Purificarea aerului din interiorul casei: 10 moduri de a menține un aer sănătos
28 mai, 2020Asociem adesea poluarea cu fumul și praful industrial și cu emisiile motoarelor auto, pe scurt cu aerul de pe stradă. Chiar dacă acasă te simți cel mai bine și crezi că ești în siguranță, trebuie să iei în calcul și factorii de risc, începând cu aerul pe care îl inspiri. Aerul din interiorul casei poate fi până la de 5 ori mai poluat decât cel de afară, mai ales după o noapte de somn fără aerisire. Purificarea aerului în locuință te ferește de boli respiratorii, dar și de un disconfort manifestat prin stări de amețeală, oboseală și tuse.
De ce este aerul din interior poluat
Poluarea aerului din interior poate apărea din cauza mai multor substante chimice, produse chiar și de animalele de companie. Aceasta poate agrava, irita și, în unele cazuri poate chiar provoca probleme grave de sănătate. De exemplu, combustia focului poate crea chimicale nocive. Bacteriile și mucegaiul, proveniți chiar din mediul natural, sunt rezultatul neîngrijirii corespunzătoare a casei.
Substanțele care poluează aerul din interior pot fi cu ușurință stocate în covorul pufos, pe piesele de mobilier, chiar și pe pereții acoperiți cu tapet, cărămidă sau faianță. Ele pot fi produse atunci când folosești o tigaie toxică, vopsea, produse adezive, ba chiar și markere de scris. Daca ai o plită sau un cuptor pe gaz, acestea reprezintă o altă cauză a poluarii din interior.
Studiile de specialitate arată că nivelul de CO și NO2 este substanțial mai mare în casele cu cuptoare cu gaz, în special în timpul iernii, când este mai puțin probabil ca oamenii să deschidă ferestrele pentru aerisire. Chiar și atunci când cureți casa și folosești anumite produse, acestea emană substanțe care, în contact cu aerul, devin toxice. Spray-urile par a fi deosebit de problematice, de la odorizatoarele de aer, până la spray-urile de mobilier, acestea se pot transforma într-un pericol iminent, majorând șansele de declanșare a unor boli precum astmul.
Dar locuința personală nu este singurul loc unde există probleme cu purificarea aerului din interior. Birourile au propriile lor surse de poluare a aerului. Mașinile de copiat și imprimantele pot deteriora de asemenea calitatea aerului. Aceastea emit mai multe gaze toxice, cum ar fi NO2 și ozonul, care produc iritarea gâtului, iritația pielii, astmul și un risc crescut de boli de inimă.
Și acasă și la birou o sursă permanentă de poluare a aerului poate deveni aparatul de aer condiționat a cărui filtre nu au fost curățate și igienizate.
Moduri naturale de purificare a aerului
1. Plantele de interior pot purifica și reîmprospăta aerul în casele și spațiile de muncă, protejându-ne de orice efecte secundare asociate cu toxinele predominante, cum ar fi amoniacul, formaldehida și benzenul. Este cel mai bun mod de a contracara impactul poluării în interior. Daca ai cel puțin o plantă la 100 de metri pătrați de casă, poti spera la o curățare eficientă a aerului, diminuarea senzației de iritare a ochilor, reducerea șanselor de tuse iritativă și odihnă mai eficientă. Aceste plante au și un efect estetic deosebit. De luat în considerație ar fi dracaena, azaleea, epipremnum aureum sau iedera diavoluluialoe vera, chlorophytum comosum sau voalul miresei, ficus benjamina, spathiphyllum sau crinul păcii, palmierii areca și bambusul.
2. Lumânările de ceară de albine acționează de asemenea ca purificatoare naturale ale aerului. Dacă îți place să umpli casa cu lumânări parfumate, evită-le pe cele de parafină, derivate din petrol, ce eliberează benzenul, toluenul și fumul în aer. Lumânările de ceară de albine ionizează aerul și neutralizează compușii toxici și alți contaminanți. Acestea ard lent, aproape fără fum sau miros și sunt utile în special pentru astmatici, deoarece elimină alergenii obișnuiți, precum praful din aer.
3. Produsele din cristal de sare au tendința de a reduce substanțele iritante, agenții patogeni și alergenii, prin eliminarea vaporilor de apă din aer. Sarea roză de Himalaya este un purificator de aer natural care trage toxinele din mediul înconjurător și le neutralizează. . Lampile cu cristal din sare sunt o altă modalitate prin care aerul din locuința ta poate fi purificat. Nu este doar un obiect util pentru iluminarea și decorul dintr-o cameră, ci și pentru starea de sănătate a familiei. Abajurul din cristale de sare atrage vaporii de apă din aer, cei care conțin și o mulțime de alergeni.
4. Uleiurile esențiale, cum ar fi cel de eucalipt, de pin, salvie, smirnă, arborele de ceai (tea tree), cimbru, rozmarin, mentă, tămâie, lămâie, portocal, lavandă, scorțișoară, cuișoare sau ienupăr, ce se evaporă în aerul din interiorul locuinței fac ca bacteriile, ciupercile și mucegaiul să nu poată supraviețui. Combinând cam 8 la 10 picături de uleiuri esențiale cu oțet și cu apă, într-un recipient cu pulverizator și folosind combinația în toată casa, vei avea parte și de un aer purificat, dar și de o mireasmă placută în casă. Aceste uleiuri ucid 99,96% din bacteriile din aer. Un astfel de amestec antiseptic de uleiuri esențiale pure ajută la menținerea locuinței curate. Pot fi adăugate și în săpunuri sau detergenți.
5. Aerisirea frecventă este foarte importantă pentru îmbunătățirea calității aerului. Se vor deschide ferestrele astfel încât să se asigure o bună ventilație a întregii case. Acesta este un obicei sătătos care poate reduce în mod semnificativ gradul de poluare al aerului din casă.
6. Aspiratul frecvent, poate chiar zilnic, este cea mai eficientă metodă de eliminare a particulelor de pe toate suprafețele din locuință. Prin aspirare se elimină praful, țesutul mort și părul de animale, firimiturile sau nisipul adus pe pantofi de afară. Cu mare atenție trebuie aspirate covoarele cu fir mare.
Aparate folosite pentru purificarea aerului din casă
7. Purificatoarele de aer sunt aparate echipate cu filtre HEPA care rețin cele mai mici particule nocive,de până la 0,3 microni, asta după ce au eliminat mai întâi praful și alte particule mai mari. Astfel se elimină alergenii, iar datorită filtrului de cărbune și dispozitivului de ionizare se elimină și mirosurile neplăcute. Unele modele au si lumină ultraviolet, care distruge bacteriile, virusurile si particulele COV (compuși organici volatili) din aer, iar altele sunt aparate purificator cu funcție de umidificare.
8. Umidificatoarele sunt extrem de utile acolo unde aerul prea uscat afectează căile respiratorii și poate duce la afecțiuni precum astmul, la deshidratare si reactii alergice. Unele umidificatoare sunt aparate de sine stătătoare, care de multe ori difuzează și arome, altele sunt incorporate într-o aerotermă.
9. Dezumidificatoarele casnice reglează umiditatea excesivă, înlatură riscul formării condensului, filtrează aerul și îndepărtează praful, sporii de mucegai, scamele și firele de păr lăsate în urmă de animalele de companie. Astfel de aparate pot fi instalate nu doar în cameră, ci și în debara, baie sau alte spații inchise, unde nu exista o bună ventilație a aerului.
Aparatul de aer condiționat are rol în purificarea aerului și în păstrarea unei umidități corecte.
10. Purificarea aerului într-o încăpere face ca aerul circulat să treacă prin filtre și să se curețe de impurități, iar în procesul de reglare a temperaturii se va corecta umiditatea. Importantă este igienizarea aparatului de aer condiționat pentru a avea o calitate foarte bună a aerului.