5 motive pentru care este bine să-ți deszăpezești curtea

22 februarie, 2019

Zăpada și gheața reprezintă o reală problemă iarna, nu doar pentru că blochează circulația din orașe și ne este dificil să ne deplasăm către școli sau locurile de muncă, ci pentru faptul că poate deteriora structura caselor, poate distruge acoperișurile sau strica pavajele din curte.

Deși reprezintă o reală bucurie pentru copii, dornici să se dea cu sania sau să se joace cu bulgări, zăpada poate produce pagube serioase casei și grădinii, astfel iată cele mai importante motive pentru care zăpadă trebuie înlăturată:

1. Zăpada poate sufoca plantele și gazonul

Într-adevăr se știe că ninsoarea este benefică pentru grădină, pentru că stratul de zăpadă poate avea rol protector împotriva înghețului, în zilele și nopțile cu temperaturi extrem de scăzute, însă nu întotdeauna acest lucru este valabil. Un strat prea gros de zăpadă poate împiedica plantele să respire, din cauza lipsei oxigenului, sau pe de altă parte plantele pot putrezi din pricina bălților create în urma topirii cantității mari de zăpadă.

2. Risc de alunecare pe scări

Un alt element foarte periculos este reprezentat de gheața formată pe trepte care se poate ascunde de multe ori sub un strat fin de zăpadă. Terasa casei și scările aferente ar trebuie curățate după fiecare ninsoare, iar stratul alunecos de dedesubt trebuie spart prin aplicarea unor materiale anti-îngheț (sare sau nisip).

3. Țurțurii pot provoca accidente

Distrugerea țurțurilor de gheață este extrem de vitală în sezonul rece, din două motive, în primul rând pentru siguranța oamenilor și în al doilea rând pentru a evita provocarea unor accidente obiectelor din jur, mașini, pavaje, ghivece etc. Există nenumărate situații când țurțurii groși au căzut pe parbrizele mașinilor aflate lângă case, ceea ce a dus la distrugerea totală a acestora.

4. Coroziunea acoperișului casei

Zăpada care se acumulează în strat gros pe acoperișurile caselor și blocurilor poate crea mari probleme. Cea mai neplăcută și frecventă situație este infiltrarea apei în pereții locuinței. Pe de altă parte, dacă structura acoperișului nu este foarte rezistentă sau incorect realizată, cantitatea mare de zăpadă poate favoriza deformarea sau fisurarea structurii căpriorilor din lemn. Nu mai luăm în calcul situația extremă în care degradarea extremă a acoperișului duce la prăbușirea acestuia. Ca să înțelegeți mai bine gravitatea situației, țineți cont de faptul că greutatea zăpezii afânate este de 100-120Kg/mc, adică la un strat de 20 cm de zăpadă apare o încărcare suplimentară de aproximativ 22 kg/mp.

5. Distrugerea aleii din curte

Zăpada este unul dintre factorii importanți care pot contribui la uzura aleii din fața casei. Pentru a crește durabilitatea acesteia și pentru a proteja materialul din care este realizată aleea casei tale, îndepărtează de fiecare dată zăpada cu o mătură lată și deasă. Când ninge abundent o lopată din plastic este o alegere mai bună în locul uneia din metal, pentru a evitarea lovirea accidentală și ciobirea pavajului. Dacă nu vei îndepărta zăpada la timp, există riscul ca după topirea zăpezii să apară pe suprafața pavată zone decolorate sau depuneri de calcar, sub forma unor pete albe.Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!