Cum alegi tipul de gard potrivit pentru casa ta
4 iunie, 2020În societatea românească, gardul reprezintă atât un element estetic din amenajarea curții, cât și un important element de protecție. Gardul este una dintre acele amenajări exterioare care pe lângă faptul că reprezintă un element de siguranță, este și o soluție perfectă pentru delimitarea proprietății sau a grădinii. Construcția diverselor modele de gard nu este deloc simplă, mai ales că trebuie să se încadreze în designul casei și al vecinătății, dar să fie rezistent în timp.
Multe amenajări exterioare sunt de luat în calcul când urbaniștii și designerii desăvârșesc planurile unei case, dar niciodată nu se uită gardul, fiind foarte important materialul din care este făcut, forma și caracteristicile acestuia, armonizarea cu gardurile din zonă, precum și cu diferitele clădiri adiacente. Nu există nicio problemă în a alege deoarece modelele de gard din prezent se găsesc într-o varietate foarte mare.
Cum alegi tipul de gard în funcție de nevoi
Pe lângă funcția de evidentă delimitare a spațiului, poți alege diferite modele de gard în funcție de nevoile de amenajări exterioare în care se află casa.
Siguranța pe care o dă gardul ce înconjoară curtea trebuie să vină în sprijinul și continuitatea sistemelor de siguranță instalate la casă, mărind eficiența acestora. În curte nu pot intra persoane neanunțate, nu trebuie să se poată sări gardul dar nici nu se poate trece de poartă fără permisiune. În același timp din curte nu trebuie să iasă nimeni prin gard, nici animalele de companie și nici copiii, mai ales când sunt mici. În plus, gardul trebuie să aibă o construcție solidă, care să nu fie distrusă de anomalii naturale de intensitate redusă, precum furtuni de vânt și ploaie, inundații și cutremure medii.
Intimitatea este ceea ce foarte mulți oameni își doresc de la gardul din jurul casei în care locuiesc. În funcție de ce modele de gard s-au ales și de ce amenajări exterioare există prin vecini se poate alege înălțimea și gradul de opacitate prin gard. Este normal ca din stradă să nu se vadă decât foarte puțin din interiorul curții și anume partea pe care noi o dorim să fie vizibilă.
Designul este foarte important și trebuie să se țină seama de el deoarece nu suntem singuri și nu numai că gardul și casa nu trebuie să bată la ochi, dar trebuie să fie integrate în estetica locului. Analizarea amenajării exterioare trebuie să mențină linia specifică a decorului din zonă, ținându-se cont ca și construcția casei și amenajarea grădinii să se potrivească ambientului creat de instalarea gardului.
Bugetul alocat este o altă cauză care poate determina tipul de gard pe care îl vom instala.
Tipuri de gard: ce se potrivește curții tale
Gardul realizat din lemn este o construcție dintr-un material natural, folosit foarte des și în trecut și astăzi, care nu necesită un buget considerabil, foarte versatil în opțiuni foarte bune de design și care se prelucrează relativ ușor. Este un material foarte accesibil, ca material de producție, dar și ca instalare. Lemnul oferă o senzație de confort în plus, senzație ce nu se regăsește la alte materiale. Lemnul poate fi frezat, lăcuit și vopsit, pentru a-şi păstra aspectul natural într-o curte cu elemente shabby chic sau pentru a îngrădi o casă modernă. Tratate corect, gardurile de lemn sunt rezistente și-și păstrează aspectul frumos o perioadă lungă de timp, însă, nu mai mult de 15 ani. Expuse condiţiilor extreme de zăpezi, ploaie și vânt, se pot usca excesiv şi crăpa.
Gardul din beton sau zidit. Gardurile din beton sau cele zidite sunt foarte potrivite pentru cei ce vor să ia măsuri pentru protejarea intimității și siguranței în curtea lor. Calitățile care le recomandă fiind stabilitatea și rezistența în timp.
Gardul turnat direct din beton este cea mai rezistentă în timp variantă, dar și cea mai greu de realizat. Oferta estetică este foarte limitată, și de aceea, de multe ori se optează pentru combinația dintre beton turnat și alte materiale precum lemnul, fierul forjat, cărămida, țiglele sau tabla.
Gardul din panouri de beton prefabricate este o soluție foarte populară datorită timpului redus de montare și al designului mult mai elegant al panourilor. Dezavantajul poate fi atunci când plăcile nu sunt zidite cum trebuie și în timp pot aluneca, rezultând un efect estetic dezagreabil și greu de modificat.
Gardul din bolțari de beton se realizează prin zidire. Chiar dacă nu are un aspect prea plăcut, existând puține posibilități de a modifica designul bolțarilor, oferă o rezistență sporită în timp.
Gardul din plasă bordurată. Gardurile din plasă bordurată sunt accesibile, uşor de instalat și presupun o întreținere redusă. În plus, sunt versatile ca stil, chiar dacă nu foarte rafinate, şi pot fi înlocuite uşor. Un alt avantaj este că oferă șansa de a vedea și în afara proprietăţii, oferind totuşi siguranţă pentru copii şi animale. Acest lucru poate fi interpretat şi ca un dezavantaj, pentru că nu oferă intimitate.
Gardul din tablă. Gardul din tablă este o variantă de asemenea foarte ieftină. Deși este un material destul de rezistent în timp, se poate deforma în cadrul unui impact puternic. Poate fi montat pe stâlpi de metal, pe stâlpi zidiți sau de beton turnat. Din punct de vedere estetic, tabla zincată nu oferă prea multe opțiuni în afara culorii în care poate fi vopsită. Dezavantajos este zgomotul produs sub acțiunea vântului sau a ploii.
Gardurile din fier forjat se înlocuiesc rar pentru că au o durabilitate mare și se repară ușor. Se pot construi pe stâlpi de fier sau pe stălpi de zidărie și se pot adapta oricărui stil de design. Pot fi foarte ușor potrivite cu gardul de la piscină și cu grilajul de la balcon. Există și posibilitatea de a opaciza grilajul gardului de fier forjat, dacă este nevoie cu o folie de plastic pe interior.
Gardul metalic. Gardul metalic se realizează din panouri metalice prinse între ele, împrejmuind proprietatea între pereţi înalţi, ce blochează privirea în exterior, sau din diferite modele de stâlpi metalici, ce permit accesul vizual dincolo de ei. Gardul metalic are o rezistență foarte bună, un preț suficient de mic și este ușor de întreținut, ca aspect fiind similar celui de fier forjat.
Gardul de cărămidă. Acest gard este o altă soluție clasică, de foarte multe ori foarte plăcută ochiului, mai ales lângă o casă construită din cărămidă. Cărămizile având o rezistență scăzută la umezeală și intemperii trebuiesc protejate printr-un mic acoperiș de țigle. De asemenea, gardurile de cărămidă se recomandă a nu fi construite în zonele cu risc seismic major.
Gardul din gabion. Gardul din gabion este format dintr-o plasă rezistentă umplută cu elemente naturale, precum pietre, pământ, nisip, poate chiar şi plante, având aspectul unei cuşti. Are o bază puternică pentru a nu fi mutat în timpul ploilor abundente, ajutând adesea la reducerea vitezei apelor curgătoare. Manipularea și transportul materialelor sunt destul de simple, ceea ce ajută la reducerea timpului necesar construirii gabionului. Odată cu trecerea timpului, decalajul dintre roci va fi umplut de vegetație și nămol, ceea ce va întări și mai mult zidul. Aspectul gardului din gabion nu este pe placul multora.
Gardul viu. Gardul viu este o alegere mult mai ieftină decât un gard clasic şi arată mult mai bine, împrejmuind orice tip de proprietate. Poate dura însă ceva timp pentru a se dezvolta şi necesită tundere regulată. Are nevoie de nutrienţi pentru a creşte, deci de un sol fertil. Acest lucru poate determina imposibilitatea de a planta flori în apropierea lui, pentru că le va prelua nutrienţii din pământ. O abordare este aceea de a pune un gard temporar de sârmă și de a crește gardul de-a lungul unei părți a acestuia. Poți să folosești aproape orice arbust dacă îl crești și îngrijeștii corect pentru al transforma în gard viu. Cel mai bine se adaptează cimişirul, Glossy Abelia, agrişa japoneză, stejarul pitic sau ienupărul.