Cum se îngrijesc trandafirii din grădină pentru a face flori toată vara
17 mai, 2021Grădinile cu trandafiri sunt poate cele mai frumoase spații de recreere pentru cei care dețin o casă la curte. Îngrijirea trandafirilor din grădină poate face din orice curte, oricât de mică, să fie un real succes, prin culoarea si textura florilor. Trandafirii sunt printre cele mai populare și mai iubite flori de grădină. Dacă îngrijirea trandafirilor se face corespunzător, aceștia ne vor oferi foarte multe flori, frumos colorate și parfumate.
Există un trandafir potrivit pentru fiecare loc din grădină care să ofere farmec și strălucire, fie o specie cățărată peste un gard, peste un șopron, fie alt soi plantat într-o roabă sau o tufă de parfum şi culoare, aliniată de-a lungul unui drum de acces. Plantarea trandafirilor este un mod plăcut și distractiv de a adăuga culoare, parfum și frumusețe grădinii.
De regulă îngrijirea trandafirilor înseamnă să fie tunși și toaletați toamna târziu și primăvara, dar există și o etapă intermediară care înseamnă îngrijirea trandafirilor vara. Etapa aceasta despre cum se îngrijesc trandafirii vara nu este obligatorie, dar este mai mult decât binevenită pentru că va da un avânt nou trandafirilor și te vei putea bucura de o nouă explozie de flori, după cea din mai.
Ce trebuie să știm despre trandafiri
Trandafirii sunt arbuști ce ating înălțimi de peste 2 metri, cu flori simple sau bătute, de diferite culori. Aceștia pot fi plantați primăvara, după ce a trecut înghețul, sau toamna, în grupuri, pentru o masă de culoare sau individual.
- Majoritatea trandafirilor sunt altoiți pe măceș, adică în sol planta are rădăcini de măceș.
- Trandafirii de gradină preferă soluri bine drenate și fertile, bogate în materie organică.
- Trandafirii trebuie fertilizați undeva după prima înflorire și a doua. Este bine să sapi puțin solul la rădăcină și să scoți toate buruienile care i-ar putea sufoca.
- Dacă au dăunători, aceștia trebuie îndepărtați și tufele tratate.
- Tăierile la trandafiri se pot face primăvara sau toamna, dar nu în primii 2 – 3 ani de la plantare.
- Tunderea este esențială în procesul de îngrijire a trandafirilor vara. Daca ai tufe bătrâne, bolnave sau cărora nu le mai merge bine, iunie este luna perfectă pentru un demers radical. Taie complet toate ramurile, sapă bine solul, fertilizează ciotul și uda-l abundent. În circa două săptămâni vor da lăstari noi, care sunt punctul de plecare pentru o nouă tufă de trandafiri, complet regenerată.
- O dată pe săptămână taie lăstarii cu flori trecute. Verifică-i dacă sunt sănătoși și puternici, și aerează tufa pentru ca trandafirii să aibă „un imbold” pentru regenerare, care înseamnă flori noi.
Ghidul de îngrijire al trandafirilor
Vom prezenta cele mai importante lucrări despre cum se îngrijesc trandafirii, ce trebuie făcute pe perioada unui an, din primăvară și până toamna târziu, când vine înghețul, în ordine cronologică, pentru ca grădina ta cu trandafiri să fie sănătoasă și să înflorească toată vara.
1. Începutul sezonului
Martie
După dezghețarea solului, se pot planta butașii de trandafiri, care se acoperă imediat cu un mușuroi din pământ mărunțit, pentru a feri planta de riscul deshidratării, cauzată de vântul uscat al primăverii. Lăstarii vor ieși singuri din mușuroi, fortificați și pregătiți să înflorească.
Se vor administra îngrășăminte. Azot pentru stimularea creșterii vegetative, cam 60 g/ mp, fosfor și potasiu, pentru ca planta să aibă flori mari, cu culori intense și parfumate, cam 30 g/mp. Dacă în toamnă solul a fost fertilizat cu compost de bună calitate ori cu gunoi de grajd, nu mai este necesară fertilizarea chimică.
La sfârșitul lunii, după ce trec gerurile, se pot face tăierile.
Aprilie
Se continuă tăierile, dacă nu s-au făcut în martie, din cauza vremii geroase.
Ne vom asigura, odată cu tăierea, că plantele vor avea suficient spațiu și nu se sufocă reciproc.
Dacă este cald, buruienile pot prezenta o creștere viguroasă. Trebuie plivite pentru că ele fură din sol apa și mineralele. Solul din preajma tufelor trebuie păstrat toată vara curățat de buruieni.
2. Cât mai multe flori
Mai
Sfârșitul lunii coincide cu debutul primului val de înflorire, care este cel mai spectaculos.
Dacă luna este secetoasă, trandafirii trebuie udați abundent, a dată la două săptămâni, pentru ca planta să poată produce flori de calitate.
Iunie
În această lună continuă din plin prima înflorire.
Tot acum atacul bolilor și dăunătorilor poate fi foarte agresiv. Îndepărtați dăunătorii surprinși pe plante. Rupeți și distrugeți prin ardere frunzele afectate de boli.
La sfârșitul perioadei de înflorire îndepărtați florile trecute pentru a împiedica fructificarea și stimula astfel o nouă înflorire. După îndepărtarea tijelor florale trecute, udați din abundență.
Pe la mijlocul acestei luni se administrează o nouă doză de azot, 60 g/mp. Dacă acesta este sub formă de granule, azotul trebuie încorporat în sol și planta udată bine, pentru a favoriza dizolvarea. Azotul nedizolvat corespunzător produce arsuri plantelor.
Iulie
Florile ofilite se îndepărtează constant.
Trandafirilor cu o singură înflorire li se poate aplica o scurtare a lăstarilor, dacă au crescut prea mari și există pericolul ruperii. În cazul trandafirilor urcători se fixează noile creșteri de suport.
După 15 iulie nu se mai administrează îngrășământ cu azot. Creșterile încurajate de îngrășământ vor fi prea crude să reziste peste iarnă și pot pune în pericol toată planta.
3. Pregătirea pentru iarnă
August
Se administrează 30 – 40 g/mp de îngrășământ cu fosfor și magneziu, pentru a stimula maturarea lemnului, asta însemnând creșterea rezistenței la ger.
Octombrie – Noiembrie
După prima brumă și căderea frunzelor, ramurile trandafirilor sub formă de tufă se scurtează cu o treime, pentru a preveni ruperea sub greutatea zăpezii. Tufele mai largi se pot strânge cu o legătură de jur împrejur.
Ultima parte a lui octombrie și în noiembrie este perioada cea mai bună din an pentru plantarea de noi trandafiri. Dacă vreți să schimbați locul unei tufe tot acum este momentul potrivit.
În noiembrie peste trandafiri se poate adăuga compost sau gunoi de grajd bine descompus.
Peste tufe se face un mușuroi de 20 – 30 cm din pământ, pentru a preveni degerăturile.
Trandafirii urcători se protejează prin adunarea ramurilor în mănunchiuri, învelite în pânză de sac, se fixează de sol și se adaugă peste ele 20 la 25 cm de pământ mărunțit.