Top 10 trenduri pentru grădina ta în 2021
26 martie, 2021Pe măsură ce sezonul cald se apropie, în ciuda eforturilor disperate ale iernii de a nu pleca și de a rămâne la putere, noi începem să ne gândim tot mai mult la cum vom face amenajarea grădinii, balconului sau terasei, după caz, ca să putem să-i dăm un aspect nou-nouț anul acesta.
Tot mai multe persoane își îndreaptă atenția către o casă cu o curte și/ sau grădină în care să se mute din blocurile gri și prăfuite. Cu atât mai mult în această perioadă în care au fost nevoiți să nu iasă din locuințe, s-a simțit tot mai mult nevoia de a fi într-un loc liniștit, unde să te poți bucura de natură.
Dacă ai de făcut amenajarea grădinii cu siguranță ai început deja să treci în revistă schimbările pe care ai vrea să le faci în curte, astfel încât să te bucuri de zilele de vară într-un cadru ideal.
În continuare vom vorbi despre amenajare curte sau care sunt tendințele pentru anul 2021 în amenajări grădini cu flori și piatră.
1. Spații outdoor folosite pe tot parcursul anului
Dorința de a folosi spațiile exterioare pe tot parcursul anului a crescut pe măsură ce pandemia a prins proporții. Astfel, când vorbim de amenajarea grădinii în 2021 vorbim de echiparea completă a teraselor și curților cu cele necesare pentru a te încălzi în zilele friguroase. Pentru o amenajare curte multifuncțională, indiferent de sezon, este nevoie de un acoperiș protector, șemineu exterior sau cuptor. Lămpile de încălzire și amenajarea unei gropi de foc devin elemente de luat în considerare. Un ventilator, care ajută la răcorirea aerului în zilele calde, poate fi de sine stătător sau de tavan.
2. Orientarea spre sustenabilitate
Diminuarea poluării este trendul ecologic ce atinge toate domeniile vieții, iar grădina nu face excepție. În 2021 se începe amenajarea grădinii folosind propriul compost, materia organică descompusă și transformată într-un super îngrășământ pentru plante. Sustenabilitatea este reprezentată și de metoda de irigare, fiind recomandat un sistem prin picurare cu un senzor de ploaie încorporat. Sustenabilitatea presupune și existența unui număr variat de specii de plante, care înfrumusețează grădina, însă o transformă și într-un habitat perfect pentru o mulțime de păsări și insecte.
3. Atenție sporită sistemului de iluminat outdoor
Dorința oamenilor de a petrece mai mult timp în aer liber, se traduce printr-o prioritizare a unor lumini care să fie nu doar funcționale, ci și frumoase. Poate fi vorba despre felinare răspândite prin toată curtea, de ghirlande luminoase ce decorează terasa, chiar de spoturi care să lumineze pe tot parcursul nopții zona favorită. Pentru amenajarea grădinii în 2021 se recomandă alegerea luminilor de relaxare, ușor feerice. Se vor alege, pe cât posibil, lămpi cu încărcare solară pentru acele zone în care nu ai nevoie de lumină foarte puternică. Se folosesc becuri cu un număr redus de watti și lumină caldă, pentru că este mult mai puțin agresivă pentru ochi. Nu folosiți proiectoare.
4. Alege plantele autohtone
Putem înțelege perfect dorința de a crea un paradis tropical în curte. Din păcate, aceste plante nu sunt compatibile cu climatul de la noi, în loc să te bucuri de grădina ta va trebui să faci față constant dezamăgirii și frustrărilor pe măsură ce plantele mor din diverse motive. Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi plante autohtone pentru grădina ta este grija pentru păsările și insectele ce se găsesc în zona ta. Acestea vor prefera întotdeauna plante specifice zonei și, în funcție de plantele cu care decizi să îți populezi grădina, poți chiar determina tipul de păsări și insecte pe care le vei atrage aici.
5. Accentul pus pe ceea ce vedem pe fereastră
Oricât timp am petrece afară, adevărul este că petrecem mai mult timp în casă. Deci ceea ce vedem pe fereastra din bucătărie sau din colțul preferat din living, este extrem de important. Deci în 2021 ar trebui să organizezi grădina astfel încât ceea ce vezi pe oricare fereastră să îți încânte privirea.
6. O grădină comestibilă
Ideea de grădină comestibilă a luat avânt în 2020 datorită pandemiei, fie ca și proiect de DIY cu copiii, fie din dorința oamenilor de a se menține activi într-o perioadă în care lumea nu prea avea multe de făcut. A avea o grădină comestibilă se poate dovedi extrem de satisfăcător, însă necesită și multă muncă. Nu este un proiect pe care îl poți începe și abandona cu ușurință.
7. Transformarea grădinii în spațiu de relaxare
Orice gradină trebuie să aibă și un spațiu de relaxare, iar acest trend va crește și mai mult în 2021, din cauza nevoii de a petrece tot mai mult timp în aer liber, aproape de casă. Șezlongul, un leagăn și un foișor, sunt la mare căutare în ultima perioada, iar specialiștii susțin că vor fi în tendințe anul acesta.
8. Green Balance sau Echilibru verde
Tema emană spiritualitate, organizare și liniște, fiind pentru relaxare totală în grădină. Paleta de culori consta în nuanțe pastel, de roz deschis și verde închis și deschis. Acer sau arțarul japonez vine cu tonurilor sale de verde și roșu delicat. Este rezistent la frigul iernii. Plantele erbacee sunt perfecte pentru temă iar copacul Eucalyptus gunnii este excelent pentru a crea o diferență de înălțime în grădină. Frunzele emană un parfum care ține țânțarii la distanță. Bambusul radiază putere și pace, putând fi folosit ca gard viu. Cadrele pentru agățat sau susținut plante revin în forță.
9. Nature Connects sau Conectare cu natura
Culorile sunt in principal tropicale, amestecate cu tonuri de pămant, precum maroul. Plantarea este de asemenea foarte accentuată, cu plante din diferite părți ale lumii adunate laolaltă. Tricyrtis hirta, numită și crin de apă, are un aspect tropical, datorita florilor sale colorate punctate. Are nuanțe de mov, roz și alb. Iarba de pampas îi conferă grădinii un efect liniștitor. Daliile aduc o superbă tușă de culoare în grădină. Barba-șarpelui este o iarbă ornamentală care se potrivește perfect cu această temă. Ghivecele și accesoriile care par a fi o combinație de mai multe materiale se potrivesc de minune cu aceste tendințe, la fel și piatra naturală.
10. Distracție în natură
Tendința este caracterizată de noi inovații verzi pentru grădină, plante cu aspect neobișnuit și culori vii. Zorelele „Knowlians Black” cu corola lor neagră și centrul roz, seamănă cu un motor de avion. Formele geometrice se potrivesc și ele ne duc la plantele suculente. Sempervivum este o plantă suculentă foarte potrivită pentru spațiile exterioare. Poate fi pusă în plin soare și rezistă la frigul iernii. Crinul cu flori duble „Mystery Dream” chiar se ridică la înălțimea distracției verzi.