Vrei să faci economie la factura de curent? 12 modalități de economisire a energiei electrice

Vrei să faci economie la factura de curent? 12 modalități de economisire a energiei electrice

14 octombrie, 2022

Costurile tot mai mari ale facturilor de energie cu siguranță deranjează. Este o situație câștigătoare atunci când folosind diferite modalități de economisire a energiei reușim să micșorăm facturile ce sunt de plată. Să conservi energie acasă înseamnă să ajungi să economisești bani pentru utilitățile tale, reducând în același timp cantitatea de emisii nocive care sunt eliberate în detrimentul mediului înconjurător.

Este destul de simplu să oprești lumina folosind întrerupătorul sau să faci economie de apă. Dar dacă îți pasă real de mediul înconjurător și vrei cu tot dinadinsul să economisești bani pentru facturi este important să te concentrezi pe diferitele modalități de economisire a energie care te pot ajuta să faci o diferență reală.

Suntem cu toții responsabili pentru energia pe care o folosim în casele noastre. Dacă urmezi o parte din aceste modalități de economisire a energiei cu siguranță vei face bine mediului, reducând amprenta de carbon și vă vei reduce facturile.

 

Modalități de economisire a energiei

Ideal ar fi ca fiecare să găsească soluții proprii de economisire a energiei, funcție de dotările gospodăriei personale, de particularitățile acesteia și de nevoile personale avute. Iată câteva astfel de modalități rapide de economisire a energiei într-o locuință sau chiar într-o clădire de birouri:

1. Opriți starea de veghe

O economie importantă se poate face prin întreruperea stării de veghe a aparatelor electro-casnice. Aproape toate aparatele electrice pot fi oprite de la priză fără a le deranja programarea. Poate dorești să te gândești să procuri un economizor de așteptare sau o priză inteligentă care permite oprirea tuturor aparatelor în standby într-o singură mișcare. Verifică instrucțiunile pentru aparatele de care nu ești sigur. Este posibil ca unele înregistratoare tv prin satelit și digitale să trebuiască să fie lăsate conectate, astfel încât să se poată urmări orice programe pe care dorești să le înregistrezi. Afla ce aparate folosesesc cea mai mare energie în locuința ta și oprește-le starea de veghe.

2. Ferestrele și ușile trebuie să fie rezistente la curent

Cu excepția cazului în care casa ta este foarte nouă, se va pierde ceva căldură prin neetanșeizările din jurul ușilor și ferestrelor, goluri în jurul podelei sau prin coșul de fum. Astuparea sau blocarea fisurilor de la uși și ferestre, montarea de plinte sau praguri, poate fi un proiect costisitor, dar care se va amortiza relativ repede prin economiile făcute la facturile de energie. Lipsa curentului reprezintă o încălzire mai eficientă și reducerea pierderilor de căldură la domiciliu.

3. Stinge lumina când nu o utilizezi

Dacă stingi lumina după părăsirea camerei sau o micșorezi atunci când nu mai este nevoie de foarte multă faci economii importante. Folosirea unor întrerupătoare cu senzor de prezență sau a unor variatoare pentru scăderea fluxului luminos după nevoie poate aduce economii substanțiale bugetului de întreținere.

modalități de economisire a energiei

4. Folosește termostate programabile

Termostatele programabile îți permit să reglezi în mod automat temperatura casei, în conformitate cu programul de somn și activitate al familiei. Această lucru înseamnă că pot fi setate să se oprească atunci când ești plecat de acasă sau pentru a reduce încălzirea sau răcirea pe timpul nopții, când dormi.

5. Spală rufele la o temperatură mai mică

Utilizează mașina de spălat pe un ciclu de 30 de grade în loc de temperaturi mai ridicate. Folosirea de detergenți performanți, care să nu necesite temperaturi de spălare foarte ridicate vor permite economisirea energiei și o întreținere mai ieftină a rufelor și o viață mai lungă pentru mașina de spălat, la temperaturi mai scăzute depunerile de calcar fiind mult diminuate. Încearcă să reduci utilizarea mașini de spălat la o utilizare pe săptămână.

6. Evită uscătorul de rufe, după spălare

Folosind uscarea rufelor în aer liber, în condiții meteorologice favorabile, adică o atmosferă mai caldă și cu ceva vânt, acolo unde sunt condițiile necesare, poți salva din bugetul pentru spălare.

7. Fă mai rar baie în cadă

Unii dintre noi s-ar putea bucura de o înmuiere mai lungă făcând baie în cadă, dar limitarea la o baie pe săptămână, cu mai multe dușuri de cca 4 minute ar putea salva mulți bani într-un an pe facturile de energie. Poate nu la fel de comodă, dar cu siguranță mai utilă pentru bugetul familiei și grija față de mediu. Află cum te poate ajuta economisirea apei acasă pentru portofel și mediul înconjurător.

8. Petrece mai puțin timp la duș

Păstrarea timpului de duș la doar 4 minute ar putea salva suficient într-un an din facturile de energie. Oprirea consumului de apă pe timpul săpunirii poate aduce de asemenea economii. În timpul când te speli pe dinți curgerea apei poate fi oprită pentru că nu este nevoie. Aceste opriri vor genera consum atât de apă, cât și de energie pentru încălzirea ei.

modalități de economisire a energiei

9. Evită fierberea apei în exces

Ceainicele sunt aparate folosite frecvent în bucătărie în ultima vreme datorită ușurinței de a fierbe apă rapid. Dar mulți dintre noi vor recunoaște că, cel puțin ocazional, fierbem ceainicul cu mai multă apă decât vom folosi și în consecință risipim energie și vom lua apa cu îmtârziere, după ce aceasta a clotitit. Evitând supraîncărcarea fierbătorului salvezi factura de energie electrică. De asemenea, poți lua în considerare montarea unui aerator pe robinetul de bucătărie existent pentru a reduce cantitatea de apă care iese fără a afecta modul în care se spală sau se clătesc vasele. Un aerator este un mic gadget cu găuri mici, care se atașează la gura de robinet, ușor de instalat și care face ca apa să curgă cu mai multă viteză și un debit redus.

10. Precurățarea vaselor înainte de introducerea în mașina de spălat vase va economisi energie. Vasele clătite, fără resturi de mâncare sau sosuri se vor curăța mai eficient și vor permite scurtarea programelor de spălat, ducând astfel la o economisire importantă de energie.

11. Umple complet mașina de spălat vase. Folosește mașina de spălat vase la încărcare maximă, numai atunci când este plină, pentru a reduce cantitatea de apă care se utilizează. Reducerea utilizării mașinii de spălat vase la o singură folosire pe săptămână, într-un an ar putea face economii suficiente la bugetul familiei.

12. Reducerea punților termice. Punțile termice apar atunci când o parte dintr-un perete, acoperiș sau podea transferă căldura mai rapid decât materialul din jur. Acest aspect acționează ca un drum de scăpare a căldurii din locuință, rezultând o energie mai mare utilizată pentru menținerea temperaturii aerului la un nivel constant și confortabil. Chiar și într-o casă etanșă și izolată termic, punțile termice pot reprezenta pierderi de căldură de până la 30%.

 

preloader