6 curiozități despre țânțari
14 septembrie, 2018De ce pe mine mă înțeapă țânțarii și pe cel de lângă mine nu? De ce în momentul culcării, bâzâie puternic în zona capului? De ce ustură atât de tare ciupitura de țânțar? Suntem convinși că acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le ai, de aceea îți prezentăm cele mai interesante curiozități despre acest insecte sâcâitoare.
1. Persoanele cu grupa de sânge 0 mai atractive în ochii țânțarilor. Specialiștii spun că există motive pentru care unele persoane sunt mai delicioase în ochii țânțarilor decât alții. Deși se știe că țânțarii se hrănesc cu proteinele din sângele nostru, există grupe sangvine care îi atrag mai mult. S-a demonstrat de exemplu că persoanele cu grupa de sânge 0 au fost înțepate de două ori mai des decât cele cu grupa A.
2. Saliva țânțarilor declașează senzația de usturime. Înțepăturile de țânțari lasă în urmă o umflătură usturătoare și o senzație de mâncărime greu de suportat. Ca să poată extrage sângele pe care și-l doresc țânțarii injectează o cantitate mică de salivă cu rol anticoagulant. Această salivă injectată în piele provoacă senzația neplăcută, ca reacție a sistemului imunitar.
3. Un singur țânțar poate infecta cu malarie 100 de persoane. Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțari la oameni și animale, întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. Parazitul malariei (Plasmodium) este transmis prin înțepătura țânțarului Anofel. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, țânțarii au devenit cele mai letale creaturi de pe planetă, deoarece în Africa la fiecare 45 de secunde, un copil moare de malarie. Cercetătorii spun că țânțarii nu pot transmite virusul HIV, deoarece imediat după ingestie acesta este distrus în interiorul tubului digestiv.
4. Femelele țânțari sunt cele care înțeapă. Femelele de țânțari au nevoie de sânge pentru a-și depune ouăle. Masculii nu înțeapă niciodată deoarece ei se hrănesc cu nectar și sucuri din plante. Odată ce au supt sângele, în corpul femelelor se eliberează o substanță care anunță că este suficientă cantitatea de sânge.
5. Respirația îi atrage pe țânțari. Dacă te-ai întrebat de ce imediat ce ai stins lumina, auzi un bâzâit enervant în zona capului, trebuie să știi că dioxidul de carbon pe care îl eliminăm în procesul de respirație este cel care îi atrage pe țânțari. Femeile însărcinate și persoanele supraponderale care expiră mai mult dioxid de carbon sunt înțepate mult mai des. Cercetătorii spun că anumite mirosuri, cele mentolate sau ciocolata, îi țin la distanță pe țânțari.
6. Zgomotul este dat de bătăile aripilor. Zgomotul enervant pe care-l auzim este produs de bătăile repetate ale aripilor (între 300 și 600 de bătăi pe secundă), moment în care caută un loc pentru a ateriza și implicit pentru a înțepa.