Cauți corpuri de iluminat pentru casă? 5 aspecte de care să ții cont

10 ianuarie, 2020

O amenajare completă înseamnă pe lângă mobilă și electrocasnice și alegerea unor corpuri de iluminat potrivite pentru fiecare cameră. Acestea contribuie semnificativ la atmosfera oricărei încăperi pentru că lumina poate îndeplini mai multe funcții, de la lumina de lucru la cea ambientală, iar corpurile de iluminat moderne sunt perfect adaptate acestor nevoi.

O cameră spațioasă va avea întotdeauna nevoie de mai multe surse de lumină, alături de corpurile centrale. Însă, nu doar dimensiunea camerei trebuie luată în calcul, ci mai există și alte aspecte de care să ții cont atunci când alegi corpuri de iluminat moderne pentru casa ta:

corpuri de iluminat casa

1. Stilul de design interior

Într-un decor clasic, retro sau vintage, corpurile de iluminat potrivite sunt candelabrele cu un design elegant, bogat ornamentate și care amintesc de castelele regale. Corpurile de iluminat cu design minimalist și diferite funcții inteligente sunt compatibile cu amenajările moderne.

Corpurile de iluminat în stil modern se bazează pe forme geometrice simple, în culori neutre, cu cât mai puține accesorii și elemente decorative.

2. Culoarea luminii

Atunci când îmbini sursele de iluminare din dormitor, trebuie să iei în considerare culoarea luminii emanate. E important să determini ce lumină vrei să folosești pentru fiecare cameră: caldă/galbenă, rece/albastră sau culori stridente dacă ești fan pop-art. Lumina caldă este o lumină liniștitoare și este potrivită pentru dormitor sau pentru zona de relaxare din living.

Lumina rece sau albăstruie menține corpul treaz, de aceea e potrivită pentru birou sau bucătărie, în zona de lucru. Lumina naturală care redă corect culorile este un avantaj în apropierea dulapului, pentru că vei vedea culoarea exactă a hainelor atunci când le alegi și când le combini. Însă, când nu poți avea acest avantaj, poți instala spoturi cu led în apropierea dulapului.  

3. Destinația camerelor

Sursele de lumină trebuie alese și în funcție de destinația camerelor. Acesta este poate unul dintre cele mai importante aspecte, deoarece spațiile sunt diferite și ai nevoie de un anumit tip de iluminat pentru fiecare.

De exemplu, în living sau dormitor unde te relaxezi și de odihnești ai nevoie de corpuri de iluminat ambientale, cu lumină caldă, în timp ce în bucătărie sau în birou ai nevoie de un iluminat mai bine direcționat, pentru a lumina direct de sus suprafața pe care se lucrează.

4. Poziția ferestrelor

E de la sine înțeles că lumina naturală este extrem de importantă și de dorit în orice casă. Cum facem însă dacă nu primim suficientă lumină de la soare, fie din cauza dimensiunii ferestrelor sau din cauza poziției lor.

Calculul nivelului de iluminare necesar în lumeni pe metrul pătrat pentru orice cameră din casa ta nu mai este de mult un moft, ci este o necesitate. Astfel, vei putea alege corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare cameră în parte. 

5. Iluminat inteligent

Alegerea unor corpuri de iluminat moderne înseamnă confort și siguranță sporită într-o casă, iar becurile LED (light emitting diode) fac parte din categoria corpurilor pentru iluminat inteligente. Spre deosebire de întrerupătoarele clasice, acționate manual de pe perete, corpurile de iluminat moderne pot fi integrate într-un sistem digitalizat de control al întregii case. Așadar, nu trebuie să te mai dai jos din pat pentru a stinge lumina înainte de culcare, pentru că o poți face foarte ușor direct de pe telefon.

Iluminatul corect ne influențează starea de bine, iar iluminatul inteligent ne ușurează viața. Fiecare tip de cameră ar trebui să aibă un iluminat corespunzător funcțiilor pe care i le-ai atribuit, așa că alege cu atentie corpurile de iluminat pentru un confort maxim.

Dacă ai nevoie de ajutor în lucrările casei, ajusto.ro are specialiști pregătiți în servicii de amenajare casă.

preloader