Primul acvariu: 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști

Primul acvariu: 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști

4 mai, 2022

Pregătirea corectă a acvariului va face diferența dintre o experiență fericită și o greșeală maximă. Mai ales dacă este vorba de primul acvariu, vei întâlni multe provocări pe care dacă nu știi să le previi sau rezolvi, rezultatul va fi unul nefericit.

La fel cum te pregătești pentru adoptarea unui pui de cățel sau pisică, la fel de multă atenție trebuie acordată și peștilor, când ai decis că e momentul pentru un acvariu. Iată care sunt lucrurile la care ar trebui să fii atent.

primul acvariu

1. Alege un acvariu mai mare

Mulți începatori care își doresc un acvariu cu pești cad în capcana de a cumpăra ințial un rezervor mai mic gândindu-se că va fi mai ușor de îngrijit. Dimpotrivă, este mult mai greu să menții stabilitatea biologică și echilibrul natural într-un acvariu mic.

Într-un acvariu mic, fără un echilibru stabil, calitatea apei se poate degrada extrem de repede, înainte să îți dai seama sau să apuci să intervii și astfel peștii vor muri repede.

2. Achiziționează un echipament tehnic adecvat

Acvariul este o casă pentru pești, așa că este important să ne asigurăm că mediul și condițiile sunt favorabile pentru sănătate și viață. Prin urmare, este necesar să se furnizeze parametrii tehnici corespunzători, și anume:

  • filtru – pentru a menține apa limpede și pentru a elimina substanțele care ar putea fi periculoase pentru locuitorii acvariului;
  • aerator – pentru a îmbogăți apa cu oxigenul necesar vieții peștilor. Majoritatea filtrelor moderne au încorporat un aerator.
  • iluminare – mulți pești de acvariu provin din zona tropicală, unde ziua și noaptea durează 12 ore fiecare, iar condiții similare ar trebui asigurate în rezervorul de apă de acasă;
  • încălzire – temperatura apei din acvariu trebuie adaptată la nevoile speciilor de pești, deci poate fi necesar să fie încălzită. În acest scop se folosesc încălzitoare de acvariu;

3. Plasează acvariul într-un loc stabil

Un acvariu nu poate sta în orice loc, nici pe o suprafață aleasă la întâmplare. De exemplu, nu poți plasa acvariul pe un dulap din living, deoarece va intra în contact cu apa în timpul activităților de îngrijire, ceea ce poate duce la deteriorarea apei. De asemenea, locul unde plasezi acvariul trebuie să fie suficient de puternic pentru a susține câțiva litri de apă.

În plus, ține cont că un acvariu are nevoie de iluminare adecvată, dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să fie amplasat lângă fereastră. Dimpotrivă, o astfel de locație poate duce la infestare cu alge.

4. Colonizează acvariul cu bacterii bune

În interiorul unui acvariu, un pericol mare pentru pești îl reprezintă acumularea amoniacului. Dacă acvariul nu este coloniat de bacterii bune pentru împiedicarea acumulării de amoniac, peștii vor muri. Ciclarea acvariului reprezintă colonizarea acestuia cu bacterii bune, care vor descompune nitrații, toxici pentru pești.

În fiecare săptămână, schimbă apa parțial. Se recomandă să înlocuiești aproximativ 30% din apa veche cu apă proaspătă. Acest obicei este de mare ajutor pentru menținerea unui echilibru și pentru a favoriza înmulțirea bacteriilor benefice. Pentru a vedea care este calitatea apei din acvariu, există teste care măsoară nivelurile de amoniac, nitrați și nitriți și pH-ul apei.

5. Adaugă treptat pești noi

Acum este timpul pentru cea mai importantă parte, și anume popularea acvariului cu pești. Când începi aventura cu primul acvariu, cel mai bine este să eviți să cumperi specii agresive și cele care necesită condiții specifice. În momentul în care alegi un anumit tip de specie, fii atent/ă la dimensiunea pe care o atinge specia și rapiditatea cu care se înmulțesc. Aceste informații sunt esențiale pentru a le asigura spațiul de care are nevoie.

De asemenea, achiziționează pești treptat, oferind astfel timp ecosistemului să se adapteze la noua sa stare. Să nu uităm că vorbim despre animale ”de turmă”, așa că pentru bunăstarea peștilor este necesar să le oferi cel puțin 5-7 însoțitori din aceeași specie.

 

preloader