10 sfaturi utile pentru a-ți alege mașina de spălat rufe
19 iulie, 2018Mașina de spălat rufe este alături de frigider una din cele mai importante electocasnice ale gospodăriei. Cu bogata sa istorie de peste 200 de ani, timp în care a evoluat permanent, mașina de spălat rufe a reușit totdeauna să ne scutească de efort fizic și să ne economisească timpul, dovedindu-se mereu ca un stric necesar, nicidecum ca un lux. Dintre toate electrocasnicele, maşinile de spălat rufe au beneficiat foarte mult de evoluţia tehnologică, foarte multe inovaţii găsindu-şi aplicaţie practică în funcţionarea lor.
Poate asta este și cauză pentru care nu este foarte ușor să alegi o mașină de spălat rufe, marea diversitate de pe piață fiind în legătură cu dotările și capabilitățile tehnologice ale fiecărui model, multe din acestea provenind și din munca de cercetare a unora din producătorii de top.
Ai nevoie de ajutor în montarea mașinii de spălat rufe? Profesioniștii ajusto.ro se vor ocupa de instalarea ei! Costuri fixe, fără bacșiș.
Oferta fiind foarte bogată, este foarte important să știi să identifici acele modele care prin informațiile amănunțite provenite din specificații îți pot satisface nevoile, urmând ca decizia finală s-o faci în funcție de bugetul alocat.
1. Evită modelele semi-automate, chiar dacă modelele cele mai accesibile încep la câteva sute de lei, în condițiile în care o mașină automată poate fi achiziționată cu mult sub pragul de 1000 lei. Acesta este primul sfat recomandat pentru alegerea unei mașini de spălat rufe.
Tipurile de a mașini de spălat rufe după încărcare
Mașinile de spălat rufe sunt cu încărcare frontală și cu încărcare verticală.
Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt cele mai eficiente și spală rufele cel mai bine. Procesul de spălare cu aceste mașini înseamnă rotirea hainelor din interiorul cuvei în ambele sensuri, iar cu ajutorul gravitației apa trece prin țesături rezultând astfel curățirea lor.
Avantaje:
‐ Poți spăla cantități mari de haine;
‐ Procesul de spălare este mai puțin agresiv cu hainele;
‐ Acces uşor pentru orice persoană, indiferent de înălţimea ei;
‐ Deschiderea mare asigură o utilizare comodă chiar și cu textilelor voluminoase;
‐ Hubloul transparent permite să vedem ce se întâmplă în interior;
‐ Deasupra maşinii de spălat putem pune o maşină de uscat rufe, un dulap sau altceva.
Dezavantaje:
‐ Sunt mai scumpe;
‐ Ocupă de regulă mai mult spaţiu, fiind mai mari pe adâncime;
‐ Ocupă de regulă mai mult spaţiu, fiind mai mari pe adâncime;
‐ Necesită existenţa unui spaţiu suficient de mare pentru a deschide hubloul
‐ Programele de spălare sunt puțin mai lungi;
‐ Fizic este mai greu de folosit acest tip de mașina, deoarece trebuie să te apleci.
Mașinile de spălat cu încărcare verticală se încarcă prin deschiderea unei trape de acces pe capacul superior al tamburului
Avantaje:
‐ Format mai compact, la aceeaşi capacitate ocupă mai puţin loc decât cea cu încărcare frontală;
‐ Accesul din picioare reduce spaţiul necesar în jurul maşinii;
‐ Prinderea tamburului în două puncte teoretic asigură o mai bună rezistenţă, permiţând viteze de centrifugare mai mari la stoarcere.
Dezavantaje:
‐ Pentru persoanele mai mici de statură poate fi dificilă scoaterea rufelor de pe fundul tamburului;
‐ La unele modele, gura de acces poate fi mai mică decât a unor maşini cu încărcare frontală;
‐ Lipsa posibilităţii de a vedea ce se petrece în interior în timpul funcţionării;
‐ Trapa de acces aflată pe capacul maşinii de spălat împiedică folosirea spaţiului de deasupra pentru amplasarea altor obiecte.
Tipurile de a mașini de spălat rufe după dimensiuni
Dimensiunile maşinii de spălat rufe sunt un factor decisiv pentru alegerea lor, spaţiul avut la dispoziţie fiind de multe ori critic la cumpărare. După dimensiuni, maşinile de spălat rufe pot fi împărţite în 4 categorii:
Mașini cu încărcare verticală – 90 cm înalțime x 60 cm adâncime x 40 cm lățime;
Mașini cu încărcare frontală – 85 cm înalțime x 60 cm adâncime x 60 cm lățime;
Mașini slim cu încărcare frontală – 85 cm înalțime x 40 cm adâncime x 60 cm lățime;
Mașini slim compacte cu încărcare frontală – 69-70 cm înalțime x 44-47 cm adâncime x 51 cm.
2. Alege mașina de spălat rufe funcție de spațiul unde va fi bine încadrată, având grijă să măsurați și pe traseul pe unde va fi introdusă mașina de spălat cum ar fi holuri, scări sau uși. Un alt aspect este deschiderea capacului sau hubloului, care trebuie să aibă suficient spațiu pentru a nu se lovi.
Capacitatea de spălare
Capacitatea maşinilor de spălat rufe a evoluat mult în ultimii ani, prin reproiectarea componentelor interne, a putut fi crescut volumul cuvei şi a tamburului fără ca prin aceasta să crească dimensiunile exterioare ale maşinii de spălat. În magazinele de electrocasnice găsim o gamă largă de maşini de spălat rufe, cu capacităţi de la 4 kg până la 12 kg rufe uscate.
3. Capacitatea maşinii de spălat rufe trebuie să fie una potrivită nevoilor fiecărei familii. Dacă maşina de spălat va fi încărcată sub capacitatea sa, ea va fi mai puţin eficientă şi este posibil să spele mai prost.
Eficienţa energetică
Majoritatea produselor încep cu clasa energetică A+ și continuă cu A++ și A+++. În această ordine consumul de energie electrică este tot mai redus. Cele mai eficiente maşini de spălat rufe de pe piaţa sunt din clasa de eficienţă energetică clasa A+++++.
Consumul de apă
Consumul de apă este direct proporțional cu consumul de energie electrică. Asta înseamnă că dacă mașina de spălat folosește mai multă apă atunci va consuma și o cantitate mai mare de energie electrică. Trebuie să știți că deși o mașină de spălat cu încărcare verticală ocupă mai puțin spațiu și vă ajută la acest aspect, aceasta consumă de până la trei ori mai multă apă decât o mașină de spălat cu încărcare frontală prin urmare și mai multă energie electrică.
Nivelul de zgomot
Chiar dacă nu folosim mașina de spălat rufe ore întregi zilnic, este bine să alegem un model silențios, în special dacă intenționam să o folosim după amiaza și seara. În general nivelul de zgomot produs în timpul spălării este mai mic decât cel produs în timpul centrifugării rapide.
nivel de zgomot la spălare: 46-63 dB
nivel de zgomot la centrifugare: 71-81 dB
4. Eticheta standard pentru consum te informează despre eficiența energetică, numărul de kilowatti și cantitatea de apa în litri consumați pe an la utilizare normală, capacitatea de spălare, eficiența la stoarcere și nivelul de zgomot la spălare și în timpul stoarcerii.
Numărul de rotații pe minut
Numărul de rotații pe minut are impact direct asupra capacității de stoarcere a mașinii de spălat rufe. La o viteză de centrifugare de doar 400-500 rpm hainele nu vor fi stoarse prea bine, deci este recomandată o viteza de 1000-1200 rpm pentru un rezultat bun, adică rufe ce se vor usca rapid după ce le scoți din mașină.
5. Un număr cât mai mare de rotații pe minut la centrifugare înseamnă economie.
Programele de spălare
Multe modele vor încerca să-ți ia ochii prin specificarea unui număr foarte mare de programe de spălare, însă în realitate nu ai nevoie decât de câteva programe, suportate de majoritatea mașinilor de spălat. Programele scurte de spălare sunt foarte utile și economice în cazul în care spălăm rufe puțin murdare, purtate de puține ori sau utilizăm doar o parte din capacitatea de încărcare a cuvei.
6. Practic orice maşină de spălat rufe veţi alege, va avea toate programele necesare pentru necesitățile de zi cu zi.
Mașina de spălat cu uscător sau fără
Maşina de spălat cu uscător poate fi de un real ajutor celor care nu au loc pentru întins rufele la uscat sau pentru un uscător de rufe independent. Este bine de ştiut că la majoritatea maşinilor de spălat cu uscător capacitatea de uscare este mai mică decât capacitatea de spălare, fiind ceva mai mare de jumătate.
7. Mașina de spălat cu uscător este ideală când nu aveți unde să întindeți rufele la uscat.
Cuvă de plastic sau de inox?
Marea majoritate a maşinilor de spălat rufe au cuve din material plastic, adică carboran, carbotech, duraprop, silitech, poliplex, polipropilenă, poliplex, protex, polinox, materiale compozit cu fibră de sticlă şi fibră de carbon. Producătorii susţin că acestea ar fi mai bune decât cuvele din inox datorită faptului că plasticul este izolator termic şi păstrează mai bine căldura în interior, economisind energie. Ceea ce omit să spună este că la maşinile de spălat rufe cu cuvă de inox, cuva este izolată termic şi păstrează căldura chiar mai bine decât cuvele de material plastic. Maşinile cu cuve din inox sunt cele din categoria premium.
8. Nu totdeauna mașinile de spălat rufe din clasa premium merită bugetul alocat.
Mașinile de spălat de rufe smart
Mașinile inteligente detectează gradul de încărcare automat și ajustează lungimea programului pentru a economisi energie, sugerând bineînțeles și o cantitate optimă de detergent în funcție de încărcarea detectată de senzorul de greutate din cuvă. Există și mașini de spălat rufe ce pot accepta comenzi prin internet de la smartphonuri sau tablete.
9. Dacă bugetul o permite mașinile inteligente fac o mare economie, cheltuiala fiind ușor amortizată.
Cele mai bune maşini de spălat rufe
De departe cele mai bune maşini de spălat rufe sunt cele fabricate de Miele, o companie germană renumită pentru lipsa de compromis când este vorba de calitate. Alte branduri de renume sunt General Electric, Hotpoint, Ariston, Electrolux, The Hoover Company, Whirlpool, Bosch, Maytag, Siemens, Philips. Introducerea cât mai rapidă de noi tehnologii, fiabilitatea produselor, vechimea pe piață și reviewurile făcute de specialiști sau cumpăratori duc la alcătuirea unui clasament al brandurilor de mașini de spălat rufe.
10. Unii producătorii din fruntea topului au și modele de calitate medie, la fel cum și producătorii de „mijloc” au produse de vârf.
Să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, care să spele foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, dar odată alegerea făcută trebuie să vă gândiți la instalarea mașinii de spălat rufe, instalare care trebuie să fie făcută de un specialist, pentru a elimina posibilitatea apariției unor probleme ulterioare.
Ai nevoie de ajutor în montarea mașinii de spălat rufe? Profesioniștii ajusto.ro se vor ocupa de instalarea ei! Costuri fixe, fără bacșiș, 12 luni garanția lucrărilor!