5 Sfaturi Ajusto: Tăierea trandafirilor toamna și pregătirea de iarnă
24 septembrie, 2021Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru îngrijirea trandafirilor. Tot acum este momentul oportun pentru a face tăierile la trandafiri și pregătirea lor pentru iarnă, când se știe că zăpada grea și vântul puternic le pot rupe ramurile.
Tăierea trandafirilor înseamnă de fapt toaletarea acestora, la fel cum se toaletează și copacii pentru a nu li se rupe ramurile în urma diverselor fenomene meteo. La trandafiri, până și chiciura poate avea efecte negative, deoarece le poate afecta serios tulpinile.
1. Îndepărtarea florilor și frunzelor uscate
Se îndepărtează inflorescenţele uscate, ofilite, pentru a nu permite mucegaiurilor şi ciupercilor să se instaleze. Așadar, taie toate capetele şi ramurile uscate, întrucât planta are nevoie de resurse pentru a trece cu bine de iarnă, nu pentru a susţine florile rămase.
2. Tăierea ramurilor și reducerea tufei
Operațiunea de tăiere a trandafirilor implică reducerea taliei tufei și a ramurilor. La trandafirii tip tufă, tăierea se face la o înălțime de 50-70 cm deasupra solului. Este necesar să se elimine toți lăstarii uscați, bătrâni și degerați, deoarece consumă inutil resurse.
Tăierea nu se aplică și la trandafirii urcători, la care ramurile se taie numai primăvara. Toamna, la trandafirii urcători doar se leagă ramurile pentru a nu fi afectați de vânturile puternice. Ulterior, în primăvară, se vor executa tăierile specifice, eliminând părțile uscate ale plantelor, rezultate în urma înghețului din iarnă.
3. Muşuroirea
Trandafirii se muşuroiesc toamna ca să supravieţuiască gerului puternic din timpul iernii. Este nevoie de pământ suplimentar, afânat, nu bulgări. Muşuroiul de pământ protejează rădăcina de ger, pe când bulgarii de pământ și crăpăturile cauzate de secetă din sol favorizează intrarea de aer rece aproape de rădăcină. Muşuroirea se face în luna octombrie, cel târziu la începutul lui noiembrie.
4. Fertilizarea
După tăierea trandafirilor, este recomandată aplicarea unui tratament fitosanitar pe bază de cupru. Acesta este indicat deoarece cicatricile create prin tăiere sunt o poartă de intrare pentru diverse bacterii și ciuperci, în plus cuprul ajută la maturizarea/lemnificarea ramurilor şi astfel acestea vor rezista mult mai bine la ger. Așadar, imunizează trandafirii la potențiale boli și întărește-i pentru frigul iernii.
5. Transplantarea
Tot în perioada toamnei, trandafirii tăiați pot fi transplantați și mutați în alt loc. De exemplu, dacă nu vă place locul în care au fost plantați inițial, este un loc prea umbrit, cu curenţi puternici sau în care stangnează apă, acesta este momentul bun de a-i muta.
Toamna este momentul prielnic de a-i înrădăcina bine până ce iarna îşi va intra în drepturi, dar va trebui să-i şi udaţi abundent în primele săptămâni de la plantare, pentru a se prinde.