Curățarea cuptorului electric: Cele mai eficiente soluții

Curățarea cuptorului electric: Cele mai eficiente soluții

10 octombrie, 2022

Cuptoarele electrice sunt din ce în ce mai folosite și asta nu numai pentru că arată foarte bine din punct de vedere estetic, ci în primul rând pentru avantajele pe care le oferă. Pe lângă o reglare precisă a temperaturilor, cuptoarele electrice au și posibilitatea să atingă această temperatură deosebit de repede, nu emit noxe și oferă posibilitatea de a găti sănătos, cu un randament foarte bun, reducând totodată și gradul de uzură al vaselor, oferind totodată siguranță în utilizare.

Un cuptor electric este foarte ușor de utilizat datorită comenzilor și funcțiilor electronice de care dispune, ceasuri electronice, funcții de programare a timpului de gătire cu pornire și oprire automată, temperaturile pe care le pot atinge, etc.

Curățarea cuptorului electric este garanția unui cuptor eficient și cu longevitate crescută. Un cuptor murdar poate fi nu numai ca un câmp de luptă după război, ci și generator de tot felul de mirosuri altele decât cele venite de la un preparat bine pregătit. Cu cunoștințele corecte și instrumentele de bază, curățarea cuptorului electric nu trebuie să fie o corvoadă.

Cât de des trebuie să fie curățat cuptorul?

Se spune că trebuie făcută o curățare cuptor atunci când aspectul general lasă de dorit, adică se observă crustă sau reziduuri pe fundul lui, sau ușa este acoperită sau stropită cu grăsime sau murdărie. Un alt semn că se impune curățarea cuptorului electric este atunci când îl pornești și apare un miros distinct, ceea ce se traduce prin existența de grăsime persistentă sau resturi de alimente în interior. În cele din urmă apariția oricărui fum la pornire este semn că se impune curățarea cuptorului electric.

Pentru bucătarii pasionați și brutarii care în mod regulat folosesc cuptorul, curățarea trebuie făcută regulat o dată la trei luni. Dacă este folosit mai rar, adică de câteva ori pe lună, este suficient să fie curățat aproximativ o dată sau de două ori pe an. Dar trebuie să se acorde atenție și semnelor enumerate anterior.

De ce este important un cuptor curat?

Că acceptăm sau nu, este de subliniat că procedura de curățare cuptor, făcută în mod regulat, îmbunătățește calitatea alimentelor care sunt gătite în el și sporește încrederea celor care îl folosesc în rețetele folosite.
Auto-curățarea este un instrument util mai ales dacă trebuie o curățare cuptor moderat murdar.

Ce reprezintă auto-curățarea cuptorului electric?

Foarte multe modele de cuptoare electriceoferă și funcții automate de curățare, iar aceste metode folosesc ca principiu de funcționare tratamentul termic al resturilor alimentare depuse pe suprafețele din interior. Practic, cuptorul se încălzește la o temperatura foarte mare, iar în acest fel sunt eliminate toate resturile:

Curățare catalitică are loc concomitent cu funcționarea obișnuită a cuptorului, iar după ce ciclul de folosire a cuptorului s-a terminat, mai rămâne doar să ștergi interiorul cuptorului folosind o lavetă umedă.

Curățarea cuptorului electric
Curățare pirolitică poate fi făcută doar atunci când cuptorul este gol. Conform producătorilor, curățarea se face pe o perioada de până la 120 de minute, timp în care cuptorul poate atinge o temperatura de 480 la 550°C, iar grăsimile și resturile vor fi neutralizate și in final șterse cu o lavetă umedă.

Indiferent de metoda folosită este recomandat ca ștergerea acelor resturi alimentare, care între timp s-au transformat într-o pulbere fină, să se facă atunci când cuptorul s-a răcit.

Cum se curăță cuptorul cu bicarbonat de sodiu și oțet

După ce se scoate totul din cuptor, rafturi, piatră de pizza, termometru, etc., se așază prosoape de hârtie pe podea sub cuptor iar într-un castron mic se amestecă o ceașcă de bicarbonat de sodiu cu 2 până la 3 linguri de apă, până când obțineți o pastă tartinabilă.

Puneți-vă mănușile și folosind degetele, răspândiți pasta în interiorul cuptorului, acoperind spatele, părțile laterale, partea de jos, partea de sus, ușa, colțurile și crăpăturile. Nu puneți pasta pe elementele de încălzire. Închideți cuptorul când ați terminat și lăsați pasta să stea timp de 10 la 12 ore, sau peste noapte.

După această perioadă de timp ștergeți toate suprafețele cu o cârpă umedă. Dacă există pete lipicioase suplimentare, utilizați un instrument abraziv pentru a elimina toate murdăria. Dacă există bucăți de pastă care nu se vor desprinde ușor, pulverizați niște oțet peste ele. Oțetul va reacționa cu bicarbonatul de sodiu și va crea o spumă. Luați din nou pânza umedă și ștergeți toată spuma.

Cum se curăță cuptorul cu lămâie

Umpleți cu apă un vas de dimensiuni medii, rezistent la cuptor. Tăiați două lămâi în felii și puneți-le în castron. Încălziți cuptorul la 250°C. așezați vasul în interiorul cuptorului, pe unul dintre rafturi. Lăsați timp de o oră. După o oră, opriți cuptorul, deschideți ușa și lăsați-o să se răcească ușor.

Cum se curăță cuptorul cu lămâie

În timp ce cuptorul este încă cald, dar suficient de rece încât să puteți atinge în siguranță interiorul fără a fi ars, puneți mănuși, luați o cârpă umedă și ștergeți toate suprafețele, inclusiv spatele, părțile laterale, partea de jos, partea de sus, ușa, colțurile și crăpăturile. Dacă este necesar, utilizați un instrument abraziv pentru a viza orice pete lipicioase suplimentare. Asigurați-vă că ștergeți bine, astfel încât să îndepărtați toate grăsimea și murdăria.

Cum se curăță cuptorul cu produse de curățare cumpărate din magazin

După ce scoateți totul din cuptor, puneți-vă mănușile și ochelarii de protecție. Pulverizați detergentul în jurul interiorului cuptorului, acoperind spatele, părțile laterale, partea de jos, partea de sus, ușa, și colțurile. Nu pulverizați pe elementele de încălzire, dar ridicați-le și pulverizați dedesubt. Lăsați detergentul să stea pentru timpul specificat pe instrucțiuni.

Majoritatea producătorilor de cuptoare electrice recomandă cam 20 la 30 de minute. Odată timpul trecut luați o cârpă umedă, deschideți cuptorul și ștergeți toate suprafețele. Curățați rafturile în chiuvetă procedând la fel. Clătiți-le cu apă și ștergeți-le cu cârpa pentru uscare. Pune-ți rafturile înapoi în cuptor

preloader