Ce flori să plantezi toamna ca să le ai la primăvară

9 octombrie, 2018

Le așteptăm imediat după topirea zăpezii cu multă nerăbdare, fascinați de culorile deosebite și inflorescența lor delicată, despre florile de primăvară este vorba, care se plantează toamna pentru a răsădi anul următor. Specialiștii spun că toamna este cel mai bun moment pentru a planta lalele, narcise, zambile și ghiocei pentru că bulbii intră în repaus vegetativ în timpul iernii, iar la primele semne de căldură vor începe să încolțească și ulterior să crească armonios.

Există secrete de plantare și lucruri extrem de interesante de care este bine să ții cont atunci când te pregătești de plantarea florilor de primăvară, în propria grădină sau în balconul apartamentului. Iată câteva dintre secretele grădinarilor pricepuți despre ce flori să plantezi toamna ca să le ai cu succes în primăvară:

Ce flori să plantezi toamna ca să le ai la primăvară

Ghioceii. Și-au câștigat pe drept denumirea de vestitori ai primăverii deoarece sunt primele flori ale anului care apar imediat după zilele geroase din ianuarie. Există peste 100 de soiuri de ghiocei, în țara noastră existând chiar o rezervație unică de ghiocei dobrogeni – Galathus plicatus, specie protejată atât la nivel național, cât și european. Specialiștii spun că ghioceii nu se prind bine atunci când sunt plantați doar ca bulb uscat, fără frunze. Cel mai bine este să plantăm bulbii de ghiocei cu frunze, în grupuri.

Lalelele. Sunt cele mai așteptate flori ale primăverii datorită inflorescenței lor deosebite. Noiembrie este luna cea mai bună de plantare a bulbilor de lalele, iar terenul trebuie să fie ales de preferat în zone luminoase, cu un pământ bine drenat, care nu reține apa, deoarece bulbii pot putrezi foarte ușor. Dacă locuiești la bloc, află că poți avea lalele multicolore chiar în propriul balcon. Se recomandă ca, în primă fază, până bulbii încep să se dezvolte, să se țină ghivecele la rece, iar cu o lună înainte să înflorească pot fi mutate undeva la căldură, la o temperatură de 14-16 grade noaptea și 18-20 ziua. Diferența de temperatură dintre noapte și zi ajută lalelele în procesul de înflorire.

Narcisele. Și narcisele sunt flori de primăvară care se plantează toamna tot prin intermediul bulbilor. Partea bună este că spre deosebire de lalele și zambile, narcisele sunt mai rezistente și mai puțin pretențioase la calitatea solului. Înfloresc primăvara devreme și au flori delicate albe, galbene sau portocalii. Dar, narcisele se cultivă și pentru proprietățile farmaceutice, astfel alcaloizii extrași se folosesc pentru prepararea unor soluții antifungice, anti-mucegai și antibacteriene.

Zambilele. Cu un puternic miros deosebit, zambilele sunt flori extrem de apreciate, care ne înseninează zilele de primăvară. Dacă vrei zambile bogate alege bulbi mari și sănătoși, fără părți moi și care miros urât. Zambilele iubesc soarele, așadar alege să plantezi bulbii în zone însorite din plin, pe un sol ușor nisipos. Dacă pământul nu este potrivit, sapă un șanț de 20 cm adâncime și 30 cm lățime și amestecă pământul scos cu nisip, iar la fundul șanțului pune un strat de nisip sau pietriș. Pune în șanț solul gata pregătit și plantează bulbii.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!