Întreținerea gazonului: tunderea, irigarea și fertilizarea

8 august, 2018

Grădina este acel „accesoriu” foarte important care transformă orice locuință într-un cămin, adică mult visatul loc de relaxare pentru întreaga familie. Zonele cu gazon, pe lângă rondurile cu flori, arbuștii sau celelalte elemente decorative ajută grădina să prindă contur și personalitate.

Indiferent că gazonul a fost rulou sau însămânțat, trebuie să începem întreținerea acestuia trebuie începută imediat ce a prins rădăcini și este suficient de rezistent pentru a putea fi călcat.

Trei activități importante definesc întreținerea gazonului, și anume tunderea, irigarea și feritilizarea.

Tunderea gazonului

Indiferent de tipul de gazon ales pentru grădină, un gazon perfect, „de calitate”, se obține numai printr-un tuns regulat.

▪️ Tăierea frecventă favorizează apariția mai multor lăstari și astfel iarba se îndesește, în timp ce este oprită formarea și dezvoltarea semințelor, ceea ce crește durata de viață a gazonului. Netunsă la timp, iarba va crește în înălțime și va începe să se îngălbenească la vârfuri, luând un aspect inestetic.
▪️ Tunsul este un proces stresant pentru iarbă, înălțimea foarte mică intră în contradicție cu nevoile efective ale plantei, aceasta ducând la împuținarea substanțelor nutritive și la o sensibilitate crescută la secetă. De aceea, pentru a împiedica deteriorarea gazonului, tunsul trebuie să fie însoțit de aplicarea de fertilizatori speciali
▪️ Gazonul trebuie tuns numai dacă a depășit 6 – 7 cm, dar atenție, nu trebuie tăiat prea mult. La fiecare tuns se taie maximum o treime din înălțimea totală a firului de iarbă.
▪️ „Prima tundere” se face prin aprilie și este cea care pregătește gazonul pentru căldura de primăvară și vară. Tot cu această ocazie pot fi făcute lucrări de reparații a zonelor deteriorate, unde există goluri sau spații fără iarbă deloc. Aici facem completări, punem semințe, le udăm și nu călcăm acele spații până când iarba nu a crescut suficient.
▪️ Vara, când creșterea este intensivă, tunderea se face pentru a păstra gazonul la o înălțime de 5 sau 6 cm, înălțime ce asigură umbra rădăcinii și stratului superior de sol, conservând astfel umiditatea.
▪️ Dacă tunderea a fost neglijată o vreme, este recomandată o scădere treptată a înălțimii de tăiere, până când se ajunge la cea obișnuită.
▪️ Iarna este preferabil ca înălțimea firului de iarbă să fie mai mică, de cam 2,5 la 3 cm, pentru a lăsă să pătrundă prin gazon lumina, căldura și aerul proaspăt, până la suprafața solului.
▪️În condițiile climatice ale țării noastre, tunderea gazonului are loc o dată pe săptămână, de primăvara și până toamna inclusiv. Primăvara, în funcție de tipul gazonului și densitatea ierbii pot fi necesare tunderi mai frecvente.
▪️Un indicator foarte bun al frecvenței cu care tundem gazonul, este să nu lăsăm iarba să crească foarte înaltă.
▪️ Gazonul nu se va tunde niciodată când este ud. Suprafața tunsă devine compactă, iar aerisirea și drenajul corespunzător al gazonului se va face mult mai greu.
▪️ Trebuie evitată tunderea gazonului în același sens, pentru ca pământul să nu păstreze urmele pașilor persoanei care folosește mașina de tuns și astfel să fie favorizată o creștere armonioasă și regulată a ierbii.
▪️ Iarba rămasă în urma tunderii poate fi îndepărtată sau se poate lăsa pe gazon, pentru a se transforma în urma descompunerii într-un fertilizant natural. Această tehnică este recomandată în cazul tunderilor regulate, în timpul verii, când iarba tăiată este scurtă și dispare repede, rămânând ca un pat de masă verde aflat în descompunere.

Piața oferă o mulțime de aparate și mașini pentru tunderea gazonului, manuale, cu motoare electrice sau pe benzină, cu diferite funcții, unele care împrăștie iarba tăiată sau altele care o colectează într-un recipient special. Atunci când o cumpărați o mașină de tuns gazonul nu uitați să vă interesați în ce condiții trebuie folosită și cum trebuie întreținută, cum trebuie păstrată pe timpul iernii și cum va fi trecută de la un an la altul pentru a fi refolosită din primăvară.

Irigarea gazonului

Irigarea sau udarea este operațiunea care menține gazonul frumos și sănătos, care păstrează gazonului verdeața permanentă, fie el montat sau fie realizat prin însămânțare, și asta doar pentru că ploile nu pot asigura întotdeauna cantitatea de apă necesară. Gazonul trebuie irigat pentru a menține constantă umiditatea solului.

▪️ Iarba capătă o tentă gri-bleu când are nevoie de apă, iar frunzele mai bătrâne vor începe să se ofilească.
▪️ Atunci când precipitațiile nu sunt prezente, gazonul trebuie udat de regulă o dată pe zi, când nu bate soarele, dimineața sau seara, timp de 20-30 de minute. Aveți grijă să stropiți gazonul astfel încât apa să ajungă la rădăcini. Zonele expuse la soare se vor uda mai mult, în timp ce zonele mai umbrite se vor uda mai puțin.
▪️ Udarea se va face cu un furtun prevăzut cu un dispersor, un jet mai puternic putând produce erodarea solului. Trebuie avut grijă pentru o distribuire uniformă a cantității de apă.
▪️ Pentru un metru pătrat de gazon este necesar să folosești în medie doi litri de apă. Cantitatea de apă poate să difere în funcție de condițiile meteo, în special în perioadele secetoase când gazonul are nevoie de mai multă apă.
▪️ Udând gazonul prea des, apa va rămâne în sol și rădăcinile vor putrezi din cauza umezelii.
▪️ Un sistem de aspersoare, ce împrăștie apa pe suprafața gazonului, prin aspersie, asemenea unui furtun, îți va economisi timpul și va asigura o irigare uniformă. Momentul pornirii sistemului de irigare, precum și durata udării, pot fi controlate automat cu ajutorul unui programator electronic.
▪️ Pentru a menține o umiditate constantă puteți folosi aparate speciale de măsurare a umidității solului, ce se găsesc în comerț, și care pot comanda la rândul lor programatorul de irigații. Există și sisteme de irigare cu senzor de ploaie, așa că dacă sistemul a pornit, iar afară a început să plouă, acesta se va opri automat.

Fertilizarea gazonului

Fertilizarea este o lucrare obligatorie pentru a corecta regimul trofic al solului care în multe situații este neuniform, necorespunzător din punct de vedere al aprovizionării cu elemente fertilizante.

▪️Tunderea ierbii elimină suprafețele nutritive, nutrienții trebuind să fie livrați „ca supliment” prin fertilizare, pentru a asigura un maxim de creștere.
▪️ Se recomandă aplicarea îngrășămintelor cu azot, fosfor și potasiu, inscripționate N-P-K, în funcție de speciile care alcătuiesc gazonul și de fertilitatea solului pe care se instalează gazonul. Azotul este esențial în creșterea și dezvoltarea gazonului, fosforul stimulează creșterea rădăcinii, iar potasiul mărește rezistența la boli și factori climatici.
▪️ Fertilizarea gazonului se realizează când gazonul este uscat, folosind o pompă de stropit pentru uniformitate.
▪️ Fertilizatorii se aplică la 2-3 zile după tundere, apoi se udă corespunzător.
▪️ Programul de fertilizare a gazonului, se execută în intervalul martie-octombrie, cu respectarea tipului de îngrășământ pentru fiecare sezon în parte.
▪️ Gazonul se fertilizează primăvara, în martie sau aprilie, pentru a spori creșterea, vara între iunie și august, când asigură necesarul de substanțe nutritive, și a treia oară, toamna, prin septembrie sau octombrie, pentru că îngrășămintele ajută la formarea rădăcinii, la stocarea substanțelor nutritive și la creșterea rezistenței la frig. Acest lucru poate varia în funcție de tipul îngrășământului folosit.

Întreținerea gazonului este un alt serviciu oferit de serviciu realizat de profesioniști, la preț ce nu suferă concurență, care se poate plăti cu cardul și fără bacșiș.

preloader