Energia solară – cum funcționează? Avantaje și Dezavantaje

1 iulie, 2021

În ultimele decenii, una dintre cele mai mediatizate probleme cu care se confruntă omenirea o reprezintă poluarea. Astfel, grija pentru mediul înconjurător a început să capete amploare în rândul oamenilor și al marilor companii, care și-au îndreptat atenția către dezvoltarea unor sisteme cât mai eficiente, cu funcționare pe bază de energii regenerabile, alternative, precum energia solară sau eoliană.

Aceste tehnologii ne surprind în fiecare an cu randamentul lor din ce în ce mai impresionant, cu toate că majoritatea sunt încă în stadiul de experiment sau în plină dezvoltare. De cele mai multe ori, aceste echipamente prezintă anumite limitări în utilizarea lor exclusivă și din acest motiv sunt folosite împreună cu surse clasice de energie. Cu toate acestea, rezultatul acestei funcționări combinate aduce atât beneficii mediului prin reducerea noxelor, cât și utilizatorului prin reducerea costurilor în gospodărie.

Energia solară în gospodărie

Energia solară este deja captată în multe părți ale lumii și are potențialul de a furniza de câteva ori consumul global de energie curent dacă este exploatată corespunzător. Energia solară poate fi folosită direct pentru a produce electricitate prin celule solare fotovoltaice sau pentru încălzire și chiar pentru răcire prin pompe de căldură sau încălzirea locuinței și a apei de consum prin panouri solare termice. Potențialul viitor al acesteia este limitat doar de disponibilitatea noastră de a profita de ocazie.

avantaje energia solara

Termenul „energie solară” înseamnă mai exact transformarea luminii soarelui în energie termică sau energie electrică pentru uzul nostru. Veți constata că există multe avantaje panouri solare acestea fiind o posibilitate, dacă doriți să consumați propria energie curată și să economisiți bani pe termen lung. Panourile solare reprezintă o investiție pe termen lung, dar în același timp și o perspectivă asupra viitorului.

Beneficiile folosirii panourilor solare în locuință

  • Zero emisii. Principalele avantaje energia solară sunt că, spre deosebire de alte surse de energie, nu generează emisiile poluante nici direct, nici indirect. Odată ce ați instalat setul solar pe casă, nu vor mai exista emisii de gaze, în special bioxid de carbon, care să favorizeze producerea efectului de seră. Acesta este un motiv bun pentru a opta pentru instalarea acestor dispozitive.
  • Economie de energie. Instalarea panourilor fotovoltaice este o investiție inițial costisitoare, dar pe termen mediu economiile de energie realizate sunt deja foarte mari și deci există multe avantaje energia solară. Factura de energie electrică va fi mai ieftină și, în plus, cu contoare bidirecționale veți avea posibilitatea să obțineți un profit din energia pe care nu o utilizați și să o „revindeți”. Aceasta este o opțiune pentru oricine dorește să economisească la consumul de energie.
energia-solara-avantaje
  • Fără zgomot. Unul dintre cele mai importante aspecte ale energiei solare este acela că nu generează niciun tip de zgomot, spre deosebire de generatoarele convenționale de energie electrică. Dacă nu doriți să suportați sunete enervante, atunci aceasta este o posibilitate de a câștiga confort.
  • Compatibilitatea cu alte tipuri de energie. Energia fotovoltaică este compatibilă cu alte surse și, de fapt, multe case au două instalații pentru ca energia convențională să funcționeze atunci când cealaltă nu. Aceasta este modalitatea de a face o tranziție treptată către energia solară și, mai ales, de a evita problemele când funcționarea nu este perfectă.
  • Disponibilitate în toată lumea. Soarele este o sursă de energie inepuizabilă și pe toată planeta, cel puțin pe termen foarte lung, deoarece se așteaptă să emită energie timp de 5 miliarde de ani. Este important să subliniem că energia este obținută de la soare în locuri unde nu există alte opțiuni, deoarece în zonele îndepărtate, aceasta este o modalitate prin care o mică instalație poate funcționa autonom.
  • Folosirea energiei solare ridică valoarea casei. Casa amenajată cu instalație de panouri solare are o valoare de cumpărare mai mare decât înainte de instalare, dar cu siguranță această diferență poate fi egală cu costul lucrărilor la momentul respectiv și deci aceste avantaje energia solară vor amortiza cheltuielile.

Dezavantajele folosirii energiei solare

Deși utilizarea energiei solare este pozitivă în ansamblul său, există o serie de dezavantaje energia solară pe care ar trebui să le cunoașteți. Este important de asemenea, să ne amintim că amestecul energetic oferă mai multe posibilități și că, în funcție de locație și condițiile apărute, s-ar putea să vă intereseze o sursă energetică sau alta.

  • Investiția inițială este mare. Instalarea panourilor fotovoltaice de energie solară necesită o investiție inițială ridicată, cuprinsă între 600 și 800 de euro pe metru pătrat de panou. Există diferențe în funcție de companie, dar este recomandabil să începeți de la acest calcul inițial, astfel încât să nu întâlniți surprize neplăcute. Aceasta înseamnă că dacă vrei să te bazezi pe această structură poate fi la început scump și aceste dezavantaje energia solară îi pot face pe unii, fără îndoială, să se răzgândească.
dezavantaje energie solara
  • Putere limitată. Un panou solar are o putere limitată și, din acest motiv, utilizarea acestui tip de energie nu este uneori suficientă, în sine, pentru a putea acoperi nevoile unei gospodării. Trebuie să vă gândiți că o casă mică într-o zonă temperată nu cheltuie mai puțin de 7Kw pe zi și un panou standard generează doar 250W. În aceste condiții ori suplimentați suprafața panourilor fotovoltaice, ori suplimentați consumul de energie cu energie de la rețeaua locală și astfel veți reduce din aceste dezavantaje energia solară
  • Există dependența de climat. Acest inconvenient trebuie pus în perspectivă deoarece, în general, avem capacitatea de a prezice sau măsura orele medii de soare pe an și pe zi. Dacă investiți în panouri solare în Spania, acest factor nu vă va îngrijora prea mult, dar dacă vremea din zona unde locuiți este mai schimbătoare și nu aveți o capacitate mare de stocare a energiei, este posibil să existe multe dezavantaje energia solară. Dacă locuiți undeva unde nu există soare, nu este evident nici cea mai bună opțiune.
  • Panourile solare nu se pot fixa în orice tip de acoperiș. Panourile solare de pe acoperiș sunt instalate prin conectarea unui sistem de montare cunoscut sub numele de „rafturi” la acoperiș. Anumite materiale pentru acoperișuri, utilizate în casele mai vechi sau istorice, cum ar fi țigla de ardezie, pot deveni un impediment. Dacă se permite schimbarea acoperișului este o cheltuială în plus, dacă nu se permite schimbarea este necesară fixarea panourilor pe suporți în curte, dacă este loc.
  • Panourile solare nu sunt ideale pentru cei ce pot fi nevoiți să-și mute domiciliul. Există multe avantaje panouri solare, acestea fiind o bună investiție când pot fi amortizate peste 20 ani. Pentru un tânăr proprietar care se poate muta în următorii ani, instalarea unor panouri solare ar putea fi o investiție nerentabilă.