8 sfaturi utile pentru a-ți alege mașina de spălat vase

10 iulie, 2018

Mașina de spălat vase a devenit un electrocasnic frecvent întâlnit în casele românilor în ultimii ani. Pentru că timpul petrecut în familie e din ce în ce mai redus, încercăm să ne bucurăm de el cât putem de mult, într-un mod cât mai frumos, astfel alegem metode care să ne ușureze viața și să ne scape de rutina activităților cotidiene. În acest sens, statisticile spun că folosind mașina de spălat vase economisești până la 4 ore pe săptămână, ceea ce reprezintă mai mult de 8 zile pe an.

Dacă ai hotărât să îți faci viața mai ușoară, să petreci mai mult timp cu familia, să scapi de o corvoadă zilnică, nu prea plăcută și totodată să îți cumperi o mașină de spălat vase, îți oferim câteva informații utile de care e bine să ții cont în momentul achiziționării.

1. Ce mașină de spălat vase se potrivește bucătăriei tale

Există mașini de spălat vase clasice, care se pun pe lângă mobilă sau pe blatul de bucătărie în funcție de capacitate, sau incorporabile adică încastrate în mobilier.

Mașinile de spălat vase clasice sunt la rândul lor întâlnite sub două modele:

▪️ Mașinile de spălat vase așezate pe mobilă, cu lățimea mai lungă decât înălțimea, de 55 cm, ca un cuptor cu microunde. Sunt destul de nepractice, ocupând spațiu pe blatul de lucru din jurul chiuvetei.

▪️ Mașinile de spălat vase așezate lângă mobilă seamănă cu cele de spălat rufe, au înălțimea standard ca și acestea, putând fi puse ușor chiar sub un blat, în orice loc, unde există țeavă de apă și țeavă de scurgere.

Mașinile de spălat vase incorporabile sunt încastrate în mobilier, având ca și ușă același material cu mobila de bucătărie. Din aceeași gamă, se întâlnesc și modele semi-incorporabile la care butoanele sau afișajul rămân neacoperite.

2. Unde vei amplasa mașina de spălat vase

Când alegi mașina de spălat vase ideală pentru bucătăria ta, trebuie să ții cont de spațiul disponibil și să te asiguri că locul în care vrei să o instalezi îndeplinește toate condițiile pentru o bună funcționare.

Corpurile de bucătărie au 45 cm, 60 cm sau 90 cm lățime, iar mașinile de spălat vase vor fi alese dintre cel două variante, de 45 cm sau 60 cm lățime.

Trebuie să ai suficient loc în fața mașinii de spălat vase pentru a deschide ușa și pentru a putea pune și lua vasele din ea.

3. Verifică sursele de curent electric și de apă

Cel mai la îndemână ar fi să montezi mașina de spălat vase lângă chiuveta din bucătărie. Dacă alegi alt loc, atunci acesta trebuie să aibă acces la sursa de apă rece sau caldă, la scurgere și la sursa de curent electric, printr-o priză cu împământare.

4. Decide bugetul și alege marca preferată

În funcție de bugetul alocat îți vei putea alege brandul mașinii de spălat, capacitatea și dotările specifice cu programe speciale de spălare.  Există pe piață mașini de spălat vase la buget de sub 1500 lei, între 1500 și 2000 lei, sau cu tehnologie de ultimul moment și dotări speciale la un buget de peste 2000 lei.

Țineți seama și de perioada de garanție. În general, toți producătorii oferă 2 ani garanție. Poate că aveți noroc și prindeți o promoție cu extindere de garanție la 3 sau 5 ani. Sau dacă vă doriți puteți opta pentru garanție extinsă pentru o mică sumă de bani în plus.

5. Alege capacitatea de încărcare a mașinii de spălat vase

Specificațiile mașinii de spălat vase menționează câte seturi de tacâmuri reprezintă încărcarea maximă pentru o spălare, un set conținând toate vasele și tacâmurile necesare unei persoane la o masă, dar și crătițile și oalele de gătit.

Capacitățile standard sunt pentru 7, 10,13 sau mai multe seturi. De preferat este să alegeți cea mai mare mașină din bugetul alocat. O mașină cu capacitate mare vă permite să faceți față și la situații speciale, precum petrecerile, când veți scăpa de multă muncă în plus.

6. Gândește-te ce programele de spălat vei folosi mai des

Dacă la mașinile de spălat rufe din 18-24 de programe doar vreo 6 sunt folosite, mașinile de spălat vase au 5-8 programe. Alegeți o mașină care încălzește singură apa până la o temperatură mai înaltă, de circa 70⁰ C. Pentru o cât mai bună igienă, folosește un program cu temperatură de spălare de minim 60° C.

Există programe „ușoare‟, pentru farfurii puțin murdare sau pentru pahare fragile, programe „normale‟ pentru mesele obișnuite, programe cu spălare prelungită și puternică pentru oale de gătit sau vase foarte murdare. Programul „rapid‟ este o necesitate.

Alte mașini folosesc un program scurt de „prespălare‟, program în care udă timp de peste 10 minute vasele cu apă, fără detergent.

Opțiunea de încărcare la jumătate este numai bună atunci când nu ai de spălat foarte multe vase, dar nici nu vrei să aștepți până ce mașina este încărcată la capacitate maximă.

În ultimii ani au apărut mașini tehnologic mai complexe, cu senzori care detectează nivelul de murdărie, cu uscare rapidă, cu jeturi puternice cu eficienți maximă. Dacă vă permite bugetul, alegeți un model cât mai nou și cu astfel de funcții integrate.

7. Ține cont de eficiența energetică și nivelul de zgomot

Cel mai important element este consumul de curent electric. Acesta se precizează pe etichete prin litere de la A la G, A fiind cel mai mic și eficient. Mașina de spălat vase este, în general, folosită zilnic, de aceea alegerea unui model încadrat în clasa A+ garantează un consum redus de energie electrică, dar cu rezultate impecabile la spălare și uscare.

Pe aceleași etichete pe care este scris consumul de curent apare de obicei scris și nivelul de zgomot. Acesta se măsoară în decibeli, dB, și trebuie să fie cât mai mic. 40-50 este silențios, peste 50 deja e mai zgomotos.

8. Alege un model cu consum mic de apă

Alături de consumul de curent electric și de nivelul de zgomot, pe etichetă veți putea afla și despre consumul de apă. Unele modele folosesc între 6-7 litri de apă, altele chiar și 13-15 litri, în funcție de capacitate și program. De asemenea, alege un model care are brațe multiple de pulverizare a apei pentru ca jetul să ajungă și în cele mai ascunse colțuri ale mașinii de spălat.

Ai nevoie de ajutor în montarea mașinii de spălat vase? Profesioniștii ajusto.ro se vor ocupa de instalarea ei! Costuri fixe, fără bacșiș, 12 luni garanția lucrărilor!

preloader