5 arbuști care înfloresc iarna

5 arbuști care înfloresc iarna

27 decembrie, 2018

Arbuștii ornamentali, în speciali cei care au flori, au un efect senzațional și înfrumusețează orice grădină, indiferent de dimensiunea și stilul ales de proprietar. Însă, atunci când afară este frig și zăpada acoperă în întregime frumosul gazon din perioada verii, îți vine greu să te gândești la grădină ca la o oază de frumusețe. Există însă arbuști ornamentali care înfloresc iarna, în ciuda gradelor scăzute din termometru.

5 arbuști care înfloresc iarna

1 Arbustul zânei

Primăvara și vara are florile verzi, însă în timpul iernii se transformă într-un galben deosebit. Arbustul zânei este o plantă care provine din China, răspândită artificial datorită frumuseții florilor sub forma unor castronașe cu multe petale, cât și mirosului special pe care îl emană. Specialiștii susțin că acest arbust este ușor de îngrijit și foarte rar se întâmplă să sufere de afecțiuni sau să aibă probleme cu insectele dăunătoare. În primul an de la plantare are nevoie de îngrășământ pentru a avea condiții mai mari de a înflori în timpul iernii următoare. Arbustul zânei este apreciat pentru florile sale și datorită faptului că din acestea se fac uleiuri esențiale recomandate pentru calitățile medicinale.

2 Iasomia de iarnă

Un arbust care rezistă foarte bine la ger și care nu are nevoie de protecție specială este iasomia de iarnă. Pe toată durata iernii frunzele îi rămân verzi, iar spre sfârșitul ei pe crenguțele de iasomie apar boboci superbi galbeni. Dacă iarna este caldă și însorită, iasomia va înflori din ianuarie până în martie. Dacă vei pune crenguțele cu boboci în casă chiar mai devreme acestea vor înflori. Iasomia de iarnă va crește frumos dacă este tunsă anual și dacă este plantată lângă un zid sau gard pe care se poate cățăra, pentru că ramurile nu se pot susține singure și trebuie legate.

3 Erica carnea

O altă plantă iubitoare de frig este Erica carnea. Dacă vrei să ai o grădină frumos decorată și pe timp de iarnă, ține cont că florile acestei plante rezistă bine chiar și sub zăpadă. Erica crește în tufe compacte cu crenguțe veșnic verzi asemănătoare ramurilor de brad, de aceea mai este cunoscută popular și sub denumirea de brăduț. Florile sunt absolut deosebite sub forma unor clopoței minusculi și se găsesc sub mai multe culori, de la alb, roz, violet sau roșu intens.

4 Călinul – Viburnum tinus

Un arbust veșnic verde datorită frunzelor, florilor și fructelor sale, este Viburnum tinus. Există peste 150 de specii de Viburnum, arbuști apreciați datorită rezistenței mari la temperaturi scăzute. Originar din regiunile meditareneene, Viburnum tinus înflorește toată iarna, cu flori uimitoare alb-rozalii, după care sunt înlocuite de fructe mici albastru metalizat. Acestea pot înflori și în noiembrie, însă perioada principală este din februarie până în aprilie.

5 Camellia Japonica

În zonele cu ierni blânde, Camellia Japonica înfrumusețează grădinile datorită spectaculoaselor sale flori mari, în nuanțe minunate precum roșu, violet, roz sau alb. Formarea mugurilor începe toamna târziu, urmând să înflorească în luna ianuarie. Din păcate, în România, Camellia nu poate fi cultivată decât în ghivece mari, ascunse sub pământ până la venirea înghețului sau așezată pe terase, unde temperatura nu scade sub 5 grade Celsius.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei și grădinii, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!