă de timp oprindu-se încălzirea locuinței.
Este clar că un aparat de aer condiționat cu această funcție poate fi folosit la încălzire dacă se respectă anumite condiții de poziționare a unității externe și temperaturile nu sunt foarte coborâte sub 0°C. Se recomandă folosirea unui astfel de aparat, vara pentru răcire, iar în perioada de trecere la gerul iernii, pentru încălzire, având un consum redus de energie.