Curățenie după constructor: Aspecte de care să ții cont după renovarea casei

Curățenie după constructor: Aspecte de care să ții cont după renovarea casei

5 august, 2022

Amenajarea casei pe cât de plăcută este când ne gândim la alegerea finisajelor, mobilierului și decorațiunilor, pe atât de provocatoare este când vine vorba de munca efectivă și de curățenia după renovare.

Este necesară o curățenie după constructor, minuțioasă, deoarece produsele folosite la zugrăvit sau vopsit lasă în urmă extrem de mult praf și resturi de material. Această curățenie după renovare trebuie să ne permită să intrăm cu mare drag în locuința noastră pentru a o amenaja cu mobilierul și decorațiunile care vor transforma locuința ce reprezintă acasă.

Este nevoie de o curățenie profundă și poate fi făcută ori de proprietar ori poate fi externalizată uneia din numeroasele companii specializate în servicii profesionale de curățenie după constructor. Costul acestui serviciu nu este determinat numai de dimensiunile spațiului, ci mai ales de nivelul de efort și de profunzimea cu care este realizat. Decizia pentru această hotărâre trebuie luată după ce analizezi dacă ai energia și timpul necesar și dacă din bugetul de renovare mai ai ceva disponibil.

curatenie dupa constructor

Verificări ale lucrărilor înainte de a începe curățenia

În casa nouă sau renovată, înainte de a programa o curățenie după renovare, trebuie verificate lucrările făcute:

  • Indiferent dacă este o casă nouă sau a mai fost locuită se vor reface, acolo unde este necesar, instalația electrică, de încălzire sau de apă, toate acestea însemnând lucrări cu spargeri de pereți și refacere a acestora. Se vor verifica caloriferele.
  • Verifică cu simț de răspundere dacă ai suficiente ferestre de vizitare pentru instalația de apă și în poziții corespunzătoare, pentru ca lucrări ulterioare să nu însemne spargeri de placaje sau faianță.
  • Se vor verifica scurgerile în baie, toaletă și bucătărie, precum și panta de scurgere a acestora. Dacă este necesar se va reface panta odată cu placarea pardoselii.
  • Se vor verifica aparatele de aer condiționat și se vor curăța filtrele.
  • Se vor verifica și completa alimentările și evacuările de apă ale electrocasnicelor.
  • Modificările interioare, însemnând repoziționarea de uși interioare și pereți, vor fi făcute în urma consultării și analizării cu specialiști responsabili și se vor obține aprobările acolo unde este nevoie.

Pașii de urmat în curățenie după renovarea casei

O casă nouă, la cheie, sau una renovată, nu pare niciodată suficient de curată. De aceea trebuie să o curățăm bine pentru a putea fi pregătită de primirea membrilor familiei, cu atât mai mult dacă vorbim de copii mici. Pașii principali de urmat în curățenia casei după renovare sunt:

  • Îndepărtarea gunoiului și resturilor rămase după lucrările de construcție sau renovare, deși în mod normal contractantul ar fi trebuit să elimine cea mai mare parte a acestui lucru ca parte a contractului.
  • Deschide-ți ferestrele. Cu cât circulă mai mult aer, cu atât mai bine.
  • Mătură și aspiră. Se începe cu o curățenie uscată. Se mătură cât mai multă murdărie și praf de sus în jos. Nu uita să aspiri orice rumeguș rămas în dulapuri și colțuri după montarea acestora. Șterge praful de pe pereți și corpurile de iluminat. Este indicată folosirea unui aspirator HEPA, high-efficiency particulate air, care este capabil să capteze particule mult mai mici decât aspiratoarele normate. Dacă ai, este indicat să se folosească un purificator de aer.

curatenie dupa constructor

  • Aspiră toate tapițeria. Chiar și dacă a fost acoperită, soluția nu a fost perfect eficientă și trebuie aspirată temeinic. Acolo unde este nevoie se va încerca o împrospătare a culorilor prin ștergere cu un amestec de oțet diluat în apă. Cu această ocazie se poate observa și dacă au apărut pete în urma lucrărilor sau chiar anterioare și se va încerca eliminarea lor.
  • Spală cu mopul podelele, tocurile ferestrelor și geamurile. După eliminarea primului strat de praf, urmează o curățenie umedă. Curăță murdăria rămasă ștergând suprafețele, în special podelele, cu cârpe umede și un mop. Se vor șterge cu cârpe umede ușile, tocurile acestora, clanțele și butoanele, plăcile de bază și feroneria. Se va încerca îndepărtarea eventualelor pete de vopsea fără a deteriora vopseaua originală. Se vor curăța zonele mai puțin accesibile precum lemnăria ferestrelor, pervazurile și nu în ultimul rând se vor curăța geamurile ferestrelor, fără a le zgâria.
  • Alege mopuri, cârpe și tampoane din microfibre, deoarece acestea curăță mai eficient decât cele obișnuite. Și pentru că fibrele sunt atât de mici, ele sunt, de asemenea, non-abrazive și extra-ușoare. Aceste materiale de curățare cu microfibre ajută la ridicarea eficientă a prafului de reziduuri, a particulelor fine, a părului și a apei, lăsând suprafețele aproape imaculate.
  • Curăță gresia, faianța și igienizează obiectele sanitare. Toaleta va fi cu siguranță ultima care va fi curățată, deoarece se va arunca în canalizare apa cu care s-a făcut curățenia în celelalte încăperi.
  • Se curăță în interior toate dulapurile, chiar dacă au stat închise și acoperite în timpul lucrărilor de renovare, pentru că mai mult ca sigur ceva praf tot a intrat în ele.

curatenie dupa constructor

Podeaua va fi curățată din nou la finalul curățeniei. Indiferent cu ce este placată, după aducerea mobilierului în casă va fi mult mai greu să realizezi o curățare temeinică a podelei, de aceea este bine să o cureți cât mai bine. Tratarea suprafeței pardoselii va cere ceva timp dar camerele fiind goale, nu vor exista multe probleme. Se lustruiește și tratează podeaua înaintea așezării mobilierului.

Observă dacă locuința se confruntă cu problema insectelor dăunătoare și mai fă o dezinsecție înainte de a aduce lucrurile. Este momentul să îți organizezi locuința și să aduci mobilierul, decorațiunile și hainele. Încearcă să faci totul cât mai ordonat și cu o cârpă de praf la îndemână. După organizarea locuinței și după ce ai îndepărtat pe deplin praful este momentul fixării perdelelor, draperiilor și jaluzelelor.

Curățarea casei după constructor se va face de sus în jos, deoarece mizeria acumulată în partea superioară va cădea pe podele, ultimele care se curăță. Se va începe cu curățarea prafului de pe tavane și pereți, verificându-se dacă nu este nevoie să repetați. De multe ori operațiunea trebuie repetată, ținând cont de atmosfera încărcată cu praf și depunerea rapidă a acestuia la orice mișcare.

preloader