Sfaturi pentru un gazon frumos și sănătos
29 august, 2018Un gazon perfect, frumos și sănătos, cu un verde intens, fără iarbă îngălbenită și fără petice de pământ, înseamnă că în agendă sunt trecute, în fiecare lună a anului, câteva activități de grădinărit, care duc spre un singur rezultat, un gazon „întreținut”.
Dacă te afli totuși la polul opus și ai probleme de amenajare gazon nu ezita și cheamă specialiști noștri de la care au soluții de calitate pentru orice problemă ai întâmpina, la prețuri fără concurență.
Gazonul este deosebit de pretențios
▪️ Un gazon perfect cere să-i aloci o parte din timpul tău pentru întreținere.
▪️ Terenul trebuie pregătit cu răbdare și atenție.
▪️ Trebuie asigurat un climat umed, ce trebuie întreținut regulat.
Alegerea gazonului se bazează pe anumite criterii
▪️ Se va alege gazonul cel mai bun pentru zona unde va fi plantat, astfel se alege între gazon pentru temperaturi scăzute, ridicate sau mixte.
▪️ Alegerea semințelor de gazon este funcție de destinație peluzei, considerente peisagistice, pentru întâlniri de weekend sau loc de tranzit zilnic. Este vorba de factorul de „vindecare” , gazonul rezistent arătând întotdeauna cel mai bine.
Cum pregătești terenul pentru plantarea gazonului
▪️ Se îndepărtează buruienile prin săpare cu plugul, motosapa sau cu motocultorul. Acest lucru va permite aerului și apei să ajungă și să fie absorbite de plante pentru dezvoltare. Dacă se folosesc erbicide trebuie să așteptați minimum două săptămâni până se trece la însămânțare.
▪️ Gazonul nu are nevoie de mai mult de 10 cm de pământ pentru a se dezvolta în condiții bune.
▪️ Pământul trebuie afânat și verificat să nu mai aibă resturi de buruieni, alte resturi sau pietre. Ideal ar fi ca prepararea terenului să se facă cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de însămânțare, pentru că astfel pământul se va tasa de la sine și va facilita o nivelare bună.
▪️ Testează calitatea solului folosind câteva teste existente pe piață. Dacă nu este suficient de bogat în nutrienți poți adăuga compost pentru a mări calitatea solului.
▪️ Terenul va fi nivelat cu grebla, în toate sensurile. În timpul acestor lucrări se recomandă răspândirea îngrășămintelor cu potasiu.
▪️ Udă pământul cu o zi înainte de plantarea gazonului folosind o cantitate suficientă de apă. Solul trebuie să fie suficient de uscat astfel încât să poți călca pe el pentru a planta gazonul, fără a se lipi pământul de talpa încălțămintei.
Când și cum se plantează gazonul
▪️ Regula celor 6 luni spune că semințele de gazon se pun în pământ din aprilie până în septembrie. O altă regulă spune că însămânțarea trebuie făcută în afara perioadelor de ger sau a celor caniculare.
▪️ Gazonul plantat primăvara va avea parte de o creștere mai rapidă. Este recomandat să fie însămânțat toamna pentru că gazonul rezistă mai bine la frig decât la lipsă de umiditate, în plus, cel plantat toamna este mai puțin invadat de buruieni.
▪️ Pentru însămânțare se evită zilele ploioase dar și zilele cu vânt, aversele pot deplasa semințele și pot lăsa goluri în peluză,. Nu planta gazonul înaintea plecării în concediu pentru că gazonul necesită îngrijire constantă în primele săptămâni.
▪️ La mașina de însămânțat este nevoie de o coordonare proporțională a vitezei de semănare cu a celei de înaintare. Însămânțarea manuală este bine să se facă amestecând semințele cu nisip, împărțite în două părți egale și semănate apoi, de două ori pe direcții perpendiculare, pentru a avea o răspândire uniformă.
▪️ Doza optimă este între 3 și 5 kg la 100 mp. Dacă pui mai multe semințe se pot sufoca între ele.
▪️ În medie, gazonul are nevoie de 10 zile pentru a încolți, în această perioadă aveți grija să țineți seama că iarba este foarte fragedă, deci nu trebuie călcată nici de copii și nici de animalele de companie. Având o creștere rapidă, într-o lună gazonul va ajunge la o înălțime de 7 cm, moment în care va trebui să îl tundeți.
Udarea gazonului sau irigarea
▪️ Gazonul trebuie udat copios, pentru că are nevoie de umiditate.
▪️ Recomandabilă este udarea seara cam 30 de minute. Doar gazonul proaspăt semănat este necesar să fie udat de două ori pe zi, cu un aspersor, pentru a nu împrăștia semințele.
▪️ Dacă a plouat peste zi, așteaptă 24 sau 48 de ore până să-l uzi din nou.
Tunderea gazonului
▪️ O tundere pe săptămână ar fi de ajuns în general, totuși trebuie ținut cont de anotimp și de stadiul de dezvoltare al gazonului. Primăvara, când peluza se dezvoltă, trei tunderi în două săptămâni pot fi suficiente. Vara ajunge o tundere la 14 zile, iar toamna se impune din nou cel puțin o operațiune pe săptămână.
▪️ Este importantă tunderea ori de câte ori înălțimea ierbii a atins 8 cm, fiind de evitat amânarea tunderii până când gazonul este foarte înalt.
▪️ Evită să tunzi iarba în același sens și ai grijă ca cele 4 roți ale mașinii să fie la aceeași înălțime.
▪️ Înălțimea de tundere a gazonului depinde și ea de anotimp. Primăvara și toamna ar fi bine ca înălțimea după tundere să fie între 3 și 5 cm, iar vara, între 5 și 7 cm.
▪️ Pentru prima tăiere a peluzei, se recomandă a se efectua procedeul cât mai aproape de vârfurile gazonului, adică 5-6 cm. La următoarele două tăieri ar fi bine să se procedeze la fel, pentru a obține o densitate ideală a covorului verde.
Îngălbenirea gazonului
▪️ Apa însuficientă poate fi o cauză a slăbirii, urmată de uscarea și îngălbenirea gazonului. Recomandarea este să udați gazonul cât mai des atunci când este proaspăt plantat, iar când plantele vor dezvolta rădăcini suficient de rezistente, irigarea se va face zilnic sau în funcție de vreme.
▪️ Dacă nutrienții din sol nu sunt în parametrii normali poate rezulta îngălbenirea gazonului, cantitatea de fier scăzută sau excesul de fosfor sunt factorii cei mai frecvenți.
▪️ Anumite boli sau dăunători pot fi cauza îngălbenirii gazonului.
Gazonul constituie un element important în majoritatea curților și grădinilor, oferind prospețime și evidențiind restul plantelor decorative.