Cum alegi cea mai bună aerotermă pentru casa ta
14 ianuarie, 2021Odată cu instalarea sezonului rece devenim din ce în ce mai preocupați de asigurarea mijloacelor de încălzire în căminul nostru, deoarece de confortul nostru din casă depinde și sănătatea noastră. De aceea este necesar să alegem cele mai bune metode de încălzire. Ai nevoie de o sursă de căldură eficientă, și eventual care consumă puțin, pentru a asigura confortul termic în interiorul locuinței.
O astfel de sursă de căldură care funcționează rapid, dar temporar, este aeroterma. O soluție foarte potrivită este aeroterma electrică de uz casnic în cazul în care vrei să-ți încălzești locuința sau aeroterma de tip industrial în cazul unei suprafețe de încălzit foarte mari sau a unui spațiu comercial. Pe piață, pentru aeroterma industrială există nu numai modelele electrice ci și cele care folosesc combustibili, motorină sau GPL, adică gaz petrolier lichefiat.
Cum alegi o aerotermă de bună calitate
Aeroterma electrică se montează foarte ușor, deoarece nu ai nevoie decât de o priză în preajma locului în care vrei să o amplasezi. Este ușor de mutat, fiind aerotermă portabilă o poți duce acolo unde ai nevoie, folosindu-te de roțile din dotare. Pentru a o pune în funcțiune, nu trebuie să faci coș de eliminare a gazelor, iar procesul de încălzire poate începe imediat ce a fost pornită, nu faci mizerie în încăpere și nu emană mirosuri neplăcute. Costul unei aeroterme nu este mare, de aceea este mai rentabilă decât celelalte soluții pentru încălzire de uz casnic.
Se ține cont de sistemul de încălzire. Aerotermele electrice funcționează prin convecție sau prin ventilație. Aerotermele electrice cu convecție sunt recomandate de obicei pentru încăperile mai mici, deoarece încălzesc întâi obiectele din cameră și ulterior aerul. Acestea au o funcționare silențioasă, deci pot fi folosite cu succes și în timpul nopții. Căldura emanată de rezistența internă este ușor degajată in camera respectivă.
Aerotermele electrice cu ventilație sunt recomandate pentru locuințele mari sau pentru spațiile industriale. În general acestea au o putere mai mare decât modelele cu convecție, 3000 W comparativ de 1500-2500 W cele cu convecție. Ele funcționează pe principiul propagării căldurii emanate de rezistență, cu ajutorul unui ventilator incorporat. Modelele ce funcționează prin ventilație fac mai mult zgomot decât cele pe convecție, însă încălzesc mult mai rapid aerul din spațiul în care sunt amplasate.
Ține cont de spațiul pe care vrei să-l încălzești. Dacă vrei să asiguri confort termic în camera unei locuințe de cel puțin 20 mc de aer și cel mult 40 mc de aer folosește o aerotermă electrică de uz casnic, cu o putere de 1500-2500 W. De preferat este să te orientezi către o putere aproape de 2500 W pentru o eficiență mai bună. Dacă ai o încăpere ce nu este foarte bine izolată sau un spațiul de peste 30 mp, cea mai indicată ar fi o aerotermă industrială cu o putere de cel puțin 3000 W.
Ține cont de manevrabilitatea oferită. O alegere bună ar fi o aerotermă cu un model cât mai compact, pentru a-l putea muta ușor dintr-un loc în altul. Un dispozitiv mic nu va ocupa nici spațiu, de aceea nu va aglomera prea mult camera. Acesta ar trebui să fie prevăzut cu mânere și pentru transport facil sunt utile și roțile. În cazul în care intenționezi să încălzești o încăpere umedă, cum ar fi baia, alege o aerotermă ce este dotată cu protecție împotriva umidității.
Ține cont de tipul de montaj. Aerotermele existente pe piață pot fi aeroterme fixe și aeroterme mobile. Aeroterma fixă, așa cum îi spune și numele, pot fi montată pe perete, adică aerotermă de perete, fiind o variantă optimă pentru încăperile mici, în care spațiul de trafic trebuie eficientizat la maximum, dar și o soluție pentru cei care își doresc un spațiu curat, simplist și fără lucruri multe în jur. Aeroterma mobilă sau aeroterma portabilă nu necesită montaj, ci se poziționează cu ușurință pe podeaua locuinței. În cazul în care vrei să muți aeroterma într-o altă cameră, tot ce trebuie să faci este să o împingi / tragi, folosindu-te de mânerele și roțile cu care e dotată.
Aeroterma de perete este asemănătoare aparatelor de aer condiționat care au și funcția de încălzire. Este preferabil ca la achiziționarea aparatelor de aer condiționat să alegem pe cât posibil un model cu încălzire, care poate fi de mare ajutor în perioada rece de până la pornirea încălzirii centrale.
Ține cont de tipul rezistenței. Ea poate fi din metal, ceramică sau cuarț. Din foarte multe puncte de vedere aerotermele cu rezistențele ceramice sunt considerate ca fiind cele mai eficiente și rezistente, cuarțotermele cu quartz au dezavantajul că interiorul este roșu, din cauza halogenului, deci pot fi deranjante în timpul nopții.
Ține cont de funcțiile pe care le are. Pentru o utilizare facilă și pentru cât mai mult confort alege un model de aerotermă cu funcții multiple, care oferă confort mai ridicat, o eficiență mai bună, dar și o protecție sporită împotriva evenimentelor neplăcute. Treptele de ventilare permit să selectezi intensitatea căldurii, temperatură și debit. Este recomandat ca aeroterma să aibă cel puțin 3 trepte de reglaj al vitezei de ventilare și al temperaturii degajate, pentru a putea să controlezi și consumul de energie electrică. Sistemul de protecție împotriva înghețului este foarte util, în cazul în care intenționezi să pui dispozitivul într-o cameră ce nu este locuită în permanență.
Modelele care au şi funcție de răcire pot fi folosite pentru a reduce temperatura din încăpere vara și astfel nu vei folosi un aer condiționat, dacă este o cameră mică. Indicatorul luminos te ajută să știi cu exactitate când aeroterma este în funcţiune și nu o vei lăsa funcționând când pleci de acasă. Pentru siguranță sporită, cele mai multe modele de aeroterme au și termostat incorporat. Protecția anticădere oprește alimentarea dacă poziția aerotermei nu este corectă. Variantele cu telecomandă sunt mai ușor de folosit, deoarece îți permit să le coordonezi de la distanță. Timmerul este foarte util, mai ales pentru cei care vor să găsească cald în încăpere atunci când ajung acasă.
Făcând parte din categoria celor mai ieftine și avantajoase modalități de încălzire, aerotermele sunt și foarte practice. În plus, față de alte produse de încălzire, acestea au avantajul de a încălzi ușor și rapid spații mai mari. Putem aminti aici, totuși, un dezavantaj al aerotermelor, și anume uscarea aerului. Această problemă se poate rezolva însă foarte ușor prin amplasarea unui vas mic cu apă în cameră sau folosirea unui umidificator pentru a regla umiditatea.
Una dintre soluțiile eficiente care pot preveni umiditatea prea mare în casă și deopotrivă care poate crește temperatura este instalarea unui aparat de aer condiționat.