Cum să îngrijești corect o Crăciuniță

13 decembrie, 2018

Știai că pe 12 decembrie în SUA se celebrează Ziua Crăciuniței? Da, acea minunată plantă de ghiveci cu florile roșii sub formă de stea care a devenit nelipsită din decorurile de Crăciun. Poinsettia sau Steaua Crăciunului, așa cum mai este cunoscută, este considerată simbol al purității și al credinței. Specialiștii spun că este una dintre plantele de apartament cel mai ușor de îngrijit, posesorii nespecialiști însă se uită mirați când planta începe să se ofilească la doar câteva zile de la cumpărare.

Iată care sunt regulile de îngrijire a frumoasei Crăciunițe și dacă este sau nu ușor de îngrijit rămâne să stabilești chiar tu:

Cum să îngrijești corect o Crăciuniță

1. Temperatura ideală între 15 – 20 grade Celsius. Pentru că este o plantă de apartament sensibilă la mutări, cel mai bine ar fi să stabilești de la bun început locul unde o vei așeza. Nu este o plantă iubitoare de soare, deci evită din start expunerea la fereastră, chiar și pe perioada iernii. Cel mai bine este să o ții într-un loc umbrit, fie vară, fie iarnă, la o temperatură potrivită între 15 și 20 de grade Celsius. În momentul în care cumperi sau primești în dar o Crăciuniță, este recomandat să-i faci trecerea treptată către căldură, pentru că probabil provine din sere unde tempartura este mai scăzută, lăsând-o câteva zile pe balcon, dar să te asiguri că temperatura nu va scădea sub 15 grade.

2. Udarea moderată. Nu este o mare iubitoare de apă, deși are nevoie de ea zilnic dacă este plasată într-o cameră călduroasă, mai degrabă pulverizată pe frunze. Poate fi udată și o singură dată pe săptămână, însă evitând excesul de apă la rădăcină deoarece va duce la căderea frunzelor. Dacă vrei să o faci fericită, respectă principiul mai puțin și mai des, decât mai mult și mai rar.

3. Pământ de frunze și îngrăsământ. Specialiștii spun că Poinsettia are nevoie de un sol cu ph de 6 – 6,5, dar și de un îngrășământ care să sporească rezistența în sezonul rece. Fără substanțele hrănitoare din îngrășământ, planta nu prea are mari șanse de supraviețuire și se va ofili.

4. Înflorirea Crăciuniței. Ceea ce noi numim florile Crăciuniței nu sunt de fapt decât frunzele terminale ale acesteia. Florile sunt mici și de culoare galbenă, mai exact acel mic buchețel din mijlocul frunzișului de un roșu superb. “Înflorirea” este de fapt repigmentarea frunzelor care are ca perioadă de vârf luna decembrie. În primăvară și vară, Poinsettia intră în repaus, timp în care se udă tot mai rar.

5. Perioada de repaus. Crăciunița este o plantă perenă, deși foarte puțini știu, dar are nevoie de o îngrijire aparte în perioada de repaus. Pentru a fi ajutată să înflorească din nou în anul următor, din luna septembrie, se folosește un îngrășământ special și se tunde, ca în ultimele 2 luni să se alterneze lumina cu întunericul. Specialiștii recomandă ca în intervalul 8 – 17 să beneficieze de lumină, în schimb în intervalul 17- 8 să fie acoperită complet cu o cutie de carton. Atenție, planta nu trebuie mutată, ci doar să nu i se permită deloc accesul la lumină.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!

preloader