5 plante care înfloresc toamna
1 noiembrie, 2018Suntem în plin sezon de pere zemoase și gutui aromate, de struguri dulci și dovleci delicioși. Toamna este anotimpul când culegem roadele. Dar, chiar dacă ne umplem cămările și ne hrănim stomacele, mai există ceva în anotimpul belșugului care ne hrănește inimile: florile de toamnă! Cu toții suntem fascinați de frumusețea și delicatețea florilor, dar coloritul superb al florilor de toamnă doar în picturi îl mai regăsești.
Dacă vrei să te bucuri de un spectacol sublim al florilor de toamnă, fie că îți achiziționezi flori pentru vază, fie că vrei un ghiveci pentru terasă sau plante pentru propria grădină, iată care sunt plantele care înfloresc toamna:
1 Crizantema. Regina incontestabilă a florilor de toamnă este fără nicio îndoială crizantema. Supranumită “floarea vieții”, crizantema are origini asiatice, în Japonia fiind desemnată ca simbol imperial. Deși cei mai mulți știu despre crizantemă că este o floare de grădină, această minunată plantă de toamnă are proprietăți medicinale, fiind folosită ca leac încă din cele mai vechi timpuri. Conform medicinei asiatice, infuzia din petale de crizantemă are efecte benefice în caz de răceală, dar și în probleme cardiovasculare. Florile amurgului de toamnă, cunoscute și sub numele de tufănele, se găsesc în peste 150 de specii, în diverse forme și dimensiuni, cu petale duble, bătute, stelate sau simple. Văzută ca un simbol al soarelui, crizantema galbenă cu 16 petale este considerată de japonezi o adevărată întruchipare a perfecțiunii.
2 Dalia. Spectaculoasă datorită coloritului, dar și al volumului, dalia este o plantă de toamnă care pur și simplu fascinează. Florile mari și bogate pot fi întâlnite într-o paletă largă de culori, precum roz, roșu, violet, mov, portocaliu, galben alb. Pentru că este o plantă care iubește soarele are nevoie de un loc luminos, dar și de multă apă, astfel va trebui udată zilnic pe timpul verii când se dezvoltă. Pentru a avea dalii frumoase în fiecare toamnă, scoate bulbul după ce floarea se usucă și depozitează-l într-un loc uscat până la primăvară, când este necesar să-l replantezi în pământ, la o adâncime de 30 cm.
3 Ochiul boului. Des întâlnit în multe grădini, ochiul boului este o floare de toamnă apreciată pentru inflorescența într-o varietate de culori, de aceea se folosește adesea în ornamente florale. Deși este o plantă care iubește soarele, ochiul boului este deopotrivă rezistentă la temperaturi extrem de scăzute.
4 Brumărele sau aster. >De la sfârșitul lunii august până la începutul lunii noiembrie, brumărelele înfloresc și bucură privirile cu florile mici ca niște steluțe colorate. Roz, roșu sau violet, brumărelele sunt plante care deși apreciază soarele au nevoie de un sol umed, de aceea se recomandă udarea lor zilnică.
5 Crăițele. Odată ce se instalează frigul toamnei și multe dintre florile din perioada verii se usucă, crăițele încă mențin sursa de culoare din grădină. Întâlnite în nuanțe de galben, portocaliu și maro, crăițele sunt adesea folosite pentru a forma borduri atractive sau pentru a delimita diverse zone din curte. Se găsesc peste 50 de tipuri de crăițe și nu sunt deloc pretențioase la mediu, ba dimpotrivă, datorită mirosului puternic au capacitatea de a proteja anumite culturi de plante, îndepărtând paraziții și insectele dăunătoare.