Scurgerea de la baie: Cele mai frecvente probleme și modul de prevenire

Scurgerea de la baie: Cele mai frecvente probleme și modul de prevenire

30 iunie, 2022

Într-o casă pot exista multe probleme legate de instalațiile sanitare, mai greu sau mai ușor de reparat, iar o parte din acestea sunt legate în special de scurgerea de la baie. Instalațiile sanitare întâmpină frecvent dificultăți cu scurgerea apei, de obicei din cauza părului, săpunului și a altor resturi care blochează drenajul.

Este important să elimini rapid blocajele, deoarece repararea instalațiilor sanitare devine mai scumpă în timp, din cauza înrăutățirii situației. Mai mult, problemele de scurgere baie pot deveni pericole pentru sănătate și pot provoca dezastre sanitare. Problemele de sănătate apar deoarece o scurgere lentă este terenul perfect de reproducere pentru agenții patogeni, cum ar fi mucegaiul și bacteriile.

Un program regulat de întreținere este o modalitate foarte bună de a preveni reparațiile costisitoare. O inspecție periodică de specialitate este într-adevăr cheia pentru a rezolva problemele mărunte înainte ca acestea să poată provoca daune structurale grave.

scurgere baie

Cele mai frecvente probleme legate de scurgerea la baie

 • Scurgere lentă la cadă sau duș

O scurgere cadă lentă este o problemă foarte frecventă de instalații sanitare care poate fi rezolvată cu ușurință. Adesea, scurgerea căzii este plină de păr, iar acest lucru încetinește apa să se scurgă din cadă. Există instrumente excelente, gen pompe de desfundare sau banalul șarpe, care pot fi folosite pentru a ajunge și a curăța resturile din scurgere cadă.

Dacă există un dop de cadă în scurgere va trebui să scoateți dopul de cadă înainte de a ajunge la părul înfundat. Este o idee bună, chiar dacă cada se scurge în parametri normali, să controlezi și să golești resturile din scurgere cadă în mod regulat. Dacă acumularea formată este lăsată prea mult timp, scurgerea va ajunge să se înfunde complet.

 • Chiuvetă cu scurgere lentă

O chiuvetă care se scurge încet este una din cele mai întâlnite probleme de instalații sanitare. Adesea, capacul special pop-up de la scurgere, care este folosit pentru a opri chiuveta poate colecta o mulțime de păr și resturi în timp. Pentru a obține o scurgere fără probleme, resturile trebuie curățate.

O modalitate de a face acest lucru este de a utiliza instrumente de instalații sanitare la îndemână sau să scoți capacul de la scurgere și să-l cureți bine. Cele mai multe astfel de capace sunt ținute în loc cu o piuliță / un șurub atașată la scurgere chiar sub chiuvetă și pot fi deșurubate manual sau cu clești. Odată ce piulița este îndepărtată, capacul poate fi curățat și apoi reinstalat.
Detergenți acumulați pe țevile de scurgere

Acumulările nedorite pe țevile de scurgere de la baie pot fi provocate și de detergenții utilizati pentru a curăța diverse obiecte. Resturile de la utilizarea acestora se pot lipi ușor și pot crea un amestec împreună cu părul, praful sau alte resturi eliminate în chiuveta de la baie.

Detergenții, pasta de dinți, săpunul și gelul de duș pot provoca o adevarată bătaie de cap, conducând spre situații în care doar ajutorul unui instalator te mai poate salva.

 • Mirosuri de canalizare

Unul din semnele suplimentare de scurgere baie blocată este apariția unui miros neplăcut care vine din scurgere. Acest miros poate proveni de la resturile care înfundă pereții interiori ai țevilor, țevi de scurgere deteriorate, un canal de scurgere înfundat… Deși există unele remedii DIY sau deodorante din comerț pentru eliminarea mirosului, soluția corectă este să contactezi un instalator pentru a identifica cauza și a se ocupa în mod corespunzător de ea.

scurgerea de la baie

Soluții pentru deblocarea scurgerii de la baie

Există soluții pentru desfundarea scurgerii care pot fi eficiente pentru îndepărtarea blocajelor mai mici și mai puțin grave, iar atunci când substanțele de desfundare nu sunt suficiente, trebuiesc folosite instrumente pentru scurgere baie sau țevi precum pompa de desfundat sau sârme speciale pentru desfundat țevi.

 • Apă fierbinte – Toarnă apă fierbinte în scurgerea dușului, temperatura ridicată a apei va ajuta la dizolvarea spumei de săpun și a mizeriei acumulate. Este recomandat să folosești această metodă cel puțin o dată pe săptămână pentru a păstra sistemul sanitar într-o stare optimă de funcționare.
 • Pompă de desfundare – O modalitate eficace pentru a îndepărta mai ales blocajele cauzate de acumulările de păr este folosirea unei pompe pentru desfundat o scurgere baie, făcută dintr-un cauciuc special. Pompa va deveni mai eficientă prin ungerea marginilor acesteia cu puțină vaselină pentru a aspira mai bine aerul. Utilizată regulat pompa va stopa acumularea firelor de păr și a murdăriei. O altă soluție la îndemână este folosirea unui capac de scurgere care să rețină firele de păr pe care le poți arunca apoi la gunoi.
 • Șarpele pentru desfundat – Șarpele este un cablu metalic gros dar flexibil, cu un mâner pentru rotit la un capăt și cu un sfreder la celălalt capăt. Șarpele se introduce în scurgere prin mișcări de rotație până când sfrederul avansează și agață fiecare fir de păr sau dopul format.
 • Bicarbonat de sodiu și oțet – În cazul unei depuneri mai vechi și consistente apelează la o metoda clasică de a desfunda o scurgere baie, fără a recurge la substanțe chimice dăunătoare. Oțetul combinat cu bicarbonat de sodiu este una din cele mai folosite metode naturale. Începe prin a turna în scurgere o ceașcă de bicarbonat de sodiu, iar după câteva minute, toarnă o ceașcă de oțet. Se astupă scurgerea astfel încât masa spumoasă să acționeze spre blocaj și nu spre exterior. Se lasă să acționeze câteva ore pentru a dizolva blocajul, apoi se clătește scurgerea cu apă clocotită. Cele două ingrediente foarte la îndemână și ieftine, vor descompune acumulările de săpun și murdărie, nu vor emana gaze toxice și nici nu vor coroda scurgerile. Metoda nu este valabilă și pentru scurgerea din bucătărie unde resturile alimentare, grăsimile și uleiurile au nevoie de detergenți mai puternici.
 • Produse chimice de curățare a scurgerilor – Deși pare o soluție eficientă și rapidă pentru desfundat orice scurgere baie, folosirea regulată de produse chimice caustice nu este recomandată. Aceasta poate produce deteriorarea țevilor și capacelor de etanșare corodându-le, poate afecta sănătatea tuturor membrilor familiei prin emanații de gaze toxice și poate contamina mediul. În plus este bine, dacă folosești aceste produse, să citești cu atenție instrucțiunile, să nu abuzezi de cantități mari, să folosești mănuși de cauciuc și mască pentru nas și gură, să îndepărtezi copii și animalele și să ventilezi bine camera în timpul și după curățire.

scurgerea de la baie

Prevenirea înfundării chiuvetei și a țevilor de scurgere

Printre măsurile preventive cele mai la îndemână pentru a împiedica înfundarea chiuvetei și a țevilor sunt:

 • Folosirea sitei de protecție pentru chiuvetă – Este vorba de un accesoriu simplu dar indispensabil pentru funcționarea sistemului de scurgere baie. Prin simpla sa așezare peste sifonul de scurgere va reuși să oprească majoritatea resturilor alimentare evitându-se posibilitatea formării unor dopuri pe țevile de scurgere.
 • Montarea unui filtru anticalcar – Este un dispozitiv care împiedică depunerile de calcar, acestea favorizând retenția particulelor solide și formarea dopurilor ce obturează canalele de scurgere.
 • Curățarea frecventă a chiuvetei cu apă fiartă – Este cea mai la îndemână metodă de prevenire a înfundării unei scurgeri. Nu trebuie decât să dai drumul la apa fierbinte de la robinet pentru câteva minute, preferabil o dată pe săptămână. Apa fiartă își va face loc printre resturi reușind să le descompună.

În general, poate e mai bine să chemi un instalator profesionist care îți poate propune soluții mai sigure și mai eficiente pentru desfundarea scurgerii. Pe de altă parte, deși întreținerea regulată poate ajuta la prevenirea depunerilor de mizerie într-o oarecare măsură, uneori o curățare profesională a scurgerilor este cea mai bună metodă de a menține o scurgere baie într-o stare excelentă de funcționare. Pentru remedierea unor probleme complicate precum dopurile de canalizare sau depuneri de murdărie consistente este bine să apelezi la metode profesionale.

preloader