5 greșeli care îți strică aparatele electrocasnice
9 mai, 2019Nu credem că exagerăm când spunem că bucătăria este locul în care există și pulsul casei, dacă ne gândim că acolo ne strângem cu toții, în familie, la o cafea, o gustare sau pentru a prepara masa. Electrocasnicele sunt esențiale într-o casă, dar mai ales într-o bucătărie. Cu toții ne dorim să facem cele mai bune alegeri când vine vorba de folosirea, poziționarea sau întreținerea lor.
Însă, știm cu adevărat când procedăm corect și când nu? Iată cele mai frecvente 5 greșeli care îți strică aparatele electrocasnicele de care poate nici nu ai habar:
1. Le folosești greșit
Principala cauză care conduce la stricarea aparatelor electrocasnice și electronice este folosirea lor greșită. Și când spunem acest lucru, ne referim în special la faptul că nu citești manualul de utilizare, ci alegi să-l folosești intuitiv sau bazându-te pe sfaturile celor care au un produs similar. De exemplu, aspiratorul nu trebuie utilizat mai mult de 15-20 de minute fără pauză, deoarece motorul se încinge foarte tare, același lucru fiind valabil și în cazul mașinii de tocat carne. De asemenea, pentru utilizarea fierului de călcat este necesar să folosești apă dedurizată, pentru că depunerile de calcar de la nivelul tălpii sunt responsabile pentru cele mai multe defecțiuni.
2. Folosești prize fără împământare
Instalațiile electrice proiectate cu 30 de ani în urmă nu au fost concepute să facă față consumatorilor mari din prezent, cum sunt cuptoarele, mașinile de spălat rufe și vase. În foarte multe case vechi, în momentul instalării prizelor, nu s-a luat în calcul necesitatea debarasării în siguranță de eventualele scăpări de tensiune din rețea. Mai mult decât atât, existând puține prize, tendința este de a utiliza un număr mare de prelungitoare. Această practică greșită nu face decât să suprasolicite instalația electrică și astfel să provoace arderea siguranțelor și dezafectarea aparatelor electrice. Mai ales dacă electrocasnicele curentează atunci când sunt atinse, atunci este clar că trebuie verificată partea din instalația electrică responsabilă cu împământarea.
3. Apa este foarte calcaroasă
Deși nu este periculoasă pentru sănătate, apa dură poate cauza probleme serioase electrocasnicelor, așa cum este centrala termică, mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase. Apa dură conține o cantitate mare de minerale (calciu și magneziu). Folosind o stație de dedurizare a apei, vei asigura o apă de calitate și îți vei proteja obiectele electrocasnice de calcarul care le poate distruge.
4. Nu le cureți periodic
Grăsimea e cea mai mare problemă din bucătărie pentru că se curăță foarte greu, mai ales dacă nu este îndepărtată periodic de pe obiectele afectate precum plita, hota, cuptorul electric sau cuptorul cu microunde. Specialiștii în electrocasnice susțin că o întreținere corectă a aparatelor electrocasnice nu doar că le prelungește viața, dar contribuie totodată și la o bună funcționare a acestora. Cu un burete de vase, detergent și apă caldă le poți curăța pe toate. Pentru a elimina mirosurile din mașina de spălat vase poți apela la ajutorul bicarbonatului de sodiu pe care îl poți presăra în interior și lăsa peste noapte. În cazul mașinii de spălat rufe, ține cont să speli periodic și compartimentul pentru detergent, pentru că în timp se colectează reziduri, iar din când în când programează un ciclu de spălare la temperatură foarte ridicată (peste 60 de grade Celsius).
5. Sunt poziționate greșit
Pe lângă faptul că poziționând corect electrocasnicele, le mărești durata de viață, te asiguri că acestea vor funcționa în parametrii optimi și cu un consum energetic eficient. De exemplu, frigiderul trebuie poziționat lângă peretele cel mai răcoros și în niciun caz în bătaia directă a soarelui sau lângă aragaz, dacă vrei să ai și un consum energetic mai mic. Specialiștii avertizează că o creștere cu 1 grad Celsius a temperaturii din cameră crește automat consumul energetic cu aproximativ 3% la congelatoare și 6% la frigidere. De asemenea, amplasarea corectă a aparatului de aer condiționat este esențială pentru o funcționare la capacitate maximă. Pentru unitatea din interior se recomandă montarea acesteia la o distanță de minimum 10 cm de tavan deoarece recircularea aerului se va face mai rapid. În acest mod, aerul din încăpere se va răci mult mai repede, ceea ce înseamnă un consum energetic mai mic.
Te-ai hotărât să-ți instalezi o mașină de spălat vase sau ai nevoie de un meșter priceput care să-ți monteze aparatul de aer condiționat? Avem specialistul potrivit! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!