Amenajarea curții din fața casei: 8 elemente pentru un decor de impact
19 august, 2021Se spune că oglinda sufletului unui om se vede în mediul în care locuiește. De aceea, dacă vreți să vă impresionați oaspeții, amenajarea curții din fața casei trebuie să fie plasată pe lista de priorități.
Curtea și grădina sunt două locuri pe care dacă le amenajezi cum trebuie și îți place rezultatul, vei avea un loc de refugiu, o oază de liniște unde te poți bucura de activitățile preferate.
Vei avea acel spațiu ce reprezintă colțul de natură unde te poți delecta cu parfumul florilor, umbra copacilor, răcoarea aerului și prospețimea dimineților de vară. În curte îți poți crea zona unde să citești sau să îți bei cafeaua, dar și să primești pe oamenii dragi ție.
Gradina din fața casei este foarte importantă deoarece este cea mai vizibilă parte a curții. Amenajarea acestei grădini este adesea specială și trebuie planificată din timp, deoarece orice modificare poate fi costisitoare. Această gradină trebuie să fie atât practică, cu alei largi și bine desenate, dar și frumoasă.
Amenajăm curtea sau grădina?
Numim curte spațiul, împrejmuit sau nu, în jurul unei clădiri, al unei gospodării, care aparține de această clădire. Grădina este suprafață de teren plantată și amenajată cu alei, bănci și altele, care servește ca loc de agrement sau care are un rol decorativ. Am făcut precizarea pentru a ne reaminti că o parte din curte este grădina.
Indiferent de dimensiunile curții sau ale casei, indiferent de amenajarea aleilor și a celorlalte acareturi din curte, vom avea amenajarea curții din fața casei care este în general o grădină cu flori, cu un scop vădit de prezentare și imagine, în timp ce curtea din spatele casei este o grădină mai funcțională.
De multe ori curtea din spatele casei mai este numită și curte interioară. În zona din spatele casei ne vom amenaja funcție de spațiul disponibil o terasă pentru relaxare, un grătar pentru reuniunile cu familia și prietenii, un loc de joacă pentru copii, cu sau fără bazin, un rond pentru a crește niște legume ca hobby, un foișor, o magazie cu garaj și la o adică un mic atelier.
Amenajarea curții din fața casei se referă la amenajarea aleii sau aleilor ce conduc de la poarta de intrare în curte până la casă și a rondurilor de flori ce se găsesc în spațiul dintre stradă și casă.
Elemente pentru amenajarea curții din fața casei
Fie că locuiești la oraș sau într-o căsuță dintr-o stațiune pe malul mării ori la poalele munților, fie că locuința este aproape de stradă sau nu, amenajarea curții din fața casei poate reprezenta o provocare, existând elemente de care trebuie să se țină seama pentru a da un șarm aparte locuinței:
1. Existența gardului în funcție de designul general al străzii. Chiar dacă nu ne dorim o casă comună trebuie să păstrăm un aspect ce nu iese țipător în evidență, altfel spus într-o vecinătate de case cu nuanțe pastel a noastră nu poate fi roșie sau lila. Dacă pe stradă nu există garduri sau numai garduri vii nu putem face excepție, nici măcar la înălțimea acestora. Gardul nu trebuie să fie ca al vecinilor dar ar trebui să fie în același spirit, indiferent de materialul folosit sau design. În altă ordine de idei trebuie să ne reamintim că amenajarea curții din fața casei face fațada vizibilă și atunci gardul nu trebuie să ascundă privirii casa și grădina.
2. Amplasarea unei alei de la poartă la ușa de intrare a casei. Este vorba de o alee de acces pietonal, care poate fi din piatră cubică sau din dale, la fel sau de forme diferite, care trebuie să fie comodă, fără posibilitatea de a te murdări pe pantofi în perioada ploioasă. O cărare de prundiș mărgăritar poate fi o idee foarte bună. O alee de mare efect este cea din bucăți de piatră cu spațiul despărțitor în care este plantat gazon. Dacă este nevoie de trepte acestora li se va da o pantă ușoară și comodă. Aleea va diviza curtea și poate avea rigolă din piatră sau nu. De asemenea poate fi accentuată de un gard viu, de straturi de flori sau o linie de arbuști.
3. Amenajarea de jardiniere pentru flori și / sau bazine pentru apă. Pentru că tot nu este încă nimic plantat puteți hotărî dacă puneți jardiniere din piatră, dacă veți avea în grădină unul sau două bazine gen fântână. Este momentul pentru a face instalația de aspersoare pentru irigat grădina, dacă este nevoie. Dacă nu aduceți instalația de alimentare cu apă într-un loc foarte comod.
4. Aleea trebuie să fie bine luminată. Lumina pe stâlpi poate fi mult prea scumpă și nu foarte de efect, mai ales dacă aleea este scurtă. Un sistem de lămpi joase, de până în 80 cm, pot fi o alegere bună, indiferent de designul lămpii alese. Lumina este de preferat să fie naturală sau caldă, dar nu foarte puternică, luminând foarte bine doar la nivelul solului.
5. Instalația pentru lumina de accent a casei și grădinii. Este o problemă care trebuie abordată, dar care nu înseamnă neapărat o instalație izolată și îngropată. La nivelul tehnologic actual există lămpi și reflectoare de sine stătătoare, cu baterii solare și temporizare programată.
6. O curte fără gazon poate lăsa impresia de neîngrijit. Cu siguranță aveți nevoie să vă faceți o schiță pe care să marcați fiecare plantă și locul în care aceasta urmează să fie sădită. După ce ați decis locurile dedicate copăceilor, arbuștilor și rondurilor de flori, puteți însămânța gazonul. Este important să alegeți semințe de gazon potrivite solului și condițiilor de lumină, umiditate și temperatură, existând amestecuri de semințe de gazon pentru zone expuse la soare, la fel și pentru zone umbrite.
7. Vor fi plantați copaci de mici dimensiuni și arbuști. Aceștia vor sparge monotonia și vor crea puncte de focalizare în peisajul din fața casei. Un copac poate fi plantat de fiecare parte a aleii. Tufele înalte sunt un alt exemplu de idei practice pentru amenajarea curții din fața casei.
8. Plante în ghivece mari reprezintă o idee practică de amenajare. La o distanță mică între casă și stradă, cu un peisaj completat de arbuști și gazon, plantele în ghivece mari reprezintă o altă alternativă practică de amenajare. De obicei se apelează la plante cu un ciclu extins de întreținere.