6 curiozități despre copaci care îți stârnesc interesul

27 septembrie, 2018

Este imposibil de estimat importanța copacilor. Nicio statistică, niciun calcul matematic nu vor putea exprima cu precizie rolul acestora pentru viața umană. Cercetătorii spun că există în prezent 3 trilioane de copaci pe planetă. Noi conchidem scurt și la obiect că fără copaci viața nu ar putea exista pe pământ.

De-a lungul timpului, dincolo de a fi o sursă de energie importantă, copacii au servit ca hrană și adăpost pentru animale și oameni. Bineînțeles că omul modern nu își mai închipuie copacul ca loc de adăpost, însă suntem dependenți de ei pentru o mulțime de nevoi.

Îți prezentăm 6 curiozități despre copaci care garantăm că te vor uimi:

6 curiozitati despre copaci

1 Mai mult de jumătate dintre specii se găsesc într-o singură țară

Aproximativ 58% dintre toate speciile de arbori sunt endemici, adică trăiesc într-un singur teritoriu. Brazilia, Columbia și Indonezia au cele mai multe dintre aceste specii. 8715 specii trăiesc în Brazilia, țara cu cea mai mare varietate de arbori, conform unui studiu efectuat de Botanic Gardens Conservation International.

2 Primul copac cunoscut pe pământ nu avea frunze

În urmă cu peste 300 de milioane de ani, se presupune că pe pământ existau plante asemănătoare cu ferigile, care în timp au evoluat și au ajuns să aibă arborescență. Cercetătorii au identificat o ferigă primitivă de dimensiuni gigantice, al cărei trunchi putea ajunge la aproape 10 metri înălţime. Planta fosilă, care aparţinea genului Wattieza, s-a dezvoltat foarte mult şi, acum aproape 400 de milioane de ani se crede că a contribuit la formarea primelor păduri de pe Pământ.

3 Anumiți copaci produc substanțe chimice pentru eliminarea prădătorilor

Chiar dacă par pasivi, copacii au un sistem de protecție extrem de inteligent. Studii în domeniu au arătat că o gamă largă de arbori produc substanțe chimice pentru combaterea insectelor prădătoare și în plus transmit semnale în aer pentru a avertiza ceilalți copaci din apropiere să se pregătească de un posibil atac de insecte. Semnalele de avertizare ale copacilor sunt transmise chiar în afara regnului vegetal, astfel s-a descoperit că pot atrage prădători și paraziți care să ucidă insectele. Conform unui studiu efectuat de pomicultori, mărul atacat de omizi eliberează substanțe care atrag păsările pentru a mânca insectele.

4 Copacii comunică între ei printr-o rețea nevăzută

Ca și oamenii, există specii de copaci solitari, însă cei mai mulți sunt ființe sociale, care își împart hrana, se atenționează unii pe alții în caz de pericol. Dacă vă întrebați de ce, aflați că împreună, ca într-o comunitate, copacii sunt mai puternici, se protejează de epidemii, prădători, condiții meteo nevaforabile. Cu ajutorul rădăcinilor care se întind până la ceilalți copaci vecini aceștia își transmit informații și comunică între ei.

5 Cel mai periculos copac din lume face mere toxice

Supranumit și copacul morții, arbustul din statul Florida care face fructe asemănătoare cu merele este extrem de periculos. Nu doar fructele sale sunt toxice, ci și scoarța, frunzele și seva pot produce arsuri ale pielii, dureri puternice de cap și grave probleme respiratorii, în cazul în care călătorii se gândesc să se adăpostească de razele soarele sub el. Acesta a fost consemnat în cartea recordurior ca fiind cel mai periculos copac de pe planetă și este semnalizat pe trunchi cu o dungă de vopsea roșie.

6 Durata de viața a copacilor din orașe mult mai scurtă decât a celor de la țară

Că sunt cele mai mari organisme de pe pământ știm cu toții și la fel de bine se cunoaște că datorită lor respirăm un aer mai curat. Dar, ceea ce mulți nu știu este tocmai sacrificiul pe care copacii îl fac pentru noi. Specialiștii au observat că un copac plantat în oraș unde există poluare nu trăiește mai mult de 8 ani, prin comparație cu durata de viață a copacilor din natură, de la țară sau din păduri, care pot ajunge chiar la câteva sute de ani.

preloader