Ventilația casei: tot ce trebuie să știi despre o ventilație corectă

8 noiembrie, 2019

Ventilația casei definește modul în care circulă aerul între camerele locuinței, dar și între locuință și mediul exterior. HVAC abrevierea cunoscută pretutindeni pentru „Heat, Ventilation and Air Conditioning” reprezintă tehnologia confortului interior al locuinței, având scopul de a oferi confort termic și calitate acceptabilă aerului din interior. 

Un sistem de ventilație corect, eficient și potrivit nevoilor casei ajută la o circulație optimă a aerului, o purificare a lui, ținând la distanță praful, alergenii și mirosurile neplăcute, controlând umiditatea și menținând aerul proaspăt în casă.

Ventilația casei realizată natural sau produsă prin alte mijloace mecanice, de exemplu printr-un aparat de aer condiționat, dacă este eficientă înlătură din locuință praful și alergenii, asigurând sănătatea și confortul familiei. În plus controlează nivelul de umiditate, asigurând un trai fără camere inconfortabil de uscate sau deteriorate din cauza umidității excesive.

Tipuri de ventilație casă: avantaje și dezavantaje

În funcție de vechimea casei, de climatul în care a fost construită sau de nevoile speciale ale locatarilor, se poate folosi o ventilație naturală, mecanică sau o combinație între acestea.

Ventilația naturală a casei 

Ventilația naturală  a casei utilizează toate golurile și fisurile casei, împreună cu ferestrele și alte orificii pasive, cum sunt spațiile de sub uși sau cele dintre uși și tocuri, pentru a permite aerului să se deplaseze necontrolat în locuință. Acestea sunt întâlnite la casele mai vechi, fiind de cele mai multe ori suficiente pentru a dilua poluanții atmosferici din camere și a menține mediul propice locuirii.

Avantajul principal al acestui tip de ventilație este costul scăzut și faptul că sunt deja existente în majoritatea locuințelor încă din proiectare.

Dezavantajele sunt însă multe, începând cu faptul că această ventilație este necontrolată și aerisirea nu se face uniform. Când este vorba de controlul temperaturii din camere sistemul poate deveni deosebit de scump. Mai mult decât atât, sistemul nu este suficient pentru a elimita poluanții din aer.

ventilatia casei

Ventilația mecanică a casei

Ventilația mecanică folosește echipamente precum ventilatoare, aparate de aer condiționat, hote și sistemele de ventilație instalate în întreaga clădire pentru a mișca aerul din locuință. Deoarece o mare parte din locuințele noi, proiectate pe principiile de eficiență energetică, sunt construite etanș pentru a asigura economii de energie, se crează nevoia instalării de sisteme de ventilație mecanică.

Sistemele de ventilație mecanică asigură o ventilare uniformă a întregii locuințe, în timp ce aerul este purificat prin utilizarea de filtre. De asemenea, un avantaj foarte mare este acela că poți opta pentru sisteme integrate la nivelul intregii case sau pentru ventilarea unei singure camere. Mai mult, echipamentele mecanice pot fi integrate în sistemele de încălzire și răcire, cum ar fi unitățile de aer condiționat.

Principalul dezavantaj al acestor echipamente este volumul lor relativ mare și consumul important de energie, fiind mai scumpă decât ventilația naturală. De asemenea, un aspect de care foarte multe persoane uită să țină cont este aparat de aer condiționat, deoarece în timp pe componentele interne ale aparatului de aer conditionat se depune un strat gros de praf si mizerie, mediu foarte propice pentru dezvoltarea de bacterii, fungi si mucegaiuri.

Ventilația mixtă a casei

Ventilația mixtă este utilizată în majoritatea locuințelor noi. Chiar și casele aflate în zone cu temperaturi scăzute, care se bazează preponderent pe ventilația naturală pentru răcire, utilizează ventilația mecanică pentru a elimina poluanții în exces și umiditatea ridicată din aceste medii. Acest sistem este foarte răspândit în majoritatea locuințelor, care chiar dacă se bazează pe sisteme de ventilații naturale, sunt dotate cu hote în bucatării și cu ventilatoare de evacuare în băi.

Principalul avantaj al acestor sisteme este acela că asigură o ventilație completă și omogenă în întreaga locuință, indiferent de sezon. Mai mult, se pot economisi sume importante de bani prin utilizarea ventilației mecanice doar unde și când este necesar.

Singurul dezavantaj este reprezentat de faptul că ventilația naturală din locuință poate să nu fie suficientă în sezoanele cu riscuri alergice ridicate.

Cât de des trebuie aerisit un apartament

Dacă ținem cont că omul expiră în mod constant bioxid de carbon, este nevoie să aerisiți locuința în fiecare zi. În timpul verii, cu un mediu favorabil afară puteți să nu închideți geamul deloc, dar dacă însă, aveți afară zgomot, praf sau vreme mai rece, vă puteți limita la aerisiri care să dureze 20-30 minute, pe care trebuie să le faceți cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara și, de asemenea, în mijlocul zilei, în cazul în care are loc o muncă intensă, fizică sau intelectuală, în cameră.

Iarna, ferestrele închise permanent și temperatura scăzută pot duce la formarea condensului, care poate duce la apariția mucegaiului pe mobilă, cărți și pereți. În timpul iernii, este mai bine să restrângeți timpul de aerisire a încăperii la 10-15 minute, de minim două ori pe zi, dimineața, după trezire și seara înainte de culcare. 

De asemenea, este benefică monitorizarea nivelului de bioxid de carbon din cameră și aerisirea acesteia de fiecare dată când nivelul de CO2 depășește 800 ppm. Singura problemă este că aerul proaspăt va răci încăperea, fapt care duce la cheltuieli suplimentare pentru încălzirea locuinței sau folosirea unui sistem suplimentar de ventilație mecanică.

ventilatia casei

Particularitățile ventilației corecte în funcție de tipul camerei

Când vorbim de cât de mult trebuie ventilată locuința, nu trebuie avut în vedere doar anotimpul, trebuie ținut cont și de tipul de cameră. Dormitoarele trebuie ventilate foarte bine deoarece de microclimatul în care dormiți depinde în mare măsură starea în care o să vă treziți dimineața.

De asemenea, pentru camere cu umiditate ridicată, cum ar fi bucătăriile și băile, se recomandă un flux constant de aer deoarece umiditatea ridicată poate duce la formarea mucegaiului, de care nu este nevoie.

Cum se poate înbunătăți calitatea aerului din locuință

Cea mai simplă metodă este să deschideți toate ferestrele pe poziția de aerisire. Recomandat ar fi să lăsați ferestrele larg deschise doar în cazul în care acestea au vedere la parc sau într-o curte liniștită, fără prea mult zgomot și praf. Pentru că toate ferestrele sunt complet deschise, în timpul verii durata ventilației depinde de vreme și de preferințele personale, iar iarna nu trebuie să depășească 2-3 minute.

Pentru a nu crea probleme persoanelor mai sensibile o soluție bună ar fi ventilarea pe rând a camerelor. Schimbul rapid de aer nu va permite camerei să se răcească în timpul iernii, iar respirația va deveni mult mai ușoară.

De departe cea mai eficientă metodă de aerisire a locuinței este folosirea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură care, pe lângă faptul că va aduce aer proaspăt în casă și va elimina aerul viciat, va păstra căldura aerului din încăpere, ceea ce se traduce prin economii cu cheltuielile de încălzire pe timpul iernii, sau, pe timpul verii prin păstrarea răcorii în interior. Un asemenea sistem este independent și poate funcționa permanent, adică poate aduce tot timpul aer proaspăt în casă.

Aparatul de aer condiționat nu ajută doar la răcirea încăperilor, ci și la încălzirea lor. Așadar, dacă te-ai bucura de aer răcoros toată vara, ajusto.ro îți recomandă o igienizare profesională a aparatului de aer condiționat pentru a te bucura de un aer sănătos.