Colectarea apei de ploaie: Cum se face corect și care sunt avantajele
16 septembrie, 2022Apa de ploaie are foarte multe proprietăți benefice atât pentru sănătatea noastră în general, cât şi pentru gătit ori spălat. Având un pH unic, apa de ploaie este mult mai puțin acidă decât apa de la robinet și are nivelul de azot și oxigen mai ridicat, ceea ce ajută la stimularea creșterii plantelor de apartament sau din grădină.
Pentru că este lipsită de calcar, apa de ploaie este mult mai sănătoasă pentru organism, fiind perfectă pentru spălatul părului dar și pentru gătit. Faptul ca este lipsită de săruri minerale și ținută la o temperatură de 5-10°C, face ca apa de ploaie să nu dezvolte microorganisme.
În caz că dorim colectarea apei de ploaie este necesar să amenajăm niște recipiente curate pentru a nu pierde din proprietățile acesteia. Cu ajutorul jgheaburilor și al unor recipiente speciale se poate face colectarea apei de ploaie și folosirea ei fără probleme. Apa de ploaie trebuie păstrată la temperaturi de maximum 10°C, într-un loc fără lumină și, bineînțeles, acoperit.
De ce este importantă colectarea apei de ploaie
Colectarea apei de ploaie în grădina ta este o modalitate foarte ecologică de a-ți menține plantele, florile și culturile de legume bine și sănătos udate. Conservarea fiind complet gratuită se va observa economia la factura de apă menajeră.
Când te gândești la apa de ploaie nu trebuie să te referi doar la simpla udare a grădinii ci și la colectarea apei de ploaie pentru a o folosi la udarea plantelor pe tot parcursul anului.
Experții sugerează colectarea apei de ploaie și utilizarea ei pentru desele situații apărute în ultima perioada în care seceta poate face probleme în alimentarea cu apă.
Ce este un recipient pentru colectarea apei de ploaie
Pentru colectarea apei de ploaie este nevoie de un recipient care să permită adunarea apei care curge de la jgheaburile acoperișului pentru utilizări nepotabile, cum este udarea plantelor din grădină. De obicei acestea sunt amplasate sub burlanul de scurgere.
Este bine ca în partea de jos, cam la 10 cm de fundul recipientul să fie dotat cu o canea sau robinet, care să permită scurgerea, eventual legarea la un furtun, pentru a fi folosit la stropit. Acest spațiu este practic pentru decantarea prafului și a altor particule de nisip cărate de pe acoperiș sau jgheaburile spălate de apa pluvială.
În cazul când vrei să scoți apa într-o găleată trebuie ca aceasta să poată intra sub canea. De aceea este bine ca recipientul să fie așezat pe un suport mai înalt, pentru a permite așezarea găleții.
Cam cât de mare ar trebui să fie recipientul pentru colectarea apei de ploaie
Capacitatea butoiului sau a recipientului pentru colectarea apei de ploaie, este de la sine înțeles, depinde de cantitatea de precipitații din zona în care te afli. În al doilea rând capacitatea „butoiului de ploaie”, adică a recipientului pentru colectarea apei de ploaie pe care îl vom folosi depinde de nevoile noastre pentru udarea plantelor.
Într-o perioadă secetoasă cantitatea de apă folosită va fi mai mare pentru a menține plantele fericite și astfel vei folosi toată apa colectată.
- Pentru terase sau o grădină foarte mică un butoi cu o capacitate minimă de 100 l este mai mult decât suficient.
- Peste 200 l este nevoie pentru grădini de dimensiuni mici și mijlocii.
- Peste 500 l pentru grădinile mari.
Cum se face corect colectarea apei de ploaie
Acordă o atenție deosebită locului de plasare a „butoiului” pentru colectarea apei de ploaie. Chiar dacă este prevăzut cu roți, greutatea acestui recipient este suficient de mare încât să fie foarte greu de mișcat.
- Trebuie să te asiguri că suprafața pe care este poziționat poate susține greutatea vasului plin.
- Este bine ca recipientul să aibă un prea plin care să permită scurgerea excesului de apă atunci când a fost umplut în întregime. Dacă nevoia de apă este mai mare și este posibil, alcătuiți o baterie de recipiente, prea plinul primului alimentând un al doilea recipient.
- Se va amplasa într-o zonă unde eventualele scurgeri de apa să nu ajungă la fundația casei.
- Recipientul unde se face colectarea apei de ploaie trebuie să fie depozitat undeva la umbră, ferit de razele directe ale soarelui pentru a nu se încălzi foarte mult. La temperaturi de maximum 10°C microorganismele nu proliferează și nu apare apa împuțită.
- Păstrați un capac strâns pe recipientul de apă pentru a preveni pătrunderea frunzelor și a altor resturi organice și pentru a descuraja insectele să intre. Acest lucru și lipsa de lumină de sub capac va ajuta, de asemenea, la întârzierea oricărei acumulări de microorganisme care contribuie la apariția mirosului.
- La scurgerea jgheabului în recipientul pentru colectarea apei de ploaie trebuie pusă o sită suficient de deasă încât să nu se obtureze ușor dar nici să permită trecerea insectelor sau o frunzelor adunate de pe acoperiș și jgheaburi.
- Cele mai multe precipitații vor fi colectate iarna și primăvara, apoi depozitate pentru a fi folosite pe parcursul verii, ceea ce înseamnă că există pericolul să apară apă stătută sau urât mirositoare dacă este lăsată prea mult timp. Pentru a evita acest lucru, încearcă să utilizezi apa de ploaie colectată cât mai regulat posibil și urmărește să golești complet recipientul în fiecare lună.
- Este indicat ca la o anumită perioadă de timp, când este complet golit recipientul de colectare, să fie curățat și igienizat, pentru a evita acumularea de microorganisme. De asemenea, periodic, se vor curăța filtrele, pentru ca apa să aibă o bună curgere. Frecvența de curățare depinde de condițiile locale, dar și de anotimp. Primăvara și toamna sunt mai multe frunze, polen și păstăi cu semințe ce cad.
- Dacă colectezi și depozitezi apa de ploaie pe timpul iernii trebuie să te asiguri că nu umpli mai mult de trei sferturi din capacitatea recipientului pentru a avea loc de expansiune la îngheț și a nu deteriora vasul. De preferat este ca la temperaturi foarte joase să golești recipientul pentru a nu se deteriora.
Care sunt beneficiile „butoiului de ploaie”
Economisești bani și îți reduci dependența de sursele municipale. Suma va varia în funcție de utilizarea și costurile locale de apă.
Te asiguri că ai apă la îndemână în perioadele de secetă.
Reduci eroziunea și amprenta de carbon, prin reducerea necesarului de energie pentru mișcarea și tratarea apei. Se reduce eroziunea prin împiedicarea scurgerii în sistemul de canalizare.
Ajuți la protejarea căilor navigabile naturale. Excesul de apă apărut în urma ploilor nu mai ajunge în corpul local de apă în așa mare cantitate și sistemul nu mai are nevoie de contramăsuri pentru echilibrare.
Ajuți la refacerea acviferelor locale. În cazul unor ploi abundente sistemul pluvial va prelua apa și o va căra într-o zonă de deversare ce poate fi departe și nu ține de acviferul local.