5 semne că trebuie să chemi un instalator pentru mașina de spălat rufe
5 aprilie, 2019Mașina de spălat face un zgomot puternic în timpul spălării, se blochează în timpul programului sau și mai rău, nu mai evacuează apa? Nu există om care să nu fi avut măcar o problemă cu mașina de spălat de-a lungul timpului. Uneori, situația care părea o calamitate nu este decât o simplă neatenție sau o problemă minoră pe care o poți rezolva chiar tu, există însă și situații complicate când este cazul să apelezi la un specialist.
Iată cele mai frecvente probleme ale mașinilor de spălat rufe și motivele pentru care ar trebui să ceri sfatul unui specialist atunci când te confrunți cu situații de genul acesta:
1. Mașina de spălat face un zgomot puternic în timpul spălării
Cea mai frecventă problemă a mașinii de spălat este zgomotul puternic în timpul spălării. Dacă auzi un fel de huruit în timp ce rulează un program, este posibil ca rulmenții tamburului să se fi uzat și să nu mai faciliteze mișcarea lină a tamburului. Poți face testul chiar tu, încercând să rotești cu mâna tamburul (la mașinile de spălat cu încărcare frontală). Dacă acesta opune rezistență și se învârte greu, este necesară înlocuirea rulmenților defecți. Aceeași problemă poate apărea și la dezechilibrarea tamburului, în sensul că dacă acesta nu se mai aliniază perfect cu garnitura de cauciuc, situație care apare de cele mai multe ori în urma unei încărcături foarte grele (o pătură sau o cuvertură mult prea mare pentru capacitatea mașinii).
Uneori, un huruit neplăcut poate fi produs și de probleme la motorul mașinii de spălat rufe, în acest caz se impune părerea avizată a unui instalator.
2. Mașina de spălat vibrează puternic în timpul spălării și centrifugării
Zgomotul și vibrația mașinii de spălat sunt foarte normale și mult mai pregnante în momentul centrifugării, însă și în timpul procesului de spălare se pot resimți anumite efecte de acest tip, mai ales dacă există posibilitatea ca mașina să nu fie echilibrată corect în momentul instalării sau să aibă o încărcătură dezechilibrată. Dacă însă ai eliminat cele două cauze, dar modul în care mașina de spălat vibrează este unul foarte puternic, se mișcă din loc, iar zgomotele devin acute, atunci este posibil ca amortizoarele să fie slăbite sau deteriorate, caz în care este necesar să soliciți ajutorul unui instalator.
3. Mașina de spălat nu se alimentează cu apă
Dacă mașina de spălat nu se alimentează cu apă, de cele mai multe ori cauzele sunt lipsa apei pe rețea, răsucirea furtunului de alimentare sau înfundarea unui filtru. În acest caz, mașinile de ultimă generație afișează pe display mesaje de eroare. Dacă însă ai verificat aceste aspecte și în continuare alimentarea nu se produce, cel mai probabil este o defecțiune tehnică pe care o poate rezolva doar un specialist.
4. Mașina de spălat nu evacuează apa
La fel ca în cazul alimentării cu apă și în cazul evacuării trebuie să verifici mai întâi dacă furtunul de evacuare nu este îndoit, deformat sau înfundat. Dacă furtunul de evacuare nu prezintă probleme, verifică filtrul pompei amplasat în partea inferioară a aparatului. Este indicată curățarea filtrului pompei la fiecare 3 luni. Dacă nici filtrul nu este de vină, atunci fără îndoială este momentul să ceri ajutor specializat.
5. Mașina de spălat nu mai pornește
Ai verificat că hubloul este închis, că nu este o pană de curent pe rețea și că priza unde conectată mașina de spălat este funcțională? Înseamnă că mașina ta are o problemă serioasă și este cazul să contactezi un centru autorizat.
Este bine să nu amâni intervenția unui specialist, deoarece întârzierea unei operațiuni poate duce la apariția în lanț a altor probleme, a căror reparare poate fi mai complexă sau poate să coste mai mult decât o mașină de spălat nouă.
Ai decis că e timpul pentru o mașină de spălat vase? Tocmai ți-ai cumpărat o mașină de spălat nouă? Dacă ai nevoie de un specialist în instalarea electrocasnicelor, avem exact persoana de care ai nevoie!