Lucrări de primăvară în grădină

26 februarie, 2019

Odată cu prima rază caldă de soare, grădinarul cu experiență își pune mănușile și pornește la treabă. Grădinarul cu mai puțină experiență se pune pe citit și întrebat, pentru a afla care sunt lucrările de primăvară pe care trebuie să le facă în propria grădină pentru a avea flori frumoase și copaci cu frunzișul bogat.

Dacă ești nou în ale grădinăritului și vrei să-ți iei munca din grădină în serios, îți spunem cele mai importante lucrări pe care trebuie să le faci la început de primăvară, pentru a avea o grădină superbă în lunile ce urmează:

1. Curăță pământul

Sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie este momentul oportun pentru a începe primele treburi în grădină. Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de venirea căldurii și de a începe procesul de înmugurire este să pregătești pământul, curățându-l practic de iarba, frunze și crengi uscate rămase din toamnă sau de resturi aduse de vânt, mobilizând astfel solul pentru însămânțarea de primăvară.

2. Plantează și tunde copacii

Dacă nu ai plantat în toamnă copaci, odată cu trecerea pericolului de îngheț este momentul oportun să începi propria livadă sau să plantezi pomii decorativi care să-ți înfrumusețeze grădina. Arborii și arbuștii (inclusiv vița de vie) deja existenți se taie și se fasonează pentru stimularea fructației sau pentru formarea unei coroane bogate. Tot acum este momentul potrivit pentru efectuarea tratamentelor fito-sanitare împotriva bolilor sau insectelor dăunătoare.

3. Tunde trandafirii din grădină

Luna martie este momentul oportun pentru tăierea și fertilizarea trandafirilor. Primul pas este desfacerea mușuroaielor de protecție împotriva înghețului, înainte de înmugurire. Se vor îndepărta ramurile bătrâne, strâmbe și uscate și se vor tăia capetele maro, deasupra ultimului mugur a zonei rămasă verde. O tundere intensă, chiar dacă poate părea severă, va duce la o tufă compactă, cu ramuri puternice și cu flori mai frumoase. Ține cont că trandafirii tineri plantați în toamnă nu au nevoie de tăiere.

4. Marchează zonele cu drenaj slab și completează cu pământ

Începutul primăverii este perioada perfectă pentru a vedea care sunt zonele din curte unde apa se acumulează și formează bălți. Umple gropile cu pământ sau sapă un șanț de scurgere a apei pentru a evita inundarea zonei respective sau putrezirea rădăcinilor de la copacii sau florile din apropiere.

5. Repară gardurile și mobilierul deteriorat în timpul iernii

Primul pas este analizarea grădinii și planificarea reparațiilor în funcție de stadiul actual, importanța lucrărilor și bugetul de care dispui. S-ar putea ca gardul din lemn să necesite reparații sau să fie revopsit pentru că după iarnă în multe situații vopseaua de decojește sau lemnul umezit și șubrezit de la prea multă umiditate se fisurează.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!