8 moduri prin care poți să trăiești eco la oraș

9 decembrie, 2019

Trendul „eco living” sau pe românește spus „cum să trăiești în armonie cu natura” nu mai este de mult timp doar o modă. A devenit realitatea multor persoane preocupate de mediul înconjurător. Dacă ți-ai pus măcar o dată întrebarea “Cum pot să trăiesc eco?” și te interesează mediul în care trăiești, atunci, de acolo până la a fi cu adevărat eco friendly sunt doar câțiva pași. 

Se spune că orice călătorie de 1000 de kilometri începe cu un singur pas, noi credem de asemenea că schimbarea începe cu gesturi mici. Așadar dacă te gândești că trăind la oraș îți este mult mai greu să trăiești eco, pentru că nu poți planta copaci sau colecta apa de ploaie, noi vrem să-ți demonstrăm contrariul și să-ți prezentăm 8 moduri prin care poți reduce poluarea și implicit să protejezi natura:

1. Economisește apa când te speli. Apa potabilă este o resursă vitală care trebuie protejată, deoarece este o resursă epuizabilă. Unul dintre modurile cele mai simple de a avea grijă de acest aspect este să o folosești corect. De exemplu, când te speli pe dinți evită să lași apa timp de 2-3 minute să curgă degeaba, cât tu îți periezi dinții. De asemenea, alege mai degrabă să faci dușuri rapide de maximum 5 minute în detrimentul căzilor pline cu apă, pentru că așa vei folosi cam jumătate din volumul de apă. 

2. Folosește becuri ecologice. Înlocuirea vechilor becuri incandescente cu becuri fluorescente compacte are un dublu beneficiu: pe de o parte, reduc consumul electric cu 66% şi, pe de altă parte, rezistă de aproximativ zece ori mai mult. În plus, folosirea unui bec ecologic în locul celui incandescent reduce semnificativ emisia de gaze cu efect de seră. Dar, chiar și așa evită să lași luminile aprinse și stinge-le de fiecare dată ieși din încăpere.

3. Evită să printezi pe hârtie. La birou, îți va fi cel mai dificil să fii prieten cu mediul, mai ales dacă lucrezi cu multe documente, adică multă hârtie de imprimat. Încearcă însă, pe cât posibil, ca în situațiile în care poți să nu printezi emailuri sau alte lucruri cu caracter informațional, ci salvează-le într-un folder, printează-le pe ambele pagini ale unei foii și nu uita să reciclezi hârtia folosită.

4. Folosește sacoșe textile. Suntem peste tot încojurați de plastic și nu că nu i-am recunoaște meritele, însă când vine vorba de pungile care poluează mediul înconjurător, atunci chiar credem că este necesar să facem o schimbare. Soluția cea mai bună atunci când mergi la cumpărături de orice fel este să mergi cu propria ta sacoșă textilă și să renunți complet la a cumpăra pungi, chiar și pe cele așa zis biodegradabile.

5. Mergi cu bicicleta. Știm că e mai confortabil să mergi cu propria mașină, dar poate că nu știai că producerea unei biciclete are un impact de mediu mult mai mic decat producerea unei mașini. În plus, utilizarea unei biciclete nu generează deloc poluare. În schimb, mașina emite o mulțime de substanțe toxice care ajung în atmosferă.

6. Scoate electrocasnicele din priză. Când pleci de acasă o zi întreagă sau în vacanță, scoate toate aparatele conectate la curent din priză. Pe lângă faptul că le vei mări durata de viață, dar te asiguri că nu se poate întâmpla niciun accident din cauza scurtcircuitelor sau fluctuațiilor de tensiune.

7. Recondiționează mobila. De bază în conceptul de viață eco, sustenabilăm, sunt cei 4R: reduce, refolosește, repară și reciclează. Așa că încearcă pe cât posibil să nu cumperi lucruri noi în baza unui impuls. Recondiționarea mobilei vechi poate fi o oportunitate de a-ți folosi creativitatea pentru a reinventa o piesă de calitate și de a avea grijă de mediul în care trăiești.

8. Achiziționează-ți o mașină de spălat vase. Tot despre economisirea resurselor vorbim şi atunci când vine vorba despre alte activităţi casnice. De pildă, dacă spălăm vasele, este bine să deschidem robinetul numai atunci când le clătim, nu şi în perioada când aplicăm detergentul. Totuşi, fericiţi cei care posedă o maşină de spălat vase, pentru că aceasta utilizează mult mai puţină apă decât am folosi dacă le-am spăla manual.

Dacă ai decis că este timpul să-ți cumperi o mașină de spălat vase pentru că vrei să protejezi planeta și să folosești mai puțină apă, pe ajusto.ro găsești cei mai buni profesioniști în instalare electrocasnice!