Soluții de încălzire pentru exterior sau cum te bucuri de toamnă afară

25 septembrie, 2020

Zilele frumoase de toamnă chiar dacă sunt mai răcoroase sunt ideal de petrecut afară pe terasă sau în grădină, la o cană de must și nuci proaspete. Pentru a nu transforma terasa sau grădina într-o frumoasă amintire a verii ce a trecut, ne putem folosi de sisteme de încălzire exterior pentru a păstra accesibilitatea spațiilor exterioare ale casei, chiar și în sezonul mai rece. Există o serie de soluții de încălzire exterior în sezonul rece, menite să te ajute să te poți bucura de aerul proaspăt de afară chiar până în serile răcoroase de toamnă. Încălzirea terasei exterioare se poate face prin folosirea terasei chiar și în zilele de iarnă mai blânde.

Soluții de încălzire pentru exterior în funcție de tipul de alimentare

Aceste tipuri de încălzitoare pentru spații exterioare, fie că vorbim de terasă, balcon deschis sau grădină, pot fi adaptate pentru a funcționa cu diferite forme de alimentare, gaz natural, gaz propan, electric, lemn sau infraroșu, fiecare având propriul set de avantaje și dezavantaje.

Încălzitor de exterior cu gaz propan. Este un încălzitor care nu este greu de instalat, nefiind nevoie de un profesionist, este foarte importantă însă asamblarea corectă, prin atașarea buteliei. Apoi trebuie doar pornit. Dezavantajul lor este prețul mai mare decât al celor ce funcționează cu gaz natural, dacă ne referim la cheltuielile pe termen lung. Trebuie să se țină cont și de faptul că la un anumit timp butelia trebuie schimbată în momentul când acesteia i s-a epuizat gazul. Cu toate acestea este preferată deoarece este o formă de încălzire exterior la îndemână, foarte ușor de implementat, căreia i se poate înlocui foarte ușor rezerva de gaz propan. Acest sistem de încălzire produce căldură foarte ușor și este portabil, putând fi mutat cu ușurință. Acest tip de încălzitor nu ar trebui folosit în spații închise.

Încălzitor de exterior cu gaz natural. Instalarea trebuie să fie făcută de un profesionist, pentru că este necesară legarea la rețeaua de gaz. Din acest motiv, prețul de achiziție și de instalare este mai mare, comparativ cu cel care funcționează cu gaz propan. Totuși, pe termen lung, este cel mai ieftin de folosit. În plus, sunt foarte ușor de întreținut. Dezavantajul este că pentru încălzire exterioară sunt greu de mutat și nu sunt recomandate pentru spațiile închise total.

Încălzitor de exterior electric. Acesta este o variantă foarte convenabilă, aceste încălzitoare nu necesită o instalare specială, trebuie doar conectat la priză. Principalul dezavantaj este faptul că trebuie să ți pui încălzitorul aproape de o sursă de curent, dacă cablul de alimentare nu este suficient de lung. Electricitatea costă mai mult decât gazul sau lemnele în cazul utilizării continue, dar acestea sunt foarte ușor de întreținut și de utilizat. În plus, este singurul model pentru încălzire exterioară care este potrivit și pentru uz în spații închise sau acoperite. Dezavantajul este acela că are nevoie de mai mult timp să se încălzească și să genereze căldură.

incalzire exterior

Încălzitor de exterior cu lemne. Lemnul este o alegere foarte bună atunci când vrei să creezi o atmosferă specială. O astfel de încălzire terasă exterioară va avea nevoie de ceva mai multă întreținere, vor trebui să fie asigurate mereu lemne care să ardă și va fi necesar să se curețe cenușa. Totuși, aceasta este o variantă populară deoarece oamenii iubesc să stea lângă un foc și să audă cum trosnesc lemnele, în timp ce simt un ușor miros de fum. Printre dezavantaje se poate aminti faptul că este mai dificil să aprinzi focul și vei avea mai puțin control asupra nivelului de căldură ce va fi generat. Este o variantă ieftină și ușor de asamblat, dar necesită o mentenanță mai mare.

Încălzitor de exterior cu infraroșu. Modele care sunt disponibile pe piață, sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, fiind capabile să transforme 90% din energia electrică în energie calorică. Se montează pe tavan sau pe un perete, iar dimensiunea lor efectivă este destul de mică. Aceste încălzitoare de încălzire exterior nu încălzesc aerul, ci obiectele din raza de acțiune, rază care nu este foarte mare. Aceste sisteme sunt recomandate pentru terase mai restrânse.

incalzire exterior

Tipuri de încălzitoare de exterior după design

La alegerea unui bun încălzitor de exterior vei observa o gamă largă de forme și dimensiuni.

Încălzitor de exterior pentru podea. Este o opțiune populară pentru încălzire exterior, foarte des utilizată pe gaz. Sunt înalte, subțiri,cu o rază de acoperire destul de mare. Sunt disponibile pe piață într-o gamă largă de prețuri care diferă în funcție de modul de alimentare folosit, dimensiune și putere. Foarte des apare și ca încălzitor cu infraroșu, de înălțime mai redusă dar svelt.
Încălzitor de exterior cu montare pe perete. Dacă spațiul pe podea este limitat, poți opta pentru o variantă montată pe perete. Sunt modelele care funcționează electric sau cu infraroșu.
Încălzitorul de exterior cu montare pe tavan. Un design înteresant și plăcut au aparatele pentru încălzire exterior, fixate deasupra mesei, din tavan. Sunt de putere mai mică, electrice sau cu infraroșu.
Încălzitor de exterior pe masă. Aceste modele pentru încălzire terasă exterioară sunt cele mai mici modele, spațiul încălzit desigur fiind mai mic, dar sun o opțiune accesibilă dacă ai nevoie să încălzești doar spațiul de la o masă. De cele mai mule ori se prezintă sub formă electrică, deși pot fi găsite și modele care funcționează cu gaz. Multe dintre ele arată ca variante miniaturale ale modelelor de podea.

incalzire exterior

Puterea încălzitorului de exterior

Cel mai bun încălzitor pentru încălzire terasă exterioară este acela care va reuși să încălzească cea mai mare parte a terasei, folosind cele mai puține resurse. Foarte important deci este să faci o estimare exactă a suprafeței pe care dorești să o încălzești.

De regulă, terasele particulare, unde pot fi incluse și foișoarele, nu depășesc o suprafață de 14 – 16 mp. Așadar, aici nu vei avea nevoie de un încălzitor de terasă cu o putere foarte mare. Unul care funcționează la o putere de 2000 de W va fi suficient.

În cazul teraselor folosite în scop comercial, care sunt și mai mari, puterea trebuie să fie cu mult mai mare. Sfatul specialiștilor este să te uiți la modele care au peste 10 000 de W putere. Acestea vor fi capabile să încălzească o suprafață de 60-80 mp.

Ce accesorii și funcții trebuie să aibă un bun încălzitor de exterior

Ajustabilitate – sunt modele care permit să ajustezi înălțimea încălzitorului sau unghiul spre care este concentrată căldura, controlând zona în care se va face preponderent încălzirea.
Protecție la flacără – în cazul modelelor pe gaz, flacăra este protejată printr-un tub de sticlă securizată. Astfel nu există riscul ca cei mici sau animalele de companie să se accidenteze. La fel de necesare sunt aceste grile de protecție pentru modelele ce funcționează pe bază de curent electric.
Telecomanda – permite pornirea și oprirea aparatului de la distanță.
Roți – prezente în cazul modelelor ce sunt menite pentru a fi transportate.

Aspecte legate de siguranță

Modelele care stau pe podea sau pe masă trebuie să aibă un design bine echilibrat și să aibă o greutate corespunzătoare pentru a fi stabile și a nu fi răsturnate de vânt. Toate modelele trebuie să aibă funcție de auto-oprire și tăierea alimentării în caz de răsturnare. Dacă este o zonă cu vânturi puternice frecvent găsește o modalitate de ancorare în podea. Orice aparat de încălzire exterior pe gaz sau lemn trebuie să funcționeze doar în spații deschise.

preloader