Ce este un dimer? Avantajele și dezavantajele unui variator electric

Ce este un dimer? Avantajele și dezavantajele unui variator electric

12 august, 2022

Se știe că iluminatul are capacitatea de a influența stările de spirit sau senzațiile pe care le transmite un spațiu, dar trebuie să știi că poți adapta iluminarea unei încăperi la nevoile pe care le ai la un moment dat. De aceea, ar mai trebui să afli ce este un dimer și cum funcționează.

Un variator electric te poate ajuta să reglezi lumina complet în spațiul în care stai pentru a asigura un confort și o stare de bine maximă în orice moment al zilei și pentru orice activitate dorești să efectuezi. Acest dispozitiv este un variator electric.

Ce este un variator electric?

Un variator electric sau un dimer, așa cum mai este cunoscut, este un aparat de comandă care reglează intensitatea luminoasă, respectiv nivelul de iluminare al unei lămpi electrice prin reglarea tensiunii de alimentare a lămpii.

În instalațiile electrice de iluminat se conectează în locul întrerupătorului. Reglarea intensității luminoase se face fie prin rotirea butonului variatorului, fie prin apăsarea succesivă a clapetei acestuia.

Variatoarele de tensiune se construiesc pentru tensiunile standard pentru rețea, gen de 230 V sau 110 V, și pentru diferite puteri electrice. Variatoarele trebuie să fie compatibile cu tipul surselor de iluminat, cu incandescență, cu LED-uri, cu halogen, fluorescente etc. și să aibă puterea electrică mai mare sau cel puțin egală cu puterea electrică a sursei de iluminat.

variator electric

Care sunt principalele caracteristici ale unui variator electric?

  • Permit o adaptare ușoară a luminozității la un anumit tip de activitate.
  • Garantează un control simplu și rapid al gradului de luminozitate.
  • Se montează cu ușurință în sistemul electric al locuinței.
  • Sunt compatibile cu o gamă variată de corpuri pentru iluminat interior și exterior.

Modelele de variatoare electrice de ultimă generație cuprind și alte opțiuni în afară de funcțiile de bază, adică reglarea rapidă a luminozității, stingere, aprindere, precum:

  • Schimbarea automată a luminozității, în funcție de lumina naturală ce vine din exterior.
  • Control de la distanță, cu ajutorul aplicațiilor sau prin control vocal.
  • Există modele prevăzute cu LED-uri, pentru a semnaliza nivelul de încărcare al respectivului circuit.
  • Funcție pentru dezactivarea automată, prin presetarea unui anumit timp de funcționare.

Care sunt principalele tipuri de variatoare electrice?

Există patru modele de variatoare electrice de bază:

1. Variatoarele electrice integrate sunt în general controlate prin tehnologie wireless, dar pot fi acționate și manual. Aceste tipuri sunt utilizate în mod obișnuit cu sistemele moderne de casă inteligentă și/sau de securitate.

2. Variatoarele electrice cu ecran tactil sunt printre cele mai populare. Ele sunt adesea instalate pe un perete din casă și, astfel, sunt la îndemână, fiind ușor de utilizat. În plus, acest tip de variator oferă un aspect modern unei camere.

3. Variatoarele care funcționează prin apăsarea butoanelor îți permit să controlezi luminozitatea prin simpla glisare a unui comutator înainte și înapoi sau în sus și-n jos. Aceste variatoare pot veni și cu un buton care glisează automat dispozitivul înainte și înapoi.

4. Variatoarele cu regulator rotativ sunt cele mai cunoscute și întâlnite. Cu ajutorul acestora poți stabili nivelul de lumină dorit prin simpla rotire a unui buton.

instalare dimer

Indiferent de modelul ales, criteriile de alegere ale unui variator electric țin de:

Puterea minimă / maximă a circuitului electric în care se montează;
Sursa de iluminat cu care variatorul electric trebuie să funcționeze în tandem.

Variatoarele electrice pot fi împărțite în funcție de tipul de lămpi pe care le reglează:

  • Cele mai simple dispozitive sunt utilizate pentru lămpile cu incandescență și cu halogen, ele funcționează la o tensiune de 220 V. Totul este simplu aici, tensiunea se schimbă și puterea de strălucire a filamentului este reglată.
  • Circuitul pentru lămpi cu halogen de 12 V sau 24 V trebuie să fie prevăzut cu un transformator descendent. Când acest lucru nu este posibil, atunci alege un regulator pentru tipul de transformator utilizat.
  • Lămpile cu LED-uri necesită variatoare cu modularea frecvenței pulsului.

Cum funcționează un variator electric?

Având în vedere că iluminatul care utilizează un dimer trebuie să aibă mecanismul care urmează să fie reglat, funcția dimerului este de a deschide și închide circuitul de iluminare prin scăderea sau creșterea cantității de energie care ajunge la sursa de lumină, ceea ce se traduce printr-o creștere sau scădere a intensității luminii.

Prin urmare, această funcție nu înseamnă doar un confort mai mare și o adaptare totală a luminilor la nevoile utilizatorilor, dar poate duce și la o reducere semnificativă a consumului de energie. În plus, un variator electric are particularitatea de a-și aminti ultima setare care a fost făcută pentru a reveni la această configurație atunci când iluminarea este pornită din nou, astfel încât confortul să fie asigurat.

variator lumina

Avantajele folosirii unui variator electric

  • Economie de energie. Prin estomparea luminilor vei vedea economii de energie pe factura de energie, deoarece vei folosi mai puțini wați atunci când luminile sunt estompate. Economia de energie este în funcție de în câte camere se folosesc dimeri și de cât de des se reduc luminile. S-ar putea face economii de 18-20% la costurile de iluminare.
  • Becurile vor dura mai mult, pur și simplu pentru că acestea nu vor avea de lucru la fel de greu atunci când acestea sunt estompate. Acest lucru nu este valabil pentru toate becurile, dar puteți dubla sau tripla durata de viață a unui bec de zi cu zi prin diminuarea luminilor.
  • Poți controla aspectul oricărei încăperi. Vei dori, de obicei, luminile puternic luminoase în timp ce luați masa de seară, dar în restul timpului lumina poate fi mai estompată pentru a crea un confort sporit. Vei putea să diminuezi luminile în timp ce te uiți la televizor, dar pentru a citi o carte vei crește iar lumina. Livingul, camera de familie și dormitoarele sunt locuri ideale a folosi lumini cu întrerupătoare cu variator electric.

Dezavantajele folosirii unui variator electric

Ca orice dispozitiv tehnic, un variator electric are dezavantajele sale în folosire:

  • Provoacă interferențe electromagnetice.
  • Tensiunea de ieșire are o dependență neliniară de valoarea în circuitul de dimer.
  • Lămpile fluorescente nu pot funcționa cu variator electric.
  • Tensiunea de ieșire a variatoarelor electronice are o formă non-sinusoidală, prin urmare nu se recomandă conectarea transformatoarelor descendente la acesta.
  • Eficiența este scăzută atunci când lucrați cu lămpi incandescente.