Pregătirea gazonului înainte de venirea iernii

28 noiembrie, 2018

Gazonul nu are nevoie de o îngrijire specială, comparativ cu alte plante de grădină, dar necesită totuși atenție în anumite perioade ale anului, pentru a ne bucura de acel verde intens la primăvară. Venirea frigului și a zăpezii impune mai degrabă o îngrijire corectă, pentru a-l proteja corespunzător, astfel încât peluza să nu aibă de suferit pe timp de ger.

Există 3 pași importanți pe care trebuie să-i faci pentru ca gazonul să reziste peste iarnă și să crească viguros în anul următor:

Pregătirea gazonului înainte de venirea iernii

1. Aerarea

Înainte de primul îngheț, gazonul trebuie tuns și aerat. În primul rând, gazonul se tunde din ce în ce mai scurt, aproape de pământ, pentru a proteja lăstarii fragili care încep să crească înainte de venirea gerului și pentru a-i da firului ierbii posibilitatea să reziste până în primăvară. În al doilea rând gazonul se aerează, pentru a permite rădăcinilor să respire, deoarece de-a lungul anului și în urma presiunii diverselor acțiuni (fie tunsul periodic, dar mai ales mersului pe iarbă), pământul se compactează. Astfel, rădăcinile firelor de iarbă nu mai primesc cantitatea necesară de aer și apă și ajung să se sufoce.
Operațiunea de aerare se face prin două metode: cu furca sau cu un aerator de gazon. Practic, pământul este “înțepat” circa 2 cm adâncime, pentru a crea canale de aer.

2. Fertilizarea

Perioada cea mai bună de fertilizare a gazonului este sfârșitul toamnei sau începutul iernii, înainte de primul îngheț. Gazonul are nevoie de fertilizare deoarece pe timpul verii a pierdut nutrienți necesari pentru a rezista înghețului și a se dezvolta sănătos în primăvară. Fertilizantul rămâne în sol pe timpul iernii și hrănește rădăcinile până la venirea căldurii și a soarelui.

3. Însămânțarea

Înainte de venirea frigului, când pământul nu mai este uscat dar nici mult îmbibat cu apă, este momentul perfect pentru a susține semințele de gazon, de aceea se recomandă realizarea procesului de însămânțare a zonelor goale sau uscate. Cantitatea de semințe folosită trebuie mult redusă. Gazonul rezistă mult mai bine la frig, decât la lipsa de umiditate, iar avantajul de a-l planta toamna, comparativ cu primăvara este acela de a nu fi invadat de buruieni.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei și grădinii, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!