TOP 5 construcții memorabile din întreaga lume realizate în 2021

TOP 5 construcții memorabile din întreaga lume realizate în 2021

14 ianuarie, 2022

Cele mai memorabile clădiri şi structuri finalizate în 2021 sunt reprezentări perfecte ale speranțelor noastre pentru viitor. Toate construcțiile despre care vom aminti în rândurile următoare sunt unite de un singur lucru comun: fiecare structură este o lucrare de arhitectură îndrăzneață care face o declarație concretă despre lumea în care trăim. Aceste proiecte de arhitectură reprezintă o mare diversitate geografică şi conceptuală.

Reflectăm la unele dintre cele mai inspirate construcții ale anului 2021, adevărate capodopere de arhitectură:

top constructii 2021

1. Biblioteca ”gaura de vierme”, China

Biblioteca ”gaură de vierme” este o construcție impresionantă din provincia Hainan din China. Această clădire are un pavilion curbat care seamănă cu o „gaură de vierme”. Prin geometria impresionantei construcții, arhitecții au vrut să creeze o formă de relief naturală. Cu zonele sale curbate, interiorul pare să fi fost sculptat și erodat de elementele naturii.

Cu toate acestea, biblioteca a fost, desigur, realizată prin tehnici inovatoare. Este o clădire multifuncțională care permite vizitatorilor să citească, să se bucure de vedere la mare și să asiste la spectacole în aer liber. Deschiderile circulare ale clădirii par să fie găuri săpate de un vierme uriaș sau de apă, eliminând astfel granița dintre arhitectură și natură.

2. The Depot, Muzeul Boijmans Van Beuningen, Olanda

Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, Olanda, le propune vizitatorilor săi o experienţă inedită în lumea artei: o construcţie gigant în formă de vapor acoperit cu oglinzi, care găzduieşte 151.000 de opere de artă, pe care publicul va putea să le admire în integralitate.

The Depot (Depozitul) este o clădire circulară, acoperită complet cu sticlă, pe acoperișul căreia sunt plantați circa 100 de copaci și care a fost gândită în așa fel încât să semene cu Arca lui Noe. Motivul este cât se poate de simplu: fostele arhive erau ținute la subsol, unde se inundau frecvent. Acum au fost aduse într-un spațiu sigur în care pot fi protejate.

3. Casa Muzicii Maghiare, Ungaria

Casa Muzicii Maghiare este o clădire modernă și extravagantă din Budapesta, cu o suprafață de 3.000 de metri și are o formă organică și pereți din sticlă transparentă. Proiectul face parte din planul de reamenajare a orașului și celebrează istoria lungă a contribuției maghiare la muzică. Celebră pentru acoperișul său distinctiv cu aproape 100 de găuri uriașe, clădirea se mândrește cu un interior plin de lumină naturală.

Casa Muzicii Maghiare, unul dintre cele mai așteptate edificii din 2021 în Ungaria, a fost proiectată de arhitectul japonez Sou Fujimoto. Nu doar aspectul clădirii este unic, ci și soluțiile folosite pentru construirea ei. Fațada din sticlă este realizată din 94 de panouri izolate termic special fabricate pentru acest proiect, care au o înălțime de aproape 12 metri în unele părți ale clădirii.

4. Podul 516 Arouca, Portugalia

O nouă provocare pentru cei care ajung în nordul Portugaliei este podul din Arouca, suspendat deasupra unui canion fluvial. Pasarela suspendată de cabluri este situată la o înălțime de 175 de metri deasupra solului. Sub această construcție imensă se găsește frumosul râu Paiva care curge vertiginos până la faimoasa cascadă Aguieiras.
Este cel mai lung pod pietonal suspendat din lume, având lungimea de 516 m. Cei care merg de-a lungul podului, vor vedea o priveliște uluitoare asupra Garganta do Paiva și Cascata das Aguieiras, ambele geozite ale teritoriului Geoparc Arouca UNESCO.

5. Marsk Tower, Danemarca

Marsk Tower sau Turnul Mlaștinii este o construcție înaltă de 25 metri, în formă de tirbușon, cu o singură scară, de unde se poate admira terenul format din bancuri şi dune de nisip, zone mlăștinoase și maree. Marsk Tower realizat de Bjarke Ingels Group, sau BIG, oferă vederi incredibile ale Parcului Național Wadden Sea din Danemarca.
Folosind logica structurii cu dublu helix a ADN-ului, clădirea ridică vizitatorii printr-o procesiune unică, în timp ce se spiralează în jurul unui nucleu central. Forma interesantă și culoarea finisajului din oțel fac atât un turn funcțional, cât și un plus sculptural pentru acel peisaj.
Ecosistemul variat găzduiește 500 de specii de plante și animale care pot fi văzute în zonă.

preloader