Îndepărtarea dăunătorilor din casă. Soluții din comerț sau profesioniști?
11 iulie, 2018Dăunătorii, precum gândacii de bucătărie, furnicile, moliile, păianjenii sau șoarecii, se înmulțesc mult mai ușor vara, odată cu încălzirea vremii. Știm de la cei mai vârstnici sau de pe net că soluțiile naturale pentru îndepărtarea acestor dăunători, nu dau un randament satisfăcător. Găsim de asemenea, diverse soluții în magazine, dar în general sunt otrăvuri sau soluții chimice care pot fi toxice pentru tine sau familia ta.
Identificare, prevenire și combatere sunt cele trei idei de bază în lupta împotriva dăunătorilor din casă.
Cum identificăm dăunătorii din casă?
Apariția în casă a gândacilor de bucătărie, furnicilor, moliilor, păianjenilor sau șoarecilor nu este de loc plăcută, ba din contra, generează o stare de total inconfort și neliniște. Strică somnul noaptea, când încerci să devii vânător și te face mult mai atent ziua cu ce folosești pentru mâncare sau igienă personală. Identificarea dăunătorilor existenți nu rezolvă de la sine problema îndepărtării lor.
Cum putem preveni apariția dăunătorilor?
Curățenia este poate unul din cei mai importanți pași în eradicarea acestor dăunători. Vei fi foarte atent cu resturile alimentare după pregătirea sau servitul mesei, curățând toate firimiturile. Nu vei mai lăsa vase murdare în chiuvetă. Fă curățenie generală, să nu mai rămână resturi de mâncare sau pete de grăsime prin bucătărie
Vei căută cu atenție orificiile, crăpăturile și găurile pe unde pot intra în casă dăunătorii, fie ei furnici, gândaci sau șoareci. Sigilează orice fisură și astupă toate căile prin care pot pătrunde în casă, inclusiv în beci sau pe balcon.
În acest moment aplică soluțiile pe care le ai la îndemână pentru a scăpa de dăunători.
Ce soluții aplicăm pentru combaterea dăunătorilor?
Combaterea dăunătorilor se poate realiza prin metode așa zise „naturale‟, cu ajutorul insecticidelor chimice sau chiar prin mijloace electronice. Aceste trei metode de combatere pot fi eficiente iar ele sunt la îndemâna oricui, putând fi procurate din comerț cu destul de mare ușurință.
Combaterea dăunătorilor mai poate fi realizată și prin mijloace profesioniste, cu personal de specialitate, cu aparatură și soluții de ultimă generație.
1. Eliminarea dăunătorilor prin mijloacele „naturale‟
▪️ Furnicile prin comportamentul lor, nu provoacă de fapt pagube, dar devin foarte deranjante pentru oameni. Specia poate însă provoca pagube dacă își construiește cuibul în lemnul caselor.
Furnicile pot fi stârpite prin presărarea de var nestins de-a lungul zidurilor casei și prin toate crăpăturile prin care pot pătrunde. Este o metodă foarte eficientă și cu efect de lungă durată. O altă metodă este să presari sare grunjoasă peste tot în calea roiurilor de furnici. Foarte bună este și soluția concentrată de boia iute și usturoi macerat în apă, care alungă nu numai furnicile, dar și muștele.
▪️ Gândacii și mai ales gândacii de bucătărie sunt printre cei mai dezgustători dăunători casnici și poate cei mai enervanți. Neglijența în păstrarea curățeniei sau ghenele cu resturi menajere din interiorul blocurilor sunt motive suficient de convingătoare pentru a-i avea chiriași. Printre multe metode de combatere a acestor dăunătorilor de mare eficiență sunt capcanele cu acid boric dizolvat în apă caldă, cu foarte puțin zahăr sau cele cu zahăr și bicarbonat de sodiu, în părți egale, ambele combinații letale pentru gândacii de bucătărie. Uleiul de lavandă acţionează împotriva gândacilor, cât şi a altor insecte pe care nu le doriţi în casă. Ulei esenţial de eucalipt acționează asemănător celui de lavandă, dar soluţia este valabilă doar la începutul infestării, când populaţia de gândaci nu este prea mare.
▪️ Șoarecii prin apariția lor, sau chiar șobolanii, pot fi îndepărtați rapid cu ajutorul mai multor produse de tipul capcanelor „lipicioase‟ cu fulgi de porumb sau ovăz. Șoarecilor nu le place mirosul de mentă și cel de cuișoare. Așează frunze de mentă și cuișoare în locurile “frecventate” de rozătoare iar aceștia le vor ocoli. De asemenea, poți folosi ulei de mentă sau de cuișoare pe care îl găsești la magazinele cu produse naturiste.
2. Eliminarea dăunătorilor folosind produsele chimice
▪️ Insecticidele se folosesc pentru a preveni și a combate infestațiile cu muște, țânțari, gândaci de bucătărie și alte tipuri de insecte în spații publice. Insecticide disponibile pe piață sub formă de sprayuri conțin ciflutrin care este un element eficient în eliminarea gândacilor. Super Killer sau fiole de Fendona sunt soluții recomandate, dar deosebit de toxice și trebuie să aveți grije să țineți copii și animalele de companie departe de insecticid.
▪️ Există o multitudine de produse chimice anti furnici, majoritatea sub formă de sprayuri, de a căror toxicitate trebuie să feriți copii și animalele de companie. Capcanele pentru gândacii de bucătărie sau furnici conțin un material adeziv și o momeală, odată intrați să guste momeala sunt prinși de adeziv. Momeala pentru gândacii de bucătărie conține un gel chimic, de care gândacii vor fi atrași și vor aduce mai mulți membrii la ea. Întregul cuib de gândaci va fi ucis în termen de două săptămâni.
▪️ Granulele contra șoarecilor și șobolanilor sau momeala pastă sunt foarte eficiente în lupta cu aceștia. Aceste produse se pot folosi în gradină sau în casă și asigură îndepărtarea rapidă a acestor dăunători.
3. Eliminarea dăunătorilor cu aparate cu ultrasunete
Aparatele cu ultrasunete îți protejează locuința de dăunători.
Aparatul alungă rozătoarele printr-un ultrasunet pulsator, fără a deranja persoanele din jur. Pentru a-și dovedi eficiența, acest aparat trebuie sa funcționeze 10-15 zile încontinuu, după care se lasă să funcționeze preventiv.
Aparatul cu ultrasunete este menit să țină gândacii ajunși la maturitate la distanță. Trebuie să înțelegeți că gândacii au un ciclu de dezvoltare de câteva luni până ajung la maturitatea sexuală când ajung să fie afectați de ultrasunetele generate de aparat. Așadar, folosirea insecticidelor sau a altor metode rămâne obligatorie.
4. Dezinsecție, deratizare, dezinfecție și igienizare
Există companii specializate pe soluții profesioniste de combaterea dăunătorilor de tot felul prin dezinsecție, deratizare, dezinfecție și igienizare.
▪️ Dezinsecția este metoda specializată, folosită de profesioniști, care se face prin pulverizare de substanțe pe bază de pulberi fosforice, pulberi care în contact cu apa se dizolvă și ale căror molecule se sparg, astfel încât, de câte ori se va spăla ulterior vor fi reactivate, aceasta conducând la o remanență destul de mare în timp, până la 3 luni, folosindu-se împotriva tuturor insectelor, purici, țânțari, viermi, gândaci, căpușe, arahnide și alte antropode, precum și prin noile metode ca nebulizare, ceață caldă și rece, gazare, capcane, injectare de geluri speciale sau sprayuri profesionale.
▪️ Deratizarea este metoda folosită în combaterea rozătoarelor de către personalul specializat profesionist, și constă în folosirea de substanțe care acționează letal în 5-7 zile, animalul se retrage în galerie și mor acolo, evitându-se astfel apariția de mirosuri în spațiile tratate.
▪️ Dezinfecția se efectuează prin pulverizare cu substanțe cu un spectru larg de folosire împotriva microbilor, bacililor și ciupercilor. Timpul de reacție în care substanțele aplicate își fac efectul de aproximativ 30 secunde până la maximum 1 oră.
▪️ Igienizarea se referă la curățarea părților componente ale sistemului de aer condiționat, distrugerea microorganismelor patogene și virușilor, eliminând motivul înlocuirii acestora pentru o perioadă lungă de timp.
Dacă ai nevoie de un specialist care să te ajute cu îndepărtarea dăunătorilor din casă, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!