Îngrijirea unui brad în ghiveci: ce este important să cunoști
18 decembrie, 2020Vin sărbătorile și odată cu ele, vine și momentul în care ne bucurăm de bradul împodobit. Cei care au ales un brad în ghiveci se vor bucura și mai mult, căci îl pot replanta după aceea în curte sau în împrejurimi. Însă, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să ai grijă încă de la început de acel brad în ghiveci pe care-l cumperi, altfel riști ca acesta să nu reziste, să se usuce și să nu se prindă în grădină.
Din păcate în fiecare an se întâmplă ca acești brazi să se usuce, iar oamenii să nu înțeleagă cu ce au greșit, deși au avut grijă de ei. Da, bradul de Crăciun, dacă este brad în ghiveci, îl poți planta în grădină după ce l-ai avut în casă ca și brad de sărbători, dar trebuie să ai răbdare și să urmezi pașii necesari pentru acomodarea lui de la exterior la interior și apoi invers de la interior către exterior. Bradul la ghiveci este un copac viu, așa că trebuie tratat cu blândețe. Longevitatea bradului depinde de modul de îngrijire.
Avantajele unui brad natural
- Aroma inconfundabilă a bradului natural nu poate fi înlocuită de aromele artificiale existente pe piață. În plus, aroma de cetina are un efect calmant și relaxant fiind adesea folosită și la aromaterapie.
- Aspectul bradului natural este întotdeauna mai plăcut decât cel al unui brad artificial.
- Bradul natural este prietenos cu mediul înconjurător. Spre deosebire de brazii din plastic, care odată aruncați devin un real pericol pentru mediu, brazii naturali sunt buni prieteni cu mediul. Astfel un brad în ghiveci, poate fi replantat în grădină sau într-un parc, iar brazii normali pot fi transformați în îngrășământ natural, materiale consumabile sau rumeguș.
Dezavantajele unui brad natural
- Se usucă rapid, iar crengile se lasă, iar acele prind o culoare galben-maronie.
- Vei găsi sub brad multe ace, pe care trebuie să le aspiri zilnic.
- Sunt stropiți cu pesticide, care sunt toxice pentru copii și animalele de companie.
- Trebuie să cheltuiești anual sume mari de bani pentru achiziționarea bradului.
Adaptarea bradului de la mediul exterior la cel din interiorul casei
Alege cu atenție un brad în ghiveci, să fie crescut drept și frumos și să nu îi cadă acele. Dacă îi cad acele este semn că nu a fost bine hidratat, nu a fost păstrat în condiții optime de temperatură și umiditate, sau că a fost transplantat în ghiveci, nu crescut direct în ghiveci.
Când abia a fost cumpărat, nu face greșeala de a-l băga imediat în casă. Cel mai indicat ar fi ca timp de trei sau patru zile, să fie adăpostit, pentru aclimatizare, undeva în garaj luminos, o verandă sau un balcon închis. În acest fel, se va obișnui treptat cu diferența de temperatură și nu va suferi un șoc termic. Un brad în ghiveci, în această perioadă se află într-o stare latentă de vegetație, iar expunerea imediată la căldură îi va deregla procesele biologice și va începe să crească în condiții improprii unei bune dezvoltări.
În ce condiții așezăm bradul în ghiveci ca pom de Crăciun în casă
În momentul în care îl vei aduce în casă se recomandă să mergi la cel mai apropiat magazin cu produse de grădinărit pentru a procura un spray hidratant pentru a minimiza pierderea de ace. Te sfătuim să-l pulverizezi cu acest spray atât în etapa de aclimatizare, cât și în etapa staționării în casă.
- Este foarte important ca atunci când îi stabilești locul în casă, să alegi un loc luminos și departe de surse de căldură. Locul unde va fi amplasat bradul ar trebui ales ca cel mai răcoros din casă, temperatura potrivită nu trebuie să depășească 20⁰C. Dacă aerul este prea uscat îl va afecta și există riscul să se usuce. Un loc bun și un produsul antitranspirant va ajuta bradul să supraviețuiască condițiilor existente în casă.
- După o localizare corespunzătoare, îți recomand să așezi ghiveciul bradului într-un recipient galvanizat, o găleată de tablă, unde va trebui să fie udat în mod regulat. Ai grijă să-l așezi într-o poziție verticală folosind pietriș sau nisip. Udarea trebuie efectuată zilnic, cu o cantitate de circa 500-1000 ml de apă, în condițiile în care bradul atinge o înălțime de 1,50 m sau mai mult. Pune sub ghiveci o farfurie în care să se poată colecta apa în momentul în care îl uzi. Apa nu trebuie însă lăsată să stagneze în farfurie. După cam jumătate de oră de la udare, apa ce se scurge în farfurie trebuie aruncată. În acest fel se evită pericolul ca rădăcinile să înceapă să putrezească.
- Se poate pulveriza și pe coroană, bradul iubind umiditatea, și aerisiți zilnic camera. Pentru a ști când este nevoie de o nouă udare, este recomandat să se verifice suprafața pământului din ghiveci. Dacă aceasta este uscată, e semn că bradul mai are nevoie de apă.
- Coniferele sunt plante de exterior, așa că iarna au nevoie de temperaturi scăzute.
- Nu folosiți îngrășământ cât timp bradul este în casă, acesta nu ajută atâta timp cât planta ar trebui să fie în repaus vegetativ, fiind iarnă.
- Nu încărcați excesiv bradul, nu folosiți ornamente luminoase ce degajă căldură, nu tăiați vârful.
Când scoatem bradul afara și când îl replantăm?
Bradul trebuie să stea în interior nu mai mult de 2 săptămâni. După 3 săptămâni, șansele lui de supraviețuire scad la 50%, iar după o lună nu mai are nici o șansa să își revină, chiar dacă este plantat corect. Se spune că un brad în ghiveci poate supraviețui în casă doar 7-10 zile, după care trebuie scos imediat într-un mediu mai răcoros și luminos, uneori chiar afară, altfel va începe să se usuce. Dacă observați că bradul începe să își piardă acele, atunci este momentul să îl duceți afară.
După Crăciun, înainte de a-l scoate afară, bradul are nevoie de o altă aclimatizare. 4-5 zile bradul trebuie ținut într-un loc răcoros, dar cu temperaturi pozitive.
Dacă iarna este blândă, bradul poate fi plantat imediat după ce este scos afară, însă doar dacă temperatura este peste 0⁰C. După plantare, se udă bine. Dacă temperatura nu permite, va fi păstrat în ghiveci până la începutul lunii martie. Ghiveciul va fi protejat cu folie cu bule sau cu un material de iută, astfel încât să nu existe riscul înghețului rădăcinilor. Se va uda în zilele cu temperaturi mai ridicate.
Dacă dorești să păstrezi bradul în ghiveci până anul următor, acest lucru este posibil, însă primăvara va fi transvazat într-un ghiveci mai mare și i se va administra îngrășământ pentru conifere.