Top 10 cei mai spectaculoși copaci din lume

6 septembrie, 2018

Adesea privim copacii ca pe o sursă de foc, lemn pentru mobilier sau construcții, dar tot mai rar îi considerăm o sursă de energie, care contribuie la starea de bine a întregii planete. Copacii oferă oamenilor și animalelor atât adăpost, dar și hrană. Știați că un singur măr de exemplu poate oferi 90 de kilograme de fruct? Sau că arborii pot reduce temperatura din orașe cu 12 grade Celsius?

Există multe alte motive pentru a respecta și proteja copacii. Iată 10 dintre ei care și-au câștigat admirația întregii lumi:

Top 10 cei mai spectaculoși copaci din lume

1. Arborele vieții

Stă singur de peste 400 de ani în mijlocul deșertului și supraviețuiește parcă miraculos. Arborele vieții are o înălțime de aproape 10m și continuă să uimească biologii și oamenii de știință din întreaga lume. Arborele vieții a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.

2. Eucaliptul curcubeu

Un arbore multicolor care fascinează prin culorile scoarței sale este eucaliptul curcubeu. Aspectul său deosebit este dat de faptul că diferite zone de scoarță ale copacului se decojesc în diferite perioade de timp. În ciuda scoarței multicolore, eucaliptul curcubeu este tăiat în scopul prelucrării unui material din care se fabrică o hârtie albă de foarte bună calitate.

3. Copacul sticlă

Originar din Namibia, copacul sub formă de sticlă conține una dintre cele mai otrăvitoare seve din lume. Băștinașii obișnuiau să înmoaie vârful săgeților în această sevă mortală pentru a vâna animale sau în luptă.

4. Baobabul ibric

Numele său este perfect intuitiv, acest baobab chiar crește sub forma unui ibric gigantic. Cel mai mare dintre toți crește în Madagascar și se spune că are aproximativ 1200 de ani.

5. Copacul închisoare

Tot din specia baobabilor vine și copacul închisoare din Australia, numele său provenind de la tulpina acestuia care, deși nu este foarte înaltă, prezintă o scobitură în care puteau intra chiar și 5 deținuți.

6. Stejarul capelă

Cel mai bătrân stejar din Franța a fost transformat într-o capelă, în urma unei supraviețuiri miraculoase. Copacul a fost lovit de un fulger, însă în loc să ardă complet, i-a ars doar interiorul lăsându-i o scobitură imensă.

7. Smochinul indian

Cunoscut și sub denumirea de smochin bengalez, smochinul indian este o specie de ficus cu peste 1000 de trunchiuri, de aceea este considerat copacul cu cea mai mare coroană din lume. Unele exemplare pot acoperi suprafețe de 1 hectar, adică aproximativ 30 de terenuri de tenis.

8. Arborele ghiulea de tun

Originar din America Centrală și de Sud, arborele ghiulea de tun are fructe mari și rotunde care atunci când cad pe pământ produc zgomote explozive, de aici și denumirea acestuia.

9. Copacul Hyperion

Cel mai înalt copac din lume este un sequoia de 115,6 metri și a fost descoperit în Parcul Natural Humboldt Redwoods din California. Cu o înălțime similară cu a unui bloc de 25 de etaje, gigantul arbore este considerat destul de tânăr, aproximativ 600 de ani, având posibilitatea de a mai crește mult de acum înainte.

10. Chiparosul Tule

De 30 de oameni este nevoie pentru a cuprinde cel mai gros copac din lume, un chiparos din curtea unei biserici din Santa Maria del Tule. Multă vreme s-a crezut că nu este un singur copac ci o înlănțuire dintre mai mulți, însă testele ADN au confirmat că este un singur organism, încă în creștere.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!  

preloader