Tipuri de grătare de grădină. Cum alegi modelul potrivit

16 iulie, 2021

Marea majoritate a omenilor care trăiesc la oraș își doresc să aibă curtea lor pentru că este un spațiu ideal pentru a te relaxa, în special în sezonul cald. În plus, când ai curtea ta ai posibilitatea să ai și un grătar de curte pe care să-l folosești, fie pentru mesele în familie, fie pentru petrecerile cu prietenii.

Cui nu-i plac grătarele de grădină? Tuturor, bineînțeles, așa a ajuns grătarul să fie un element din amenajarea fiecărei case. Există atât de multe rețete, care pot fi gătite în acest fel încât puteți să fiți surprinși de fiecare dintre ele. Din această cauză, un grătar de curte este atât de râvnit în întreaga lume, deoarece, cu el poți găti preparate pe care nu le-ai imaginat niciodată.

Bineînțeles că există o mulțime de posibilități când ai un grătar de curte, dar probabil că dacă ai ajuns în acest articol te întrebi ce model să alegi deoarece se știe că există mai multe tipuri de grătare de grădină.

Desigur, totul sta în cunoștințele avute despre aceste grătare de grădină și cum puteți să le folosiți în cel mai bun mod, profitând la maxim de avantajul lor. Un grătar de curte sau barbeque este cunoscut și sub numele de bucătăria din afara casei, asta pentru că îl puteti transporta în toate locurile dorite și să vă simțiți ca acasă.

Care este cel mai bun combustibil pentru grătar?

Este foarte important să subliniem că imaginația joacă un rol foarte important și că sunt astăzi grătare de grădină fabricate pentru tot felul de gusturi, oferind aspectele pe care proprietarii le doresc.

gratar de gradina

În prezent grătarele pot fi de multe modele și dimensiuni, care pot varia de la zeci de centimetri la metri ca înălțime sau lățime, și asta ține de imaginație avută când doriți să vă faceți propriul grătar de curte.

Foarte important însă este să aveți în vedere că se pot folosi diferiți combustibili pentru a genera focul cu care să gătim. Nu toți acești combustibili pot fi cei mai buni pentru tine. Dorim să lămurim care sunt combustibilii ce pot fi folosiți la grătar și cu ce ocazie ar trebui să-i utilizați pe fiecare pentru a avea la final un preparat cu care să vă mândriți. Gaz, cărbune, lemn sau peleți sunt combustibilii folosiți în general de aceste grătare de grădină.

  • Grătarul electric se folosește mai des în interior, însă, sunt și câteva modele pentru exterior. Din cauză că depind de o sursa de energie electrică, grătarele sunt mai sensibile la utilizarea exterioară. Ca beneficii se încălzesc rapid, temperatura este controlată și este ușor de curățat și întreținut.
  • Grătarul pe gaze nu este atât de obișnuit pe cât credeți, iar atunci când este utilizat cu acest tip de combustibil, se poate numi mai specific grill, fiind singurul care gătește în acest fel. Chiar dacă există oameni care pot folosi grillul pe gaz pentru a găti preparate de grătar, care ar avea un gust oarecum similar și este mai simplu de administrat și foarte elegant, acesta nu este decât un surogat. Avantajele grătarului pe gaz țin de o aprindere care se face cu ușurință, fără fum și în orice condiții de vreme, ploaie, vânt, frig sau ninsoare. Aprinderea se face de câte ori este nevoie și nu implică menținerea jarului pentru tranșe succesive.
  • Grătarul pe cărbuni este ceva mai obișnuit, deoarece majoritatea folosesc acest combustibil pentru că oferă ușurința de a găti mâncarea încet și în plus adaugă o aromă oarecum particulară. Acest combustibil oferă facilitatea de a găti ca și cum a-i face-o la cuptor.
gratar pe lemne
  • Grătarul pe lemne este poate cel mai apreciat pentru gătitul în aer liber. Acest grătar este utilizat pe scară largă de persoanele cărora le place să-și afume mâncarea, dând o notă specială fiecărui produs. Folosirea lemnelor de foc pentru grătar va face cu siguranță ca mâncarea să fie bună. La grătarul pe cărbuni și cel pe lemne căldura nu este uniformă și cu atât mai puțin controlabilă, dar te va ajuta foarte mult dacă nu umpli grătarul cu carne până la refuz, ci lași spații libere astfel încât, să prăjești carnea la început pe mijlocul grătarului, unde temperatura este mai mare și apoi să o muți spre margine. Va trebui să investești în cărbuni și lemne pentru a avea întotdeauna când ai nevoie.

Atunci când pornești grătarul pe cărbune sau pe lemne încinge combustibilul, lăsându-l să mocnească continuu timp de aproximativ jumătate de oră. Este recomandat să umpli cam două treimi din cuva grătarului cu combustibil pentru a nu face manevrarea dificilă. Până să pui carnea așteaptă să se strângă ceva cenușă. Folosește grătarul cu capacul închis pentru a prelungi durata de ardere a combustibilului și pentru a răspândi uniform căldura peste toate preparatele.

Curăță grătarul după fiecare utilizare, imediat ce acesta s-a răcit folosind o perie adecvată pentru grătar. Nu bloca orificiile de ventilație ale grătarului, nu turna benzină sau alte substanțe petroliere pentru a aprinde sau pentru a întreține focul, nu utiliza grătarul în spații închise, nu muta grătarul în timp ce focul arde.

Tipuri și modele de grătare de grădină

Înainte să alegi un grătar de curte este important să definești ce dorești, de ce ai nevoie:

  • Dacă folosești grătarul ocazional, este bine să alegi un model simplu, rezistent, realizat din material de calitate, dar dacă utilizezi grătarul frecvent este indicat să alegi unul rezistent și performant.
gratar de gradina
  • Îți dorești un grătar cărămidă zidit, deci fix într-o zonă special amenajată în curte sau un grătar de curte mobil, pe care să-l poți duce în poziția dorită în grădină. Tot aici există și grătarul mic, mobil, care poate intra în portbagaj și pe care îl poți lua oriunde, pentru picnic în vârf de munte sau la mare.
  • Alege un grătar portabil, de dimensiuni reduse, care să încapă în portbagajul mașinii, evită grătarele electrice, dacă nu plănuiești să cari cu tine și un generator de curent.
  • În funcție de locul în care dorești să îl folosești poți opta pentru grătar pe lemne, cărbune, gaz sau curent. Un grătar pe cărbuni sau lemne se deosebește de un grătar electric prin modul de funcționare și rapiditatea de realizare a procesului de gătire.
  • Materialul din care este realizat grătarul influențează modul de folosire și durata de viață a acestuia. Cu cât se alege un model mai solid acesta va ține mai mult timp fără să necesite înlocuire sau reparații semnificative. Se recomandă oțelul inoxidabil sau fonta. Un grătar cărămidă completează mereu zona de amplasare din curte și are o singură funcție principală, să gătească cât mai perfect.
  • Dacă îți dorești un grătar de curte profesional trebuie sa alegi unul cu capac. Un grătar cu capac va satisface nevoile tuturor membrilor familiei prin modul de coacere bio.