Îngrijirea gazonului primăvara: trucuri și sfaturi practice

4 martie, 2021

Este normal să îți dorești o curte frumoasă, cu un gazon sănătos, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, este foarte important ca gazonul să fie îngrijit corespunzător, în funcție de fiecare anotimp în parte. O grădină necesită de obicei multe ore de muncă, pentru îngrijirea gazonului, pentru a arata perfect și are nevoie de atenție zilnică. Și pentru că primăvara aproape că a venit, trebuie să ne pregătim pentru îngrijire gazon primăvara.

Gazonul este cel care creează sentimentul de acasă, de natură și care schimbă total aspectul curții, făcând-o să arate mai mare, mai curată și mai aranjată. Din fericire, nu este nevoie de îngrijirea gazonului chiar zilnic, însă va trebui să acorzi câteva ore bune pentru întreținerea lui, ajutându-te de diferite ustensile. În plus, în funcție de anotimp, gazonul va avea nevoie de îngrijiri specifice astfel încât să rămână sănătos și să arate perfect tot timpul.

Îngrijirea gazonului primăvara: ce facem după ce a trecut iarna

Cu siguranță iarna își pune amprenta asupra naturii, iar gazonul are și el de suferit alături de gradină în acest anotimp deloc prietenos. Însă, de îndată ce primăvara a venit și natura a renăscut, gazonul are nevoie de un imbold pentru a intra în procesul vegetativ și, prin urmare, pentru a avea un aspect deosebit care să dureze până la căderea primei zăpezi.

ingrijire gazon primavara

1. Îngrijirea de primăvară a gazonului trebuie să înceapă cu o curățenie temeinică.

Primul pas pentru îngrijirea gazonului primăvara este greblarea lui, pentru eliminarea frunzelor, pietrelor sau a oricăror alte resturi rămase din timpul iernii. Trebuie îndepărtate toate frunzele uscate, crengile căzute și alte resturi vegetale de pe gazon. Greblați foarte bine gazonul pentru a îndepărta toate elementele nedorite. Mare atenție ce tip de greblă folosiți deoarece este important să alegeți o greblă potrivită, cu dinții ascuțiți.
Pentru a împrospăta gazonul astfel încât să nu mai arate „obosit”, va fi nevoie de o scarificare mai serioasă, care va elimina mușchii, paiele sau orice alte buruieni care ar putea afecta aspectul, cât și sănătatea gazonului. Pentru acest pas, îți recomandăm să utilizezi un scarificator și să scarifici în cel puțin două direcții pentru ca toate resturile să fie eliminate. Tot primăvara se poate face și o aerare serioasă a gazonului, care va elimina aspectul compactat al acestuia. Este foarte important ca aerul să poată pătrunde la rădăcinile plantelor.

2. Completați găurile fără iarbă.

Dacă la sfârșitul iernii observați găuri în gazon, nu ezitați să le completați cât mai repede. Dacă gazonul a fost puternic scarificat și aerat, va fi nevoie de aplicarea unui strat subțire de semințe. Folosiți semințe sănătoase de gazon și acoperiți cu nisip locurile unde au fost realizate plantările pentru ca acesta să mențină căldura până când semințele vor germina.

ingrijire gazon primavara

3. Aplicarea unui îngrășământ este ideal primăvara.

Următorul pas foarte important pe care trebuie să îl urmați pentru a îngriji gazonul la început de sezon cald este fertilizarea solului, deoarece va asigura o creștere viguroasă și va ajuta la prevenirea apariției mușchilor și buruienilor. Și gazonul, ca și restul plantelor din grădină, are nevoie de substanțe nutritive pentru a se dezvolta corespunzător.

Fertilizarea gazonului se face atât la început de primăvara, cât și toamna. În comerț, există un îngrășământ granulat special pentru gazon care, dacă va fi aplicat corespunzător, va face ca gazonul să crească mult mai sănătos. Îngrășământul se aplică, de preferat, într-o zi cu temperaturi mai ridicate.
Momentul pentru aplicarea insecticidelor, este numai după ce temperatura aerului a ajuns la 15ºC.

4. Primul tuns de primăvară trebuie să se realizeze într-o zi călduroasă.

Un alt moment important pentru îngrijirea gazonului este tunderea acestuia. Gazonul trebuie să fie tuns atât pentru a se regenera cât și pentru a înlătura vârfurile îngălbenite și uscate, care oferă un aspect inestetic. Este indicat ca firul de iarbă să nu depășească înălțimea de 5 cm și niciodată nu este bine să tundeți mai mult de o treime din firul de iarbă. Alegeți întotdeauna mașini potrivite pentru tunderea gazonului, cu lame foarte bine ascuțite și dezinfectate.
La început de primăvară, cosește o dată pe săptămână, iar spre sfârșit se poate cosi chiar de două ori pe săptămână pentru a stimula creșterea sănătoasă a gazonului.

5. Primăvara irigarea gazonului trebuie făcută cu atenție.

În primele luni de primăvară gazonul are nevoie de o irigare atentă, mai ales dacă se folosesc și substanțe cu rol fertilizator. De preferat ar fi să se folosească furtunul cu pistol pentru a împrăștia uniform apa pe întreaga suprafață gazonată.

ingrijire gazon primavara

Sfaturi generale, simple și utile pentru îngrijirea gazonului

  • Acordă o atenție deosebită irigării. Deși pentru mulți gazonul este doar „iarbă”, această plantă poate fi extrem de pretențioasă când vine vorba de calitatea și cantitatea apei. Nu este suficient să uzi gazonul o data pe săptămână, mai ales în timpul verii sau a perioadelor fără ploaie. Dacă nu ai timp să uzi gazonul cel puțin o dată la 2-3 zile, atunci instalează stropitori speciale, care vor porni la ore prestabilite și vor oferi peluzei exact cantitatea de apă de care are nevoie.
  • Tunde și curăță gazonul regulat. Cu siguranță ai observat cât de inestetic arata gazonul dacă nu-l tunzi pentru mai mult de 2 săptămâni. Cu cât firele sunt mai lungi cu atât crește riscul de uscare și îngălbenire.
  • Asigură-te că pământul este fertil. Gazonul crește cu ușurință în orice fel de pământ dar nu va avea parte de o dezvoltare propice și nu va fi distribuit uniform. Înainte de a planta gazonul, primăvara devreme, este bine să fertilizezi pământul cu îngrășăminte sau fertilizatori chimici. În funcție de tipul de gazon pe care vrei să-l plantezi și tipul solului poți alege un tip de fertilizator pe care să-l folosești constant, o dată la câteva luni.
  • Alege cu atenție locul. Gazonul nu este pretențios, dar are două cerințe fără care nu poate supraviețui, apa și soarele. Indiferent de cât de fertil este solul și de câtă atenție oferi gazonului, acesta nu va crește prea mult într-o zona umbrită. Daca soarele nu bate direct peste firele de iarba cel puțin câteva ore pe zi, este bine să renunți la această plantă.
  • Smulge buruienile constant. Atunci când iarba este tunsă corect, până și cea mai mică buruiană poate fi evidentă și inestetică. Pe lângă acest lucru, buruienile vor lua din substanțele nutritive din sol și gazonul nu se va dezvolta atât de repede pe cât ar trebui.

Primăvara este momentul pentru însămânțare, pentru stabilirea unui gazon nou sau pentru a repara, alimenta și trata gazonul deja existent. De asemenea, este timpul pentru cosit, așa că trebuie să te asiguri că lamele mașinii de tuns iarbă sunt ascuțite.

preloader